Het belang van voor jezelf zorgen in een relatie

Het belang van voor jezelf zorgen in een relatie
Het belang van voor jezelf zorgen in een relatie

Volgens iedere relatiecoach hebben relaties aandacht, zorg en onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Wat mensen echter vaak lijken te vergeten, is dat de twee individuen die samen het koppel vormen ook goed moeten zorgen voor zichzelf! Wanneer één van jullie niet goed in zijn of haar vel zit, zal dit de relatie verslechteren. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van zelfzorg.

Waarom is zelfzorg zo belangrijk?


Zelfzorg draait om het onderhouden van je eigen emotionele, fysieke en mentale gezondheid en welzijn. Wanneer je goed voor jezelf zorgt en daardoor goed in je vel zit, zul je je zelfvertrouwen zien groeien. Dit heeft een directe invloed op je relatie, omdat je vanuit deze zelfverzekerdheid liefde kunt geven en ontvangen. Daarnaast is het zo om af en toe eens tijd voor jezelf te nemen. Dit voorkomt uitputting van de relatie. Zorg ervoor dat je niet enkel voorziet in de behoeften van je partner, maar ook in die van jezelf. Op deze manier voorkom je je eigen verwaarlozing. Als je partner ziet dat je niet alleen goed voor hen, maar ook voor jezelf zorgt, zal het de stap voor hem of haar makkelijker maken om hetzelfde te doen! 

Hoe kan ik het beste voor mezelf zorgen?


Hoe je het best voor jezelf kan zorgen is een lastige vraag. Het antwoord is namelijk compleet afhankelijk van de persoon die de vraag stelt. Sommige mensen vinden het fijn om in hun eentje naar de sportschool of de yogastudio te gaan, terwijl anderen het heerlijk vinden om lekker te lezen of af te spreken met vrienden zonder dat de partner meegaat. Zelfzorg kun je zelf invullen. Jij bent de enige die aan kan voelen wat je precies nodig hebt. Is het een digitale detox? Een middagje schilderen of een heerlijk avondje alleen thuis met een goede film op en een bak popcorn op schoot?

Professionele hulp


Sommige mensen focussen zich zodanig op de relatie, dat ze zichzelf kwijtraken. Hier is dan al heel lang geen sprake geweest van zelfzorg. Als je er met een rustig avondje niet uitkomt, is het aan te raden om professionele hulp te zoeken. Coaches of therapeuten kunnen je helpen om jezelf weer te zien als prioriteit. 

 Het belang van zelfzorg in en buiten een relatie is enorm belangrijk. Zelfzorg is niet egoïstisch, maar simpelweg gewoon nodig om ervoor te zorgen dat jullie relatie zo soepel mogelijk verloopt. 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)