plan-point.nl

Happy huishouden

Tien ballen tegelijk in de lucht houden, slimme planningen maken, een leuke moeder én partner zijn, een carrière hebben en zo kunnen we nog wel even doorgaan. We doen het allemaal. Maar of dat altijd even soepeltjes gaat? Ahum. Dames, let op. We hebben een goede tip voor je! Bij Plan Point verkopen ze heel slimme dingen waardoor het huishouden (klinkt suf, is het natuurlijk niet) een stuk relaxter gaat verlopen. Word je blij van! En je gezinnetje ook.

blog

Tijd voor... me-time!

Wat gaan de weken toch snel voorbij. Met de herfst voor de deur en de pepernoten in de schappen, realiseer je je dat het alweer bijna einde jaar is. De komende maanden staan al helemaal vol geboekt. Aan de ene kant fijn dat er zoveel om handen is, maar aan de andere kant kan het ook benauwend voelen. Selectief omgaan met de tijd is daarom essentieel – waarbij me-time ook hoog in het vaandel staat. Help! Soms voel ik me net dat konijn met dat zakhorloge in Alice in Wonderland. Tik, tak…. De tijd tikt door maar hoe kunnen we zorgen voor een balans in ons hectische tijdschema zonder dat stress ons leven leidt?

Grip op chaos!
Grip op chaos!

Hoge snelheidstrein
Time-management is iets waar ik weinig kaas van heb gegeten. In principe is de norm om aan alles mee te doen. Daarnaast vind ik het ook heel lastig om ergens nee tegen te zeggen mede doordat ik bijna alles leuk vind. Toch ben ik door schade en schande wijzer geworden en tot de conclusie gekomen dat je geen eeuwige energie hebt. Ik kan je zeggen dat de Duracell batterijen bij dit konijntje steeds sneller opraken door geen keuzes te maken. Deze hoge snelheidstrein kan niet blijven doordenderen zonder ongeluk. Dus tijdig opladen is het antwoord om je eigen gemoedsrust in het gareel te houden en niet te 'ontsporen'.

Een kwestie van verdelen
Een kwestie van verdelen

Prioriteiten
Selectief zijn en keuzes maken is een lastig iets. Het is perfect als de leuke dingen versus verplichtingen evenwichtig zijn aan elkaar. Van de leuke dingen vul je immers je energietekorten weer aan. In de praktijk blijkt dat die vlieger niet op gaat omdat we vaak prioriteiten hebben die niet persé leuk van aard zijn. Dus hoe plannen we die verplichtingen, leuke dingen doen en me-time dan zorgvuldig in? Zonder het ene te hebben volbracht, kun je niet geheel genieten van het ander - dus een ultieme balans vinden zou perfect zijn. De sleutel naar de balans in tijd en die alle ballen hoog houdt, is een soort van heilige graal waar we allen naar op zoek zijn.

Alles draait om de juiste balans
Alles draait om de juiste balans

Driehoeksverhouding
Je kunt het zien als een soort driehoek waarbij alle drie de kopjes evenredig worden verdeeld in 33,3%.

Onmisbaar: de Homeplanner 2016
Onmisbaar: de Homeplanner 2016
  1. Verplichtingen: zijn vaak wederkerende verantwoordelijkheden met een hoge intensiteit aan inzet zoals werken, huishouden, hond uitlaten, kinderen naar school en sport brengen, opvoeden, verzorgen etc.
  2. Leuke-dingen-doen: bestaan voornamelijk uit ontspanning door te slapen en genieten zoals; romantische get-aways, feestelijkheden, shoppen en socializen met vrienden en familie.
  3. Me-time: iets voor jezelf door jezelf zoals tijd voor lezen, meditatie, individuele sporten en webshoppen (hi hi!)

Weekverdeling
Een week heeft 24 uur x 7 dagen =168 uur. Dat betekent 168 uur/3 dagen= 56 uur voor iedere deel.

  • Verplichtingen: Men werkt vaak 40 uur in de week. Aan forenzen naar werk of overwerken besteed men 16 uur gemiddeld in de week. Dan heb je al 2/3e aan werk besteed = 56 uur. Nog niet eens besteedt aan het huishouden en allerlei andere dagelijkse activiteiten. Hier ben je in de week waarschijnlijk nog 24u extra of meer zoet mee. Totaal kom je dan voorlopig uit op: 80 uur.
  • Ontspanning: We slapen het liefste 8u per dag x 7 dagen in de week is: 56 uur. Dan is er geen ruimte voor die leuke citytrips en andere leuke-dingen-doen. Dus hieraan heb je 24 uur te kort op de balans. Dan kom je op een nieuw totaal van: 80 uur.
  • Me-time: In plaats van 56 uur is hier nog 8 uur voor over in de week omdat de rest van de tijd moest worden gecompenseerd voor de bovenste twee. Dat is 1,14 uur per dag die je meestal al kwijt bent aan douchen, aankleden en eten.

Nou, je ziet het al. Als je die berekening dan werkelijk uitschrijft, is het niet onder stoelen of banken te steken dat me-time offers moet gaan brengen. Aangezien veel van de tijd op gaat aan verplichtingen – het merendeel aan werken – is de balans minder makkelijk te vinden dan gedacht. Je kunt je afvragen of je zo wilt leven en of dit een realistische verdeling is van jouw innerlijke-prioriteiten die je in je hart voelt.

Kwaliteit boven kwantiteit
Doordat de tijden voor jezelf en ontspanning schaars zijn, is het van belang dat als we er dan uiteindelijke toch aan toe komen, we wel kunnen genieten. Dat geeft weer de nodige stress omdat het genieten als het ware 'moet', want je weet dat er niet snel weer een gelegenheid komt. Vaak zie je dan ook dat mensen volledig uit de ban springen op vakantie of op een avondje uit – omdat ze eindelijk even 'los' zijn gelaten van het strakke regime. Om een kater te beperken en het risico van een te lege portemonnee, is het waarschijnlijk een goed idee om jezelf toch een kadootje te geven in de vorm van me-time. Ook al is het maar een uurtje per dag zoals lekker bubbelen in bad met een goed boek, een mooi nagellakje op doen, sporten of lekker koken en even een serie kijken. Het is fijn dat er ruimte is en dat je je niet opgeslokt voelt door het leven en al haar vele verplichtingen.

Hulp
Ik heb bewondering en zoveel waardering hoe iedereen die ballen zo hoog weet te houden. Daarom mag je altijd om hulp vragen in tijden dat het niet zo goed gaat. Soms moet je gewoon weer even resetten. Neem je tijd en bekijk welk tijdschema en planning voor jou werkt. Daarom zijn de hulpmiddelen van Plan-Point.nl een ware uitkomst. Zij verkopen de allerbeste items om jouw leven zo goed mogelijk te time-managen. Helemaal op het gebied van de verplichtingen. Hoe werken we die zo snel mogelijk weg? Om daarna volledig aanwezig te zijn voor de Fun-stuff! Van organizers, planners tot boeken om het huishouden voor eens en altijd efficiënt mogelijk in te delen. Als je hierop tijd bespaart, heb je fijn meer me-time! Een shot in de roos is dit webshop snoepje Plan-point.nl. So, safety first, ladies. En dan helemaal voor jezelf, want net zoals in het vliegtuig moet je eerst jouw eigen zuurstofmasker op doen, voor je iets kunt betekenen voor je omgeving. Vergeet jezelf nooit want jij bent immers degene waar het spil om heen draait.

 

Eerst jijzelf...
Eerst jijzelf...
Tja!
Tja!

reacties op deze webshop (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)