Goede voornemens deel I

Plaats het in je agenda of notitieboek: tijd voor mijzelf. Echt doen hè!
Plaats het in je agenda of notitieboek: tijd voor mijzelf. Echt doen hè!

In het nieuwe jaar maken we massaal goede voornemens. Sommigen vinden dat onzin, maar ik ben een fan. Het is toch een mooie gedachte dat je ieder jaar duidelijk aandacht neemt voor wat jij uit het leven wil halen? Mooie doelen opzetten en eraan werken. Dat geeft ook rust en tegelijkertijd een positieve energie om aan de bak te gaan! Maar dit jaar, na zo’n ontzettende rot periode, kijk ik anders naar de goede voornemens voor 2021. Laten we er dit jaar voor zorgen dat we niet zozeer onze doelen, maar de zorg voor onszelf (en onze omgeving) bovenaan zetten. Lief zijn voor jezelf is niet alleen belangrijk, maar ook noodzakelijk als je aan de slag wil gaan je nieuwe doelen: zo verlies je jezelf niet en maak je minder kans op burn-outs of depressies. In deel 1 van ons tweedelig goede voornemens blog geef ik je een paar fijne ‘tijd voor jezelf’ voornemens voor dit jaar! Enjoy.
 

Maak tijd voor jezelf
Dit is voor mensen vaak de eerste struggle: hoe maak ik met mijn drukke schema, in godsnaam tijd voor mijzelf? En het antwoord op die vraag is opzich vrij logisch, alleen moet je het wel willen doen: je moet tijd voor jezelf priorizeren en als onderdeel van je werkschema zien. En dat hoeft echt niet te betekenen dat je iedere dag jezelf een halfuur masseert en daarna een halfuur mediteert. Tijd voor jezelf kun je zien als tijd die je jezelf gunt om te doen wat jou gelukkig, en je hoofd en lichaam rustig maakt. Als jij dit kunt behalen door 's avonds te douchen met een fijne zeep en daarna op een prettige plek in huis met sfeerlicht te gaan lezen dan is dit prima! Om die me makkelijker te priorizeren, raad ik je aan een weekplanner aan te schaffen. Je vindt super fijne en overzichtelijke weekplanners bij Invulboekjes.nl! In deze weekplanner schrijf je grotere, belangrijkere activiteiten op, maar schrijf je idem dito ook de tijd voor jezelf op. Maak kleine stappen om te wennen aan die tijd voor jezelf, begin bijvoorbeeld met 20 minuten lezen voor het slapen gaan. Ontdek wat jij fijn vindt en pas je me-time daarop aan. Wat ook leuk is om te doen met een weekplanner, is het geven van friendly reminders aan jezelf. Kleine steuntjes in de rug om je er bewust van te krijgen dat je goed met jezelf omgaat. Denk bijvoorbeeld aan 'drink vandaag meer water' of 'ga een stukje wandelen'. 

Goede voeding is een goede mindset en een gezond lijf.
Goede voeding is een goede mindset en een gezond lijf.

Treat your body 
Gun je lichaam wat het nodig heeft: goed en gezond eten, slaap en beweging. Misschien kennen sommigen van jullie het, maar als ik dagenlang kant-en-klare hap of troep eet, begin ik mij op den duur echt naar te voelen. Ik ben sneller chagrijnig, verdrietig en onrustig. En ik merk direct wat voor verschil gezonde, variërende maaltijden op mijn lijf en die nare moods hebben: ik krijg meer energie, ik ben meer gefocust en ik voel me fitter. Die braintank en dat lichaam van je hebben slaap, beweging, vitamines en mineralen nodig om normaal en goed te kunnen functioneren, dus geef ze dat alsjeblieft ook. Je mag heus nog wel eens een frietje eten of pizza bestellen hoor, maar zorg ervoor dat je doordeweeks je porties groenten, fruit, langzame koolhydraten en goede vetten binnen krijgt. En als je tegelijkertijd iets liever voor je omgeving wil zijn, probeer dan eens wat vaker vegetarisch of vegan te eten! Beter voor het milieu en voor de dieren en je eet nog steeds hartstikke lekker! Bekijk anders ff het super leuke blog bomvol tips voor een Vegan Kerstmenu dat Flavourites' Petra laatst schreef!

Een eigen fijne plek hoeft niet groot te zijn, als ie maar fijn is..
Een eigen fijne plek hoeft niet groot te zijn, als ie maar fijn is..

Creeër een kalme plek
Dit is een tip uit de Scandinavische landen: creeër in huis een comfortabele, kalme plek waar je volledig kunt relaxen. Dit kan bijvoorbeeld een mooie ligbank zijn voor het raam, met weinig afleiding eromheen. Een leuk kaarsje erbij, een mooi vaasje met een plantje erbij, toppie. Natuurlijk kan dit ook weer voor iedereen verschillen, maar ga voor jezelf uit waar jij je heerlijk relaxt en goed van gaat voelen, en kies dan een plekje in huis die je daaraan kunt wijden.
.
Creëer een self care routine

Oke, nu heb je dus tijd ingepland voor jezelf. Top. Maar soms heb je van die dagen dat alles tegenzit en heb je het gevoel hebt dat je gillend gek wordt. Wat dan fijn kan zijn, is een strakke self-care routine die voor jou werkt. Die self-care routine dient als middel om je weer langzaam op aarde te brengen en je fijn en rustig te laten voelen, zonder dat je je volpropt met alles wat je tegen komt en je halve inboedel omschopt. En gelukkig zijn wij mensen heel vatbaar voor een self-care routine! Ons lichaam reageert bijvoorbeeld positief op aanraking, en een lekkere douche of bad nemen en je lekker te scrubben met een fijne scrub kan er dan al voor zorgen dat je mind langzaam weer bewust wordt van het lijf. Dus de eerste stap van die selfcare-routine focus je op je lijf, en dit kun je door middel van massages of douchen doen, maar ook door te bewegen. De tweede stap is het emotionele onderdeel, dat ervoor gaat zorgen dat jij je weer fijn voelt. Hier voer je de dingen uit die je goed laten voelen: je favoriete boek lezen met een lekker drankje, door reisgidsen bladeren, of een toffe documentaire kijken. Als je je dan eenmaal goed voelt, kun je nog aan de slag met het mentale onderdeel: dit houdt in dat je je brainpower verzorgt en het voedt met inspirerende en motiverende content waar je iets van leert. Hier krijg je energie van en raak je weer enthousiast van om aan de slag te gaan. 

Check-in Cards
Check-in Cards

Schrijf een brief 
Dit is niet voor iedereen, maar het kan heel erg therapeutisch werken: schrijf een brief aan je toekomstige zelf. In die brief schrijf je waar je dankbaar voor bent en wat je wil bereiken. Het kan heel leuk en leerzaam zijn om dit later terug te lezen, maar je kunt ook meerdere brieven schrijven om de zoveel tijd om jezelf up to date te houden. Mocht je dit nou niks vinden, dan heb ik een andere tip voor je: de check-in cards! Dit zijn hele fijne kaartjes die je helpen om te luisteren naar je binnenkant en je bewustzijn te vinden. 

Wil je meer tips voor goede voornemens voor 2021? Check dan deel 2 waar ik je inspireer en tips geef om dit jaar gezond aan je doelen te werken!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)