Hoe overleef ik mijn menstruatie?

Hoe overleef ik mijn menstruatie?
Hoe overleef ik mijn menstruatie?

Het is geen pretje, dat ‘maandelijkse feestje’. Soms is de pijn bijna ondragelijk. Toch moeten we onszelf erdoorheen slaan, waar deze tips je hopelijk een handje bij helpen. Van meer rust nemen tot bewegingsoefeningen: lees snel verder.

Lekker in bed blijven

Wat je waarschijnlijk het liefst wilt tijdens je menstruatie, zeker op de zware dagen? Lekker in je bed blijven liggen. En misschien is dat ook heus een keertje mogelijk, als je die dag niet zoveel verantwoordelijkheden hebt. Vraag op zo’n dag niet te veel van jezelf en blijf liggen zolang jij dat wilt. Het is echt niet erg dat er zo bijvoorbeeld een weekenddag verloren gaat, want je doet juist precies waar je zin in hebt. Die afspraken komen later wel weer eens. Maak het in bed zo comfortabel mogelijk. Zorg dat je lekker films of series kunt kijken. Trakteer jezelf op je favoriete drankje en je lievelingssnack. Draag een comfortabel nachthemd dames, van een zachte en warme stof. Zo kom jij die dag wel door.

Tips bij menstruatiepijn

Heb je veel last van pijn tijdens je menstruatie? Probeer de pijn te verminderen. Een pijnstiller zoals een paracetamol kan bijvoorbeeld helpen om de ergste pijn weg te halen. Ook helpt het om rust te nemen – zoals we eigenlijk in de bovenstaande tip ook omschrijven. Verder is warmte wenselijk, om de pijn te kalmeren. Leg bijvoorbeeld een warme kruik bij je buik. Of neem een warm bad of een warme douche. Iets warms te drinken helpt ook, zoals kalmerende thee. Ook een massage kan helpen, evenals bewegingsoefeningen. Kies niet voor een intensieve workout, maar juist voor rustige beweging. Verschillende yogaoefeningen verlichten menstruatiepijn, waaronder de downward facing dog en de reclined goddess pose.

Alternatief voor maandverband en tampons

Eerlijk is eerlijk: het is niet zo’n pretje om meerdere dagen met maandverband of tampons rond te lopen. En gelukkig zijn er steeds meer alternatieven te vinden. Denk aan de menstruatie cup, als alternatief voor tampons. Nog wel comfortabeler is menstruatie ondergoed, waarmee je geen maandverband of tampons meer nodig hebt. Dit ondergoed voelt net aan als je normale ondergoed, maar er zit een sterk absorberende laag in. Je voelt het laagje niet of nauwelijks zitten, maar het werkt wel heel goed. Per hevigheid van bloeding is er bijpassend ondergoed, om af te wisselen tussen de dagen. Je stopt het ondergoed na gebruik gewoon in de wasmachine: dit is dus ook nog eens een duurzame keuze.

Juiste voeding

Wist je al dat voeding invloed kan hebben op de pijn die je voelt tijdens je menstruatie? Of beter gezegd: bepaalde voedingsstoffen kun je maar beter niet (te) veel binnenkrijgen als je ongesteld bent. Eten met veel suiker of geraffineerde koolhydraten kan je darmen wat van streek maken en de menstruatiepijn verergeren. Al mag een beetje chocolade prima, om je leed te verzachten… maar eet liever geen hele reep op. Pas ook op met zuivel. Hetzelfde geldt voor cafeïne, wat meer last kan geven in je buik. Ook pittig eten is niet zo wenselijk tijdens je menstruatie. Eet liever zoveel mogelijk milde en natuurlijke dingen.

Hevige last van menstruatie

Heb je enorm veel last van je menstruatie? Heb je bijvoorbeeld het idee dat je te veel bloed  verliest of word je misselijk tijdens het menstrueren? Je kunt altijd naar de huisarts gaan, om je klachten te delen en te kijken of er iets tegen te doen is. Zo kan het ook zo zijn dat je flauwvalt tijdens het menstrueren: dit is tevens iets om bij de huisarts te melden. Tot op zekere hoogte horen de pijn en het oncomfortabele gevoel er helaas bij, maar het kan ook te ver gaan. De huisarts weet hier doorgaans gelukkig raad mee.

Ongesteld zijn is bepaald geen feestje. Maar je kunt gelukkig veel doen om het leed wat te beperken. Pak lekker veel rust en wacht af tot het weer voorbij is – voor je het weet zit het er weer op.

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)