10 tips voor een duurzame kinderkamer (deel 1)

Tip van Annemarie: start met een moodboard!
Tip van Annemarie: start met een moodboard!

Een duurzaam ingerichte kinderkamer duur of saai? Welnee! Met deze 10 tips laat Duurzame Kinderkamer Stylist Annemarie zien hoe je het aanpakt. Op naar een duurzame én instagrammable kinderkamer!

Er zijn weinig dingen leuker dan het restylen van een kinderkamer, al zeg ik het zelf.
Van rommelhok naar babykamer.
Van babykamer naar peuterverblijf.
Van peuterverblijf naar kleurdomein.
Van kleuterdomein naar kidskamer.
Van kidskamer naar tienerhol.
Van tienerhol naar studentenvertrek.
Van studentenvertrek naar de vertrekkende student... dus weer terug naar het rommelhok.

Tja. Voordat het lege nest-syndroom zich aandient, mogen we toch gemiddeld een jaar of twintig genieten van deze vaak toch wel vrolijkste kamers in huis. En nu hoef je natuurlijk niet bij elke nieuwe fase de betreffende kamer volledig op z'n kop te zetten, maar eens in de zoveel jaar heeft de kinderkamer nu eenmaal een upgrade nodig. Hoe doe je dit op een duurzame manier? We vroegen het Annemarie, die als Duurzame Kinderkamer Stylist al vele kinderkamers van een nieuwe - duurzame - jas mocht voorzien. Annemarie: "Vaak willen mensen met de kinderkamer aan de slag, maar weten ze niet hoe ze dit het beste duurzaam kunnen aanpakken. Het met duurzame materialen inrichten van een kinderkamer is vaak echt een speurtocht. Als Duurzame Kinderkamer Stylist houd ik me bezig met het optimaal inrichten van ruimtes, als duurzame kinderkamerstylist heb ik me helemaal gepecialiseerd in kinderkamers en het beantwoorden van de vraag hoe je die heel instamgrammable maakt terwijl je zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt."

Basis styling tips voor de kinderkamer
-        Begin met het maken van een moodboard, door het maken van een moodboard kun je voordat je gaat beginnen duidelijk een sfeer in beeld brengen die je prettig vindt.
-        Werk met een kleurenpalet van 4 tot 6 kleuren. De lichte kleuren zijn voor de grote oppervlakten en donkere kleuren of meer opvallende kleuren voor de accessoires.
-        Een rustige basis voor de muren, dit zijn lichte kleuren.
-        Gebruik voor accessoires meer intense kleuren.
-        Natuurlijk mag een kinderkamer ook een statement hebben. Wil je dit in de vorm van behang, werk dan in de rest van de kamer met (lichtere) kleuren die in het behang voorkomen. Zo creëer je harmonie.
-        Voor een opvallende kleur in de kinderkamer, gebruik je een donkere kleur of vergrijsde kleur. Zo valt de muur op en hou je het ook rustig.
-        Je kunt rustig verschillende dessins gebruiken voor bijvoorbeeld kussens. Als je zorgt dat er kleuren overeen komen dan kun je lekker mixen & matchen.
-        Heb je meerdere accessoires, cluster ze. Door accessoires bij elkaar te zetten, creëer je rust.
-        Accessoires van natuurlijke materialen zoals hout, wol en katoen.

Met haar aanpak gaat Annemarie altijd uit van hetgeen je nog in huis hebt. Annemarie: "Als Duurzame Kinderkamer Stylist werk ik vanuit het principe, gebruik wat je al in huis hebt. En als je nog iets nodig hebt, hoe kom je er dan aan? Lenen, huren, Marktplaats en de kringloopwinkel zijn allemaal mogelijkheden. Als je iets wilt kopen, kies dan voor multifunctioneel en natuurlijke materialen. Ook belangrijk is, waar het gemaakt is en hoe. Verder weet ik precies welke kinderkamerlabels duurzame producten verkopen. Het is geweldig om te zien dat steeds meer labels hierop richten, en het zorgt ervoor dat het eenvoudiger is geworden om een kinderkamer van A tot Z zo duurzaam mogelijk te maken. Mijn doel is om van duurzamer inrichten de norm te maken. "

Hoe het in zijn werk gaat als ze aan de slag gaat? Annemarie: "Ik geef tegenwoordig veel online kinderkameradviezen. De klant stuurt een filmpje van de kinderkamer, en ik geef direct mijn opmerkingen. Heel coronaproof! Daarnaast is het heel laagdrempelig om zo te starten. Vervolgens maak ik een rapportje met tien persoonlijke tips en voorbeelden waarmee je zelf aan de slag kunt. Hiermee heb je al veel persoonlijke tips waarmee je grote stappen kunt zetten. Wil je daarna 'ontzorgd' worden, dan kun je ook het doorvoeren van de wensen en ideeën aan mij overlaten." Algemene tips heeft Annemarie ook, we starten in dit blog met de eerste drie! Je kunt deze tips ook gratis downloaden op de website van Annemarie.

1. De muren
De muren zijn samen met de vloer de basis voor de kinderkamer. Hier begin je mee. Kies voor de muren een combinatie van verf en behang. Door behang krijgt een kamer extra dimensie en sfeer. Ook als de ruimte klein is. Ga voor tijdloos en duurzaam behang. Meer over duurzaam behang lees je in het blog behang voor de kinderkamer. Voor de verf, kies je een kleurtint die in het behang voorkomt. Zo creëer je rust en harmonie. Een duurzame kinderkamer verf je met verf op natuurlijke basis. Dit is verf zonder schadelijke toevoegingen zoals aardolie en oplosmiddelen. Meer over natuurlijke verf lees je in dit blog.
STYLINGTIP: Wil je geen hele muur behangen? Behang dan een deel van de muur. Maak een behangstrook met twee banen op het midden van de muur. Ook een goed alternatief is een paneel met behang. Groot voordeel, het zit niet aan de muur vast. Een behangstrook of paneel staat leuk achter een bureau of een bed. Toch wat huiverig voor behang, kies dan voor leuke muurstickers. Er zijn nu ook muurstickers die geprint worden met inkt die vrij is van schadelijke stoffen. Met muurstickers kun je leuke en subtiele details toevoegen.

2. De vloer
Een duurzame vloer is van massief hout, kurk, marmoleum, wol of sisal. Het is belangrijk dat een vloer warm en prettig aanvoelt voor je kind en voor jezelf. En daarnaast makkelijk schoon te houden is. Als de vloerkleur in lijn is met de muren, dan krijg je een mooi geheel. Kies dus voor een rustige egale kleur. In dit blog lees je alles om een duurzame vloer keuze te maken.
STYLINGTIP: Style de vloer af met een kleed. Kleintjes vinden spelen op een kleed fijn. Een kleed bij het bed staat leuk en is heerlijk om in de ochtend de warme voetjes op te zetten. Welke duurzame varianten er zijn lees je in een vloerkleed voor de kinderkamer.

3. Raambekleding
De raambekleding vraagt enige aandacht. Merendeel van de raambekleding die wordt aangeboden is gemaakt van polyester. Dit is geen natuurlijke stof en ook helemaal niet duurzaam. Daarnaast worden gordijnen vaak behandeld met brandvertragende spray. Deze stoffen zijn niet fijn om in de omgeving van je kindje te hebben. Wil je graag een brandvertragende stof, kies dan Trevira CS. Dit is de meest duurzame optie. Bij speciaalzaken zijn er ook andere opties zoals katoen, linnen, zijde en wol. De meest duurzame optie is om je eigen gordijnen te maken. Ben je zelf niet handig, vraag dan je moeder, schoonmoeder, vriendin, buurvrouw of nicht. Daarnaast zijn er ook kleine ateliers waar je gordijnen kunt laten maken.
STYLINGTIP: In een gordijn mag best een dessin zitten. Kies voor het gordijn een dessin dat nog niet in de kamer voorkomt. De combinatie van een muur met behang en een gordijn met een dessin, maakt de kamer speels.

Lees hier deel 2 uit deze blogserie.
Lees hier deel 3 uit deze blogserie. 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)