NL webshop in Thailand

De werkplek van KiddyColors.com
De werkplek van KiddyColors.com

Elke vrijdag in juli en augustus zetten we de mooiste en meest bijzondere interviews van afgelopen jaar nog een keer in the spotlights. Laat je inspireren door deze ondernemersverhalen!

Je moet het maar durven: baan opzeggen, huis verkopen en samen met je man en kinderen naar Thailand verhuizen om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Renske de Gee (38) deed het, en runt nu vanuit de Thaise stad Chiang Mai de webshop Kiddycolors.com. Renske: “Dankzij onze naamslingers, knuffels en andere producten verdient een heel team van vrouwen een eerlijk inkomen. Daar doe ik het voor.”

Soms valt alles samen. De start van iets nieuws (de rubriek ‘Kijkje achter het scherm’), een vakantie met lief en kids naar Thailand en in het voorjaar van 2014 een vrolijke uitnodiging in de mailbox (‘Mochten jullie ooit naar Thailand gaan, kom langs!’). En zo gebeurt het dat ik nog geen twee maanden later Renske ontmoet bij ons guesthouse in Chiang Mai.

Renske
Renske

Missie 
Het is meteen gezellig als we bij Renske in de auto stappen. Niets van te merken dat we tot dusver enkel per mail contact met elkaar hebben gehad. “Tijdens een backbackreis die we maakten voordat we kinderen kregen, maakte Thailand diepe indruk op ons,” vertelt Renske, terwijl ze soepel tussen het hectische verkeer door manoeuvreert, op weg naar haar kantoor aan de rand van de stad. “De bevolking, het eten, de natuur… Wat een geweldig land. In Nederland hadden we het prima voor elkaar, maar toch kriebelde het. Toen we eenmaal kinderen hadden, dachten we: het is nu of nooit. Zitten ze eenmaal op school, dan wordt de stap om weg te gaan alleen maar groter.” In 2010 zeggen Renske en haar man hun (goede) banen op, verkopen hun huis en inboedel vertrekken met hun twee kinderen (toen zes maanden en twee jaar) naar Thailand. Klinkt best simpel, maar ga er maar eens aan staan. “Ik wist van het begin af aan dat ik me wilde inzetten voor de lokale bevolking”, vertelt Renske. “Er heerst veel armoede in Thailand en het naastgelegen Birma. De lonen zijn erg laag en werkdagen van minimaal tien uur zijn voor veel vrouwen heel gewoon. Hun kinderen zien ze daardoor weinig.” Renske’s missie is uitgekomen met haar webshop KiddyColors.com, waarmee ze producten voor baby’s en kinderen ontwerpt, deze laat maken door lokale vrouwen en ze verstuurd naar Nederland en andere landen. Door de verkoop van de producten verdient een team van zo’n twaalf vrouwen uit Thailand en Birma nu een eerlijk inkomen, kan Renske haar idealen verwezenlijken en worden klanten van over de hele wereld blij gemaakt met prachtige handgemaakte producten.

Super leuk als (kraam)cadeau
Super leuk als (kraam)cadeau

Naamslinger 
In het kantoor van KiddyColors.com draait de fan op volle toeren. Kratten vol letters van stof, kasten met mappen, stapels stofjes en samples en drie dames die ijverig letters bij elkaar zoeken voor de fameuze naamslingers van Kiddycolors.com. Renske: “De ontwerpen voor de baby- en kinderproducten bedenk ik zelf. Inspiratie hiervoor vind ik veel online, maar vooral ook op de Walking Market in Chiang Mai waar veel handgemaakte producten worden verkocht. De naamslinger is ons meest populaire product. Deze kun je zelf samenstellen. Het grootste deel van het KiddyColors.com-team werkt vanuit huis, waar de producten van stof worden gemaakt. De vrouwen werken meestal van tien uur ’s morgens tot drie uur ’s middags en kunnen daardoor veel bij hun kinderen zijn. Hier op kantoor stellen we de naamslingers samen en worden de pakketjes voor verzending klaargemaakt. De post gaat snel – de pakketjes doen er gemiddeld een week over om in Nederland bezorgd te worden – en de kosten zijn nagenoeg gelijk als de verzending in Nederland. Als ik op pad ben of in Nederland ben, neemt mijn collega Amm de honneurs waar. Zij is echt mijn steun en toeverlaat en kan de webshop inmiddels vrijwel zelfstandig runnen. Een hele geruststelling. Amm woont met haar man, haar zus en diens baby boven het kantoor. Ideaal, want zo kan ze veel thuis zijn.”

Letters van stof
Letters van stof

Perfectionistisch
Het klinkt als een geoliede machine, maar verloot het aansturen van een team vrouwen uit een heel andere cultuur wel altijd even vlekkeloos? “Helaas niet”, lacht Renske. “Ik ben ontzettend perfectionistisch. Het heeft veel energie gekost om de hoge mate van kwaliteit die wij gewend zijn, over te brengen op het personeel. Het eindproduct moet altijd perfect zijn. Is dat het niet, dan moet het over. En ja, dat gebeurde vooral in het begin regelmatig.” Maar Renske zette door. Inmiddels heeft ze een groot assortiment aan producten die niet alleen direct door de consument worden gekocht maar die ze ook aan zo’n twintig winkels in Nederland en België verkoopt.

Alles wordt met de hand gemaakt
Alles wordt met de hand gemaakt

Dagopvang
Als we even later in de tuin van haar huis in Chiang Mai zitten, blikt Renske terug op de afgelopen vier jaar. “Het is ontzettend hard werken om zo’n eigen label te starten in een ver land waar je niemand kent. En mijn einddoel heb ik nog niet bereikt: het liefst wil ik een dagopvang bij het kantoor hebben, waardoor de vrouwen bij hun kind kunnen zijn als ze aan het werk zijn en ik onmisbaar ben. Pas als dat is gelukt, is mijn missie volbracht.”

Het samenstellen van de naamslingers
Het samenstellen van de naamslingers

Dit interview plaatsten we eerder in juli 2015. Renske heeft met Kiddycolors.com het afgelopen jaar niet stilgezeten: een nieuwe webshop is in de maak en het gaat zo goed met KiddyColors.com dat Renske inmiddels ook het onderwijs betaalt van de kinderen van haar medewerksters. Wow! 

Op bezoek bij Renske
Op bezoek bij Renske

 

reacties op dit blog (1)

24 juli 2015
Nathalie
Wat gaaf! Leuk dat het zo lekker loopt, een leuk product én dat je voor de mensen daar wat kunt betekenen. Succes!
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)