Herfsttips: recept voor kruidenthee en appel-perentaart

Zo maak je de lekkerste kruidenthee
Zo maak je de lekkerste kruidenthee

Geen idee hoe het met jou zit, maar zodra het kouder wordt en de blaadjes beginnen te vallen, krijgen wij acuut zin in warme dranken en zelfgebakken taarten. Lekker na een frisse wandeling, genieten onder dekentje op de bank. Deze recepten voor zelfgemaakte kruidenthee en appel-perentaart warmen je op!

Heerlijk toch, een volle theepot gevuld met verse kruiden. Het is zo simpel om te maken, je blijft er lekker warm door en je kunt er liters van drinken. Gember schijnt veel voordelen te hebben: minder buikpijn, helpt tegen ontstekingen, werkt tegen misselijkheid. Allemaal niet wetenschappelijk bewezen maar als 't werkt, dan werkt het. Anijs schijnt goed te zijn voor de spijsvertering. En zoethout? Helpt je urine- en voortplantsingssysteem en staat garant voor de nodige energie. Kijk, dat kunnen we wel gebruiken in de herfst. Dit recept voor verse kruidenthee vond ik op de website van Dille&Kamille - waar je overigens nog veel meer lekkere recepten vindt. Eerst de thee!
.
Ingrediënten
.
2 el zoethout gesneden* 
1 el gember gesneden* 
2 steranijs
1 l water 
.
Benodigdheden
Theepot
Theezeefje
Theeglazen of mokken* 
*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille
.
Bereiden
Kook het water. 
Doe de gember, het zoethout en de steranijs in het theezeefje. 
Zet het zeefje in de opening van de theepot en giet het water erover. 
Laat 5 minuten trekken. 
Schenk de theemelange in de glazen of mokken en breng op smaak met honing.
Tip: deze verwarmende theemelange is lekker met een schijfje citroen! 

Deze appel-perentaart is echt heerlijk
Deze appel-perentaart is echt heerlijk

En dan het recept voor appel-perentaart! Ik heb 'm ook gemaakt en echt: zo lekker. 
.
Ingrediënten
2 à 3 appels
2 à 3 peren
2 el appeltaartkruiden*
4 el bruine basterdsuiker
600 g bloem
400 g boter (+ extra voor het invetten)
200 g kristalsuiker
2 eieren (+ 1 extra om te bestrijken)
20 g paneermeel
.
Benodigdheden
Mengkom*
Springvorm 24 cm RVS*
Bakkwastje*
Deegroller*
Bakbonen*
Appelschiller-/snijder*
Bakmat siliconen*
Officemes*
*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding

Het taartdeeg
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Kneed bloem, boter, kristalsuiker en eieren tot een deegbal. Laat vervolgens 30 minuten rusten.
Vet de springvorm in en gebruik 3/4 van het deeg om de bodem en de zijkant van de vorm te bekleden. Rol het deeg hiervoor eerst uit met de deegroller.
Doe het deeg in de vorm en druk het goed aan zodat de bodem en rand van de taart met elkaar verbonden zijn. Bewaar restjes deeg voor het maken van herfstblaadjes.
Vul de vorm met bakbonen en bak in ongeveer 30 minuten ‘blind’ af. 
De vulling
Schil de appels, met de appelschiller, en peren en snij in partjes of kleine stukjes.
Voeg er de appeltaartkruiden en basterdsuiker aan toe en schep alles door elkaar.
De taart
Bestrooi de bodem van de taart met het paneermeel en verdeel hier de vulling over.
Rol het andere deel van het deeg uit op de bakmat en snij er repen van. Leg deze kruislings over de vulling.
Maak van de restjes deeg een bal en rol deze uit op de bakmat. Snij er figuurtjes, zoals herfstblaadjes, uit en leg ze op de taart.
Kluts 1 eitje en bestrijk de bovenkant van de taart met ei.
Bak de appel- perentaart op 170 °C in ca. 45 - 60 minuten goudbruin.  
Zet de oven open en laat de taart nog minstens 30 minuten rusten.
Haal de taart uit de oven, laat even afkoelen en verwijder de springvorm.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van nieuwe tips, toffe shops, leuke adresjes en inspirerende blogs! 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)