monsak.nl

Maak je eigen tas van gered leer

"A bag that's got your bag". Margriet maakt -sinds 2012-  duurzame tassen van gered leer in Amsterdam. Dit zijn partijen leer die afgekeurd zijn door beschadigingen of kleur afwijking. Ze noemt zichzelf een tassen maker. en wordt graag aan het werk gezet. Geef haar een schets en Pinterest board en kom samen tot het ontwerp van je droom tas. Zo weet je zeker dat het geen miskoop zal zijn. Of ga voor háár lievelingstas: de rugtas. Een tijdloos, minimalistisch én praktisch design. Liever zelf een tas maken? Volg dan een workshop en Margriet leert je de kneepjes van het vak. 

Margriet's passie voor maken, helpen én ondernemen bundelt ze als de Makers Coach. Ze is business coach voor ambitieuze makers die klaar zijn voor een volgende stap -als één van de weinige makers die verkopen óók leuk vinden. Met haar commerciële skills en no nonsens aanpak helpt ze creatives meer uit hun duurzame handgemaakte producten te halen. Ze leert je waarom je doet wat je doet en voor wie je dat doet. Door jezelf beter te begrijpen, je ideale omstandigheden te creëren, je aanbod en verhaal daarop aan te passen zal je klant je veel makkelijker vinden en blijven plakken. Je krijgt er weer lol in én iedereen wordt er beter van.

Laatste kans op een rugzak van Monsak! Shop nu met 30% korting met code MS22

blog

Maak je eigen tas van leer tijdens een workshop bij Monsak. In een halve dag!

Een tijd geleden maakten we al eens een handtasje van leer bij Monsak in Amsterdam. Zó leuk was dat. Zelf leer uitzoeken, leer uitsnijden en achter de naaimachine plaatsnemen... We waren zo enthousiast (en neem van ons aan: we zijn echt geen Handige Harry's!) dat we voor een vervolg gingen: we maakten een grotere schoudertas die uit drie vakjes bestaat. Wow, serious business. Zouden we dat écht kunnen? Spoiler alert: yes... dat lukte. En hóe. Mán wat zijn we trots op onze nieuwe aanwinst.

Wil je ook je eigen leren tas maken? Wij vertellen hier hoe de workshop verliep!

Maak je eigen tas van gered leer
Maak je eigen tas van gered leer

Oehhh het het is zo leuk bij Monsak.nl. Picture this: een atelier aan het het grote Rembrandtpark in Amsterdam, met een gezellig lunchtentje inclusief terras in de voortuin en een hoop bedrijvigheid voor de deur. In het atelier grote werktafels, professionele leernaaimachines en een hele rits aan tassen om van te smullen. Hier worden wij blij van! En natuurlijk van eigenaresse Margriet en haar assistente Sarah, die vandaag grotendeels de workshop gaat begeleiden. Cappuccino ebij en leer uitzoeken. Het is toch ongelooflijk hoe lang wij kunnen nadenken en twijfelen over de juiste kleur, de structuur en of we voor een of meerdere kleuren zouden gaan... Anyway, bijna een uur later hadden we allebei onze keuze gemaakt en concludeerden we dat ze verdacht veel op elkaar leken :-). We gingen voor nude met een bruine rits. Natascha voor één kleur, Petra voor twee. Leuk om af te wisselen! Zo, we konden van start.
.
Gered leer
Margriet werkt met 'gered leer'; ze koopt bij modehuizen afgekeurde stukken leer op die veel te mooi zijn om weg te doen. Soms zit er een vlekje of plekje op, waardoor de modehuizen het leer niet meer kunnen gebruiken. Zonde natuurlijk, want hier kun je nog prima tassen van maken. We starten met een mal in de vorm van de tas die we op het leer leggen. Die leg je natuurlijk op het stuk leer dat nog helemaal intact is (en eerlijk gezegd... dat is 95% van het leer).  Zo krijgen we een vlekkeloze, prachtige tas! Vervolgens snijden we de mal uit. Een secuur klusje want je wilt geen haakjes krijgen in het leer. We maken niet zomaar een tas. Nee, hij bestaat uit maar liefst drie vakjes dus we gaan met meerdere mallen aan de slag. Zo, het begin is er!

Best nog een lastig klusje, dat leer uitkiezen en uitsnijden
Best nog een lastig klusje, dat leer uitkiezen en uitsnijden

Huzarenstukje
Sarah en Margriet wisselen elkaar af in het geven van de workshop. We krijgen uitleg over de naaimachine (die werkt net even anders dan de simpele naaimachine die we thuis hebben staan) en gaan proefnaaien op een klein lapje leer. Even voelen hoe dat gaat, even aftasten. En dat is maar goed ook, want we willen natuurlijk niet proefdraaien op ons eigen huzarenstukje. Vervolgens plakken we de juiste onderdelen leer op elkaar en zetten we ze met klemmen vast. Daarna mogen we voor het 'echie' en naaien we de verschillende onderdelen aan elkaar. Soms gaat het even mis. Schieten we uit het leer of lopen we vast. Gelukkig zijn Margriet en Sarah er meteen bij om ons te helpen. Draadje er even uit, opnieuw beginnen en hopsa, we gaan weer verder.
.
Slimme tricks
Volgende stap: de rits. Tja. Hogere wiskunde voor ons dus Margriet bereidt de boel goed voordat voordat wij 'm vastzetten. Best priegelwerk (want het moet goed strak zijn natuurlijk) maar dankzij wat slimme tricks krijgen we het prima voor elkaar. Wow, het begint al een echte tas te worden! Echt heel tof hoe dit ontstaat zo in je eigen handen! En wat opvalt: wat is het veel werk. Bij handgemaakte producten gaat echt elke vierkante centimeter een aantal keer door je handen. Nóg meer respect voor de makers... 

Heel geconcentreerd naait Flavourites' Natascha de lapjes aan elkaar
Heel geconcentreerd naait Flavourites' Natascha de lapjes aan elkaar

Customized tas
En dan ineens, hebben we gewoon een echte tas voor ons. Nog niet helemaal af, maar op de laatste details na hebben we gewoon een echte tas met twee grote vakken en een klein binnenvakje. Echt helemaal te gek. Zó mooi al. Nu nog de finishing touch. We zoeken beiden een riem uit (bruin, want dat matcht goed met het door ons gekozen nude) en we maken zelf nog kleine leren lintjes aan de ritssluiting vast. We zijn inmiddels drie uur verder (inclusief bijkletsen, leer uitzoeken en cappuccino's drinken) en moet je nou toch eens kijken... onze zelfgemaakte, superprofessionele, customized tas. Trots dat we zijn joh. En we zijn er blij mee!! Wat een gouden tip, superleuk om met vriendinnen, collega's of je zus te doen! Je volgt de workshop in Amsterdam en kunt kiezen uit diverse modellen. Wij maakten de Sak9 crossbody tas, gaaf is 'ie hè? Je kunt ook kiezen voor de tas mini (deze maakte wij tijdens onze eerste workshop) of de tas maxi. Die bewaren we voor de volgende keer ;-).

Super trots op het eindresultaat!
Super trots op het eindresultaat!

meer blogs van monsak.nl

reacties op deze webshop (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)