fabrykdesign.nl

Duurzaam en eerlijk design

Bij Fabryk Design vind je geen lege, kale muren, maar juist toffe blikvangers. Wat dacht je van de geometrische vormen die stuk voor stuk met de hand worden uitgefreesd of de werkelijk prachtige muurcirkels. Ook sfeermakers voor in je woonkamer of tuin vind je hier, zoals de kussens die door de eigen FBRK designers -jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt- zijn ontworpen. En houd je wel van bloemen, maar heb je geen groene vingers? Check dan de houten bloemen en de droogbloemenkransen. Wel de sfeer, niet het gedoe! Als je het nou leuk vindt om zelf ook nog aan de slag te gaan, dan shop je hier hele leuke diy pakketten. Onze favoriet: het roze 3D konijn!

blog

Met trots gemaakt: Sociaal Design

Wist je dat veel van de shops op Flavourites niet alleen hele leuke, originele en inspirerende producten hebben, maar dat ze deze ook nog eens op een sociaal verantwoorde manier laten maken? Echt sociaal Dutch Design, en daar houden we van! We laten je hieronder vast een aantal van die bijzondere shops zien.

 

Ontmoet de maker van Sûr-Atelier
Ontmoet de maker van Sûr-Atelier

Sûr-Atelier
Sinds we Sûr-Atelier hebben ontdekt, zijn we fan van de prachtige ontwerpen van kleding en woonaccessoires. Al die mooie en unieke spullen worden met de hand gemaakt door nieuwe Nederlanders. Vaak hebben deze mensen een creatief ambacht, zoals kleermaker en handvaardigheid docent, en zetten ze hun kennis in om de mooiste kleding te creëren. Maar het zijn ook mensen die graag hard willen werken en hun Nederlandse taalvaardigheid willen verbeteren. Maak dus vooral een praatje met deze aardige mensen in de fysieke winkel en café van Sûr-Atelier in Haarlem.

Fabryk Design
Fabryk Design

Fabryk Design
De te gekke woonaccessoires van Fabryk Design, zoals de gefreesde wanddecoraties, worden gemaakt door jonge mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze kunnen zich via Fabryk Werkt! verder ontwikkelen, werkervaring opdoen en ontdekken waar hun talenten liggen, zodat ze de stap kunnen maken naar de reguliere arbeidsmarkt, of misschien wel een eigen bedrijf!

Mooi door mij
Mooi door mij

Mooi door mij
Dit is echt geweldig: alle leuke cadeaus die je kunt shoppen bij Mooi door mij zijn gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. En deze makers, daar draait het allemaal om. Zij staan aan de basis van de wenskaarten, zeepblokjes, engeltjes, complimentenkaartjes en veel meer. Want door het maken van deze lieve cadeaus, geven de makers een fijne en zinvolle bijdrage aan producten waar mensen blij van worden. En daar worden de makers ook weer heel blij van!

RoadSmaakt
RoadSmaakt

RoadsMaakt
Unieke en geupcyclede producten, gemaakt van materialen die anders weggegooid zouden worden, door mensen die (nog) niet terecht kunnen op de arbeidsmarkt. Dat is RoadsMaakt in een notendop. Je vindt hier echt waanzinnig mooie items, zoals dinerborden en cappuccinobekers, kaarten en posters en huisgemaakte appeltaart granola. Need I say more?

Mr. Bright
Ken je de leuke lampjes van Mr. Bright al? Zo gezellig zien die eruit, echt een eyecatcher in je huis. En je gaat ze nog leuker vinden als je weet dat de lampjes met de hand in elkaar worden gezet bij Stichting ‘t Lichtpunt in Gouda. De mensen die daar werken kunnen wegens omstandigheden niet terecht in een reguliere baan en door hun werk bij ‘t Lichtpunt krijgen ze meer structuur in hun leven en contact met andere mensen. School voorbeeld van Sociaal Design!

Tolhuijs
Het begrip ‘tweede kans’ heeft bij Tolhuijs een dubbele betekenis. Niet alleen krijgen oude materialen een tweede leven in een volledig ander design, ook mensen krijgen een tweede kans. Zo werken ze bijvoorbeeld samen met ex-gedetineerden die hun tijd in de gevangenis hebben benut om een vak te leren. Bij Tolhuijs kunnen ze vervolgens aan de slag om (nog) meer werkervaring opdoen en uiteindelijk te reïntegreren in de samenleving. Check de mooie designs die uit de handen van deze vakmensen komen.

Pineut
Het Rotterdamse Pineut -je weet wel, van onder meer de glazen karaffen met daarin de lekkerste ingrediënten voor je tafelwater- vindt dat een beetje liefde en aandacht altijd naar meer smaakt. En zo komt het dat alle natuurlijke ingrediënten door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in een sociale werkplaats worden gecombineerd tot een smaakvol eetbaar of drinkbaar cadeau. Wij hebben altijd wel een fles of een pot als cadeau op voorraad, want zo’n lief en smakelijk cadeau doet het altijd goed.

Bendl
Nog zo’n mooi voorbeeld dat aan alle kanten klopt. Ex-brandweerman Casper zag dat brandweerslangen die niet meer geschikt waren om te blussen, zonder pardon bij het grofvuil werden gezet. En dat was volgens Casper een verspilling van stevig materiaal dat nog prima ergens anders voor kon worden gebruikt. Dat werden dus riemen. Inmiddels zijn er ook hondenriemen, handvatten, onderzetters, plankdragers en andere (woonaccessoires) van brandweerautorood tot nasty blue in de collectie van Bendl te vinden. En al deze unieke items worden iedere dag weer met de hand gemaakt in de sociale werkplaats van Panningen. 

Wil je nog meer sociaal (en duurzaam) design zien, kijk dan eens op de site van Studio Perspective. Daar vind je naast een deel van de merken die ik hierboven al noemde, nog veel meer unieke labels die samenwerken met sociale werkplaatsen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

 

Mr.Bright
Mr.Bright
Tolhuijs
Tolhuijs
Pineut
Pineut
Bendl
Bendl

meer blogs van fabrykdesign.nl

reacties op deze webshop (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)