Ondernemer worden? Deze rechtsvorm past bij jou!

Ondernemer worden? Deze rechtsvorm past bij jou!
Ondernemer worden? Deze rechtsvorm past bij jou!

Hier op Flavourites zie je tientallen, nee zelfs hónderden leuke webshops langskomen. En kennelijk inspireert dat! We horen dan ook heel vaak de opmerking langskomen 'Ohhh, ik zou ook wel mijn eigen business willen hebben'. Kunnen we ons helemaal voorstellen. Uit eigen ervaring weten we: ondernemen is 't leukste dat er is. Zéker niet altijd 't gemakkelijkst, maar de flexibiliteit en het kunnen uitvoeren van je eigen ideeën maken een hoop goed. Wil je starten met een eigen bedrijf? Of ben je momenteel ZZP'er en twijfel je over het maken van de overstap naar een BV? In dit artikel zetten we de belangrijkste punten nog even op een rij.

Die verschillende rechtsvormen, hoe zat het nou ook alweer? Dit zijn de meest voorkomende rechstvormen nog even in vogelvlucht:

Eenmanszaak

Een eenmanszaak run je in je eentje. Je kunt overigens wel personeel hebben, maar zij zijn geen eigenaar. Voor het starten van een eenmanszaak zijn er geen oprichtingseisen. Wel moet je je eenmanszaak inschrijven in het handelsregister van de KvK. Let op: bij een eenmanszaak wordt geen onderscheid gemaakt tussen jouw zakelijk en privévermogen. Je bent dus met je privévermogen aansprakelijk voor eventuele schulden. Omdat het starten van een eenmanszaak zo laagdrempelig is, is dit de meest voorkomende rechtsvorm.

Vennootschap onder Firma (VOF)

Ben je met twee of meer eigenaren? Dan kun je een VOF oprichten. Net als bij een eenmanszaak zijn er geen oprichtingseisen en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen jouw zakelijk en privévermogen. Je moet je VOF wel inschrijven in het handelsregister van de KvK. Tip: omdat je met een compagnon bent, is het heel belangrijk dat je alle gemaakte afspraken goed vastlegt. Gedoe tussen formanten komt helaas maar al te vaak voor.

Besloten Vennootschap (BV)

Na de eenmanszaak is de BV de meest populaire rechtsvorm. Je kunt een BV alleen, of samen met compagnon(s) runnen. Het kapitaal is verdeeld in aandelen, die in bezit zijn van aandeelhouders. Belangrijk: er wordt onderscheid gemaakt tussen het zakelijk en privévermogen, wat betekent dat je niet aansprakelijk bent met je privévermogen als er schulden worden gemaakt. Ben je alleen? Dan ben je directeur-grootaandeelhouder (dga) en keer je je zelf loon uit waarover je inkomstenbelasting betaalt. Betaal je ook uit in aandelen, dan betaal je daarover dividendbelasting. Daarnaast betaal je vennootschapsbelasting (vpb).

Er zijn nog andere rechtsvormen, maar die laten we in dit artikel even achterwege.

Wanneer van eenmanszaak naar BV

Want het verschil tussen een eenmanszaak en een VOF is duidelijk. Maar ga je nu een eenmanszaak of VOF starten, of een BV oprichten?

Je hoort vaak dat er een 'kantelpunt' is; een bepaald moment waarbij het slim is om over te stappen van je eenmanszaak naar een BV. Er zijn namelijk verschillende belastingsoorten, en vanaf een bepaalde winst is het fiscaal voordeliger om over te stappen van een eenmanszaak naar een BV. Zo betaal je bij een eenmanszaak inkomstenbelasting over je winst uit de onderneming, en heb je recht op bepaalde aftrekposten zoals de startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Deze zijn niet van kracht bij een BV. Hierbij betaal je vennootschapsbelasting over je winst, die weer een stuk lager is dan de inkomstenbelasting die je bij een eenmanszaak betaalt. Ter voorbeeld: je betaalt bij een BV vennootschapsbelasting van 19% over de eerste € 200.000, en 37% inkomstenbelasting over de eerste € 75.000 als je een eenmanszaak hebt.

Daarnaast betaal je loonheffing over je dga salaris bij een BV en je betaalt dividend belasting over je eventuele dividend uitkering. Dus wanneer je meer overmaakt naar privé, betaal je daar belasting over. Vergeet niet dat als je een BV hebt, je als ondernemer te maken krijgt met hogere kosten. Dit betreft niet alleen eenmalige kosten bij het oprichten van een BV (zoals het laten opmaken van de notariële akte), maar je hebt ook hogere jaarlijks terugkerende kosten zoals de kosten voor het voeren van een loonadministratie, voor je eigen dga salaris, de vpb aangiften die je moet laten doen en de jaarcijfers die je moet laten opstellen en deponeren. Al met al is er dus een kantelpunt waarbij de extra kosten van een BV opwegen tegen het lagere tarief voor vennootschapsbelasting. Vaak ligt dit kantelpunt rond € 100.000 winst per jaar.

Het kan ook gebeuren dat na een aantal jaar van ondernemen de business is veranderd. Je kunt je eenmanszaak omzetten naar BV wanneer de omstandigheden dit vereisen. Bijvoorbeeld wanneer je winst stelselmatig hoger is, je niet met je privévermogen aansprakelijk wilt zijn of wanneer je je eenmanszaak verkoopklaar wilt maken. Heb je dergelijke plannen en wil je het goed en efficiënt geregeld hebben? Vraag Firm24 dan om advies. Hier géén wollige taal, maar gewoon lekker concrete hulp voor jouw onderneming. Kun jij doen waar je écht goed in bent... ondernemen!

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)