Gezonde vegan lunch gerechten

Vegan lunch inspiratie
Vegan lunch inspiratie

Ja ja ja, het is Veganuary. En dat is sinds 2014 dé maand waarin je wordt geïnspireerd om (meer) plantaardig te eten. Dat is namelijk goed voor je gezondheid, goed voor het milieu en niet te vergeten heel erg lekker! Er zijn inmiddels tal van websites en borden op Pinterest (check die van Flavourites) die boordevol originele, makkelijke, gezonde, gevarieerde en kleurrijke recepten staan. Want dat vegan eten grauw, saai en smakeloos is, dat is een vooroordeel dat snel de wereld uit geholpen moet worden. Daarom delen we hier alvast een aantal super delicious vegan lunch recepten met je.

Wraps
Wil je een gezonde vegan lunch waarin je lekker kunt bijten, ga dan voor een wrap. Die kun je net zo lekker en gezond beleggen als een boterham, maar het resultaat is net wat anders. Smeer je wrap bijvoorbeeld in met een heerlijke (zelfgemaakte) hummus, doe er dan verse spinazie of rucola overheen, rode paprika, komkommer, avocado of wat je ook maar in huis hebt. Beetje peper en zout erover heen en oprollen maar! Ook ontzettend lekker met (een restje) gegrilde groenten. Wraps zijn makkelijk en snel klaar te maken en je kunt heerlijk variëren. Een van onze lievelings winterwraps zijn de zuurkoolwraps van De Groene Meisjes. Kost even wat meer tijd om voor te bereiden, maar dan heb je ook een finger licking good vegan lunch. Het recept vind je op Pinterest.

Heerlijke vegan wraps
Heerlijke vegan wraps

Bowls
Favoriet bij de Flavourites kids: bowls. Eten uit een kommetje, maar dan wel super lekker en gezond. Je kunt verschillende soorten bowls maken, zoals de poké bowl, sushi bowl of buddha bowl, maar in de basis is het een combinatie van verschillende soorten groenten en granen. De Poké bowl komt oorspronkelijk uit Hawaii en is eigenlijk een vis- en groente gerecht. Maar je kunt het heel makkelijk vegan maken door in plaats van vis lekker gebakken tofu of tempeh te gebruiken. Vul het aan met diverse soorten rauwe groenten zoals radijs, wortel, edamame, rode kool en doe er een home made tahini dressing over. Je maakt het helemaal af met wat sesamzaadjes.

Bij een buddha bowl gebruik je naast de groente ook een graan, bijvoorbeeld quinoa of bulgur. Wij eten deze eigenlijk altijd als warm gerecht met gegrilde groente zoals zoete aardappel en kikkererwten, maar als je het afgekoeld als lunch mee neemt is het ook erg smakelijk. Extra lekker met je zelfgemaakte tahini dressing! De sushi bowl tot slot is absoluut een feestje in een kommetje voor de sushi lovers. Alles wat je normaal gesproken in je sushi roll stopt, doe je nu in een kommetje. Heerlijk kleverige sushi rijst, komkommer, edamame, avocado, wortel, eventueel in sojasaus gegrilde tempeh, tofu of aubergine. Hou je van de zilte smaak van de zee, strooi er dan wat gescheurde zeewiervellen over. Wat lente uitjes, sesamzaadjes en sojasaus erbij en je sushi lunch kan beginnen.

Vegan buddha bowl
Vegan buddha bowl

Salade
Ow, wat worden we blij van een goed gevulde bak salade. In de zomer een tabouleh met verse munt en koriander of een heerlijke groene bladsla met verse tomaten en friszure dressing. In de winter lauwwarme salades met noten en gegrilde groenten voor dat weldadige gevoel. Met een salade kun je eigenlijk alle kanten uit en als je maar genoeg voedzame elementen toevoegt, is het prima als lunch. Wat dacht je bijvoorbeeld van een salade met gegrilde pompoen, spinazie en pecannoten? Of een linzensalade met rode bieten, rucola, peer, vijgen, walnoten en vegan feta met een een zoete balsamico dressing. Zo ontzettend lekker! Als je een salade meeneemt naar je werk, doe de dressing dan wel in een apart bakje zodat je salade lekker fris en knapperig blijft.

Winterse salade met geroosterde pompoen
Winterse salade met geroosterde pompoen

Brood
Als we het hebben over een traditioneel Nederlands lunchgerecht, kom je al snel uit bij brood. Wie heeft er nou niet een broodtrommeltje met boterhammen met kaas, hagelslag of pindakaas meegenomen naar kantoor? Maar die good old brood lunch is zo gek nog niet, en kunnen we ook nog eens makkelijk pimpen met gezonde spreads en groente. Als basis kies je een stevig stuk volkoren-, desem- of speltbrood en dan kun je je helemaal uitleven. Ga je voor snel en makkelijk? Dan beleg je je brood met een kant en klare spread als (bieten-, pompoen- of klassieke) hummus, muhammara of baba ganoush. Garneer met wat bladgroente, eet er wat rauwkost bij en je hebt een voedzame en gezonde vegan lunch. Wist je trouwens dat je de meeste spreads heel makkelijk zelf kunt maken? Zo heb je voor muhammara alleen maar geroosterde paprika, walnoten, granaatappelpitjes, citroensap en wat kruiden nodig. En een staafmixer of blender uiteraard om er een smeuïge dip van te maken. Op Pinterest of andere foodie sites vind je talloze (vegan) recepten. Leuk werkje voor in het weekend!

Heerlijke vegan spread van bieten
Heerlijke vegan spread van bieten

Soep
Wij zijn dol op soep! Vooral in de herfst en winter is het heerlijk om tijdens de lunch een heerlijk geurende dampende kop soep te eten. En soep is vaak in een handomdraai gemaakt. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden en zo lang je geen dierlijke bouillon en room gebruikt, is soep al snel vegan. Hou je wel van romige soepen, denk dan eens aan alternatieven die gemaakt zijn van kokos, rijst en haver. Tot onze favoriete soepen horen geroosterde bloemkoolsoep, pompoensoep (super lekker met klein gesneden stukjes fris zure appel erdoor heen) en kruidige wortelsoep. Heel gezond, veel vitamine C en snel klaargemaakt:
.
Snipper een ui en een teentje knoflook en snijd twee centimeter gember in kleine stukjes.
Fruit dit in één eetlepel kokosolie. 
Doe er een theelepel curry madras kruiden bij (of als je dat niet hebt, kurkuma en gemalen komijn) en een klein beetje water.
Voeg ruim 600 gram kleingesneden wortel toe en bak even mee.
Voeg een liter groentebouillon toe en laat de groente helemaal gaar worden.
Pureer de soep met een staafmixer of in een (hittebestendige) blender en voeg naar smaak of om het romiger te maken kokosmelk toe.
Indien nodig doe je er nog wat peper en zout bij.
Garneer met wat verse koriander. Ook heel lekker hierbij is een stukje naanbrood.
.
Eet smakelijk! Kijk voor meer vegan lunch inspiratie op Flavourites Pinterest. Wil je liever elke dag een vegan tip, check dan deze scheurkalender die we vonden bij Ditha Bonita.

Kruidige wortelsoep
Kruidige wortelsoep

 

 

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)