Chocolade cake dag! 3 heerlijke recepten met chocolade

Wie houdt er nou niet van chocolade?
Wie houdt er nou niet van chocolade?

Het is 27 januari: chocoladecake dag! En daar zijn we blij mee, want niets fijner dan een officiële reden hebben om jezelf te kunnen verwennen ;-). Vandaag dus even een heerlijke bak inspo (incl. een vegan recept!) waarin chocolade de hoofdrol speelt. Het water loopt me al in de mond, en bij jou?

 

Beeld: Lucy Schaeffer, Food and Wine
Beeld: Lucy Schaeffer, Food and Wine

Chocolade Lava Cake
Oeh. Een popi-jopi dessert dat ik de afgelopen anderhalf jaar in vele restaurants op dessert-kaarten heb zien staan. En het is ook heel logisch, want dit dessert kent een 'touch of drama', waar we allemaal dol op zijn: een heerlijke, vloeibare rivier van gesmolten, romige en bitterzoete chocolade die uit het cakeje vloeit zodra je de eerste hap eruit schept. Vandaar dat dit dessert ook wel bekend staat als een lava cake. En het is helemaal niet zo lastig om te maken! Hieronder volgt het recept (dat ik van Food and Wine heb!):
.
Benodigdheden:
- 113 gram ongezouten boter
- 170 gram pure chocolade (dat is het beste voor de sterke chocolade smaak!)
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 31 gram (of als je cups gebruikt: 1/4 cup) kristalsuiker 
- Snufje zout
- Twee eetlepels bloem
.
- Vier mini-ovenschaaltjes waar ongeveer 170 gram beslag in kan. Als je dit niet hebt zijn bredere koffiekopjes nog een uitkomst, of zelfs een cupcake ovenschaal.  
.
Recept:
- Verwarm je oven voor op 230 graden celsius. Smeer met wat boter de ovenschaaltjes in, en besprenkel ze met wat bloem. Hou de ovenschaaltjes op de kop, en tik het overtollige bloem eruit.
Zet de ovenschaaltjes op een bakplaat met een bakpapiertje. 
- Vul een pannetje voor net iets minder dan de helft met water en zet het op het vuur. Als het water kookt, breng je de temperatuur omlaag en laat je het water zachtjes borrelen. Zet vervolgens een hitte-proof kom op het pannetje, met de onderkant van de kom in de pan. In deze kom plaats je vervolgens de boter en de chocolade en laat je het smelten (au bain-marie, wat ervoor zorgt dat de chocolade niet aanbrandt. 
- In een andere kom klop je de eieren, eidooiers, suiker en zout met een mixer op de hoogste stand. Doe dit totdat je mengsel een dikkere, blekere massa is geworden. 
- Zodra je chocolade mengsel mooi en glad gesmolten is, giet je het bij het eimengsel. Doe de bloem erbij en meng alle ingrediënten rustig met een gummyspatel of een houten lepel. Giet het beslag in de ovenschaaltjes, en zet de bakplaat in de oven. Bak je cakejes gedurende 12/13 minuten, of totdat de zijkanten stevig lijken te zijn en de binnenkant zacht. Als je cakejes uit de oven zijn, koel je ze voor 1 minuut af. Zet hierna een dessertbordje op de kop over je cake heen, en draai voorzichtig je ovenschaaltjes en het bordje om terwijl je ze tegen elkaar aan blijft drukken.
Pas op je handen, de ovenschaaltjes zijn bloedheet!
- Laat de cakes 10 minuten afkoelen, en haal vervolgens de ovenschaaltjes van de cake af. Serveer direct, anders stolt de warme chocoladerivier!
- Als je boven op de link klinkt, kun je een receptvideo bekijken als je wil zien hoe alles eruit moet zien! 
.
Tip: Mocht je nou echt niet houden van chocola, maar klinkt dit recept wel heel erg leuk voor je? Maak dan een soufflé! Die kook je helemaal en hoef je niet om te draaien, maar heeft een sausje in de binnenkant van de cake zitten, waardoor je alsnog een beetje drama kunt serveren. De smaken en sausjes voor soufflés zijn oneindig dus meer dan genoeg om uit te kiezen!

Beeld: Minimalist Baker
Beeld: Minimalist Baker

Vegan chocolade taart mét chocofrosting
Wie zei er dat vegan eten, saai eten is? Dikke, dikke onzin! Er bestaan tegenwoordig zo veel goede plantaardige opties voor dierlijke producten, en als je eenmaal wat vaker vegan kookt of bakt, kun je heel gemakkelijk je favoriete recepten vegan maken. Het recept van vandaag komt van een van mijn favoriete foodbloggers die ontzettend veel vegan en vegetarische recepten op haar site heeft staan:
The Minimalist Baker. Deze flinke vegan chocolade taart is machtig, heerlijk zoet en super om naar te kijken.
Perfect voor een verjaardag of een andere feestelijke gelegenheid (of bewaar hem lekker voor jezelf en je gezin)! Hieronder volgt het recept:
.
Ingrediënten voor de cakes:
-360 ml ongezoete amandelmelk
-2 theelepels witte azijn of appelazijn 
-160 ml gesmolten kokosolie 
-120 ml sterke koffie
-2 theelepels vanille extract (geen vanille-essence!)
-307 g naturel appelmoes
-320 g tarwebloem of gewone bloem
266 g (biologische) rietsuiker 
96 g ongezoete cacaopoeder
2 theelepels baksoda
1 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout
.
Ingrediënten voor de frosting:
224 g plantaardige boter die je even zacht laat worden (als je nog nooit een plantaardige boter hebt gehaald, google dan even online welke plantaardige boter goed beoordeeld wordt!)
280-336 g poedersuiker
63 g ongezoete cacaopoeder
30 g vegan pure chocolade (gesmolten en een beetje afgekoeld)
2 theelepels pure vanilla extract
60 ml ongezoete amandelmelk (als je meer nodig hebt, voeg dan steeds een klein beetje meer toe)
.
Recept:
- Verwarm de oven voor op 175 graden celsius en spray twee ronde taartblikken van 20 cm doorsnee lichtjes in met wat non-stick spray of plantaardige boter. Besprenkel met cacaopoeder en schud het overtollige poeder uit de taartblikken. Zet de taartblikken opzij voor later. 
- Meng de amandelmelk samen met de azijn in een grote kom, en laat het een paar minuten staan. Voeg de olie, koffie, vanille extract en de appelmoes toe en klop totdat het een schuimig mengsel is. Mocht de kokosolie hard worden, plaats het mengsel dan in de magnetron, steeds voor 10-15 seconden totdat de olie weer gesmolten is. 
- Plaats de bloem, suiker, cacaopoeder, baksoda, bakpoeder en zout in een zeef en tik met je hand tegen de zijkant van de zeef om de droge ingrediënten over het schuimige mengsel te strooien. Dit voorkomt klontjes. Als je geen zeef hebt, plaats je alle droge ingrediënten in een andere kom, meng je ze, en voeg je ze al kloppend toe aan het schuimige mengsel. Klop totdat er geen grote klonten meer in zitten: het moet een stevig mengsel zijn dat je kunt gieten. Proef het mengsel en voeg meer suiker toe als je dat nodig vindt. 
- Verdeel je beslag gelijk over de twee ronde taartblikken.
- Bak 25-40 minuten in de oven, of totdat je een tandenstoker in je cake kunt steken, en hij er droog uit komt. Laat de taarten volledig afkoelen, voordat je de frosting erop doet. Doe je de frosting op een warme cake, dan smelt je frosting en blijft hij niet luchtig. 
- Terwijl je cakes afkoelen, bereid je de frosting door alle ingrediënten samen te kloppen totdat je een licht en fluffy mengsel hebt. Je voegt de poedersuiker steeds in kleine hoeveelheden toe totdat je de frosting het lekkerst vindt en het mooist eruit vindt zien. Word je mengsel te dik? Voeg dan meer amandelmelk toe. Is het te dun? Voeg meer cacaopoeder of poeder suiker toe.
- Zodra de cakes gekoeld zijn, besmeer ze dan rijkelijk met de frosting. Zorg vooral voor een mooie dikke laag tussen de twee cakes in. Mocht je echt geen frosting willen gebruiken, dan kun je de cakes met cacaopoeder besprenkelen.
-Serveer met wat vegan ijs, gesmolten chocolade of karamel-saus, of zelfs vegan-slagroom!
-Als je hierboven op de link klikt, kun je een receptvideo bekijken als je meer wil weten over textuur en kleur!
.
Tip: zin om nog meer vegan te kokkerelen? Bekijk dan de vegan kookblogs van onze Flavourites' Petra!

Beeld links: deliciousmagazine, rechts: Petrina Tinslay
Beeld links: deliciousmagazine, rechts: Petrina Tinslay

Chocolade frambozen pavlova
Eigenlijk een ontzettend zomerbaksel dit. Maar zó zó zó lekker, ik moest 'm wel toevoegen ;) Wie Nigella Lawson kent, kent haar van haar heerlijke baksels en Britse lekkernijen. En als je haar wel eens vaker opzoekt of een kookboek van haar hebt, vind je ongetwijfeld een pavlova-recept. Pavlova's zijn een heerlijke mix van texturen en smaken, en je kunt eindeloos variëren. Wat ik altijd zo lekker aan een pavlova vind, is dat je de superzoete en romige smaken, heerlijk kunt verfrissen door fruit op de slagroomlaag te draperen. Zo ook bij deze choco frambozen pavlova! Hieronder volgt het recept:
.
Ingrediënten voor de chocolade meringue basis:
.
-6 grote eiwitten
-300 gram witte suiker
-3 eetlepels cacaopoeder (door een zeef toegevoegd) 
-1 theelepel balsamico azijn (of rode-wijnazijn) 
-50 gram fijngehakte pure chocolade
.
Ingrediënten voor de topping:
-500 milliliter slagroom (het originele recept vraagt om double cream, wat we niet verkopen in Nederland. Als je wil weten hoe je zelf double cream maakt, kijk dan even naar deze tips!)
-500 gram frambozen
-3 eetlepels geraspte pure chocolade 
.
- Verwarm de oven voor op 180 graden celsius (hetelucht) en plaats een bakpapiertje op een bakplaat. 
- Klop het eiwit tot zachte, fluweel-achtige pieken ontstaan, en klop dan steeds een lepel suiker per keer door het mengsel totdat je meringue stijf en glanzend is. Strooi de cacaopoeder, de azijn en de fijngehakte chocolade over je meringue. Roer langzaam door, totdat je cacao goed doorgemixt is. Schep je meringuemengsel op het bakpapier, en maak er een dikke, ronde cirkel van (met een diameter van ongeveer 23 centimer). Strijk de zijkanten en de bovenkant van je cirkel glad. Plaats vervolgens in de oven, en breng de oventemperatuur direct omlaag naar 150 graden celsius (hetelucht) en bak 60-75 minuten. Je meringue is klaar als de zijkanten er knapperig uitzien, en droog aanvoelt aan de bovenkant, maar als je zachtjes in het midden voelt, moet je een soort spons-achtige textuur kunnen voelen.  Zet de oven uit, en houd de deur een beetje open, en laat je chocolade meringue compleet afkoelen. 
- Wanneer je de meringue wil gaan serveren, plaats je hem op een dikke plaat. Klop de slagroom totdat hij dik is, maar nog wel zacht is (dus niet een extreem luchtig mengsel!) en schep het op de meringue. Drapeer de frambozen over de slagroom, en rasp de chocolade erover heen. Let wel op dat je het prachtige roze van de frambozen niet 'ondersneeuwt'. 
.
Tip: ondanks dat Nigella een chocoholic is, heeft ze meer dan genoeg pavlova's gemaakt zónder chocolade, mocht je iets anders willen proberen. 

  

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)