4x oorzaken van nare luchtjes in huis

4x oorzaken van nare luchtjes in huis
4x oorzaken van nare luchtjes in huis

Een onfrisse lucht in huis: het kan zelfs de besten overkomen. Heb je al een paar dagen last van een vervelend luchtje, maar geen idee waar het precies vandaan komt? Wij helpen je op weg. Hier lees je wat de 4 veelvoorkomende oorzaken van nare luchtjes in je woning zijn. Ook vertellen we je wat de schoorsteen vegen hiermee te maken heeft.

Oorzaak 1: Schimmel en vochtplekken
Vocht- en schimmelplekken in huis zijn niet altijd even zichtbaar. Toch kunnen ze voor flink wat stankoverlast zorgen. En dat niet alleen: schimmelvorming is ook schadelijk voor je gezondheid. Door je huis goed te onderhouden kun je voorkomen dat je last krijgt van vochtproblemen. Daarom is het belangrijk om minstens één keer per jaar tijd te maken voor de dakgoot schoonmaken. Het najaar is de ideale tijd om dit te doen. Door je dakgoten jaarlijks vrij te maken van oude bladeren en andere resten zorg je dat de goten niet verstopt raken. Daardoor kunnen ze ook niet leiden tot lekkages of (verborgen) vochtplekken in huis. Schimmel op je muur of in de badkamer kun je prima zelf verwijderen met een speciaal schoonmaakmiddel. Heb je last van schimmelvorming door een lekkage? Schakel dan een loodgieter of gespecialiseerde professional is om het lek op te sporen.

Oorzaak 2: Vuil in de schoorsteen
Heb je een open haard of houtkachel en hangt er een teerachtige lucht in huis?  Dan is het tijd om je schoorsteen te laten vegen. Laat dit minimaal één keer per jaar doen door een erkende schoorsteenveger of schoorsteenvegersbedrijf. Een specialist kan het rookkanaal met een camera inspecteren en de hardnekkige aanslag vakkundig verwijderen. Zo ruikt het binnen no-time weer fris in huis.

Oorzaak 3: Voedselresten
In en rond de keuken kunnen allerlei etensresten zorgen voor vieze luchtjes. Daarnaast kunnen de resten insecten aantrekken en fruitvliegjes veroorzaken. Merk je dat het minder aangenaam ruikt in de keuken? Loop dan alle hoekjes, naden en kieren goed na en verwijder resten die je tegenkomt. Denk aan de gootsteen, afvalbakken en koelkast. Maar vergeet ook niet om bijvoorbeeld in de woonkamer onder de bank en rond de tv te kijken: als je kinderen hebt, dan kan het zijn dat hier aardig wat chipskruimels en restjes tosti liggen.

Oorzaak 4: Stoffige radiatoren
Als er stof op de verwarming ligt, dan kan dit zorgen voor een muffe lucht waar je niet blij van wordt. Check daarom of de verwarming wel een poetsbeurt met de plumeau kan gebruiken. Gaat ie ook weer zuiniger van werken. Geven je pas geverfde radiatoren een vreemde geur af, maar ruiken ze niet naar verschroeide lucht? Als de geur na een paar dagen nog steeds niet weggaat, dan kan het zijn dat je verf hebt gebruikt die niet geschikt is voor radiatoren.


 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)