3 redenen om je elektrische fiets te verzekeren

Zie je niet in waarom je een fietsverzekering voor een elektrische fiets afsluit? In deze tekst hebben wij 3 redenen voor je op een rijtje gezet.
Zie je niet in waarom je een fietsverzekering voor een elektrische fiets afsluit? In deze tekst hebben wij 3 redenen voor je op een rijtje gezet.

Elektrische fietsen hebben de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Veel mensen die een nieuwe fiets kopen, kiezen dan ook voor een elektrische variant. Zo’n fiets brengt de nodige voordelen met zich mee, maar er zitten ook nadelen aan. De aanschafwaarde is in onze ogen het grootste nadeel. Een elektrische fiets is namelijk vele malen duurder dan een simpele stadsfiets. Overweeg je fiets daarom te verzekeren. Zie je niet in waarom je een fietsverzekering voor een elektrische fiets afsluit? In deze tekst hebben wij 3 redenen voor je op een rijtje gezet.  

1) Schade wordt vergoed


Je kunt nog zo voorzichtig omgaan met je elektrische fiets, maar schade is helaas nooit helemaal uit te sluiten. Iemand anders kan je fiets bijvoorbeeld omstoten of er met zijn auto tegenaan rijden. Als je weet wie de schade veroorzaakt heeft, kun je de persoon in kwestie aansprakelijk stellen. Helaas komt het vaak genoeg voor dat het niet bekend is wie de schade veroorzaakt heeft. In dat geval draai je zelf op voor de reparatiekosten van je elektrische fiets.

Als je een verzekering voor je elektrische fiets afsluit, ben je verzekerd voor verschillende schades. Zo vergoedt een verzekeraar bijvoorbeeld schade aan je fiets die het gevolg is van een aanrijding of botsing. Daarnaast ben je verzekerd voor schade doordat jouw fiets omvalt, van de weg raakt of in het water komt en schade door iets of iemand anders. Ook bij schade aan de accu van je elektrische fiets kun je bij je verzekeraar aankloppen als je een fietsverzekering hebt. Schade aan bagage valt niet binnen de dekking, net als krassen en schade aan banden, snelbinders en kabels.

2) Je bent verzekerd voor diefstal

Een elektrische fiets verzekeren doe je niet alleen omdat je de schade vergoed krijgt. Je bent namelijk ook verzekerd voor diefstal. Naast diefstal van de fiets zelf valt ook diefstal van onderdelen binnen de dekking van een fietsverzekering. Staat je fiets niet op slot of is deze niet voorzien van een ART-slot met minimaal twee sterren? Dan heeft het geen zin om bij je verzekeraar aan te kloppen. Ook diefstal van losse fietscomputers, gps- of navigatieapparatuur valt buiten de dekking van een fietsverzekering.

3) Hulp bij pech

Een lekke band of lege accu is bijzonder vervelend. Je moet je fiets dan eerst repareren voordat jij je weg kunt vervolgen. Heb je een fietsverzekering? Dan hoef jij je bij sommige verzekeraars geen zorgen te maken. Er zijn namelijk partijen waarbij pechhulp standaard bij deze verzekering is inbegrepen. Soms blijft de dekking beperkt tot Nederland, maar er zijn ook verzekeraars die een x-aantal kilometer over de grens pechhulp bieden voor fietsen. Je kunt je verzekeraar niet alleen benaderen bij grote schades, maar ook bij kleine pechgevallen. Zij brengen je dan naar de start, een eindbestemming of een plek naar keuze binnen 25 kilometer.

Hoe zit het met een high speed elektrische fiets?

Sommige elektrische fietsen kunnen snelheden tot wel 45 km/u halen. Dit soort fietsen noemen we ook wel high speed elektrische fietsen. Wil je zo’n fiets verzekeren? Denk dan niet dat een ‘normale’ fietsverzekering volstaat. Schade aan of diefstal van dit soort fietsen valt namelijk buiten de dekking van deze verzekering. Doordat high speed elektrische fietsen zulke hoge snelheden kunnen halen, worden ze als bromfietsen gezien. Om zo’n fiets te verzekeren voor schade en diefstal, sluit je een scooterverzekering af.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van nieuwe tips, toffe shops, leuke adresjes en inspirerende blogs! 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)