Van (te) veel kleding naar een capsule wardrobe - deel III

Must-visit: Fashion for Good Museum
Must-visit: Fashion for Good Museum

We vertelden je in dit blog eerder hoe je effectief je kledingkast opruimt en verduurzaamt. En in dit blog lieten we zien hoe je een capsule wardrobe aanlegt. Heb je je bezem door je kledingkast gehaald? Dan is het tijd voor de volgende stap: slim kleding kopen. Oftewel: duurzaam op alle fronten. Ik belde met vriendin-van-de-show Cynthia Schrijver (fashion stylist & holistic stylecoach) alias Doctor Fashion, en we wisselden superveel toffe duurzame kledingtips uit. En we delen ze nu ook allemaal met jou!

Regelmatig spreek ik af met Cynthia of komen we elkaar tegen in de wereld van sustainable fashion. Ja, we delen dezelfde passie: op een andere manier omgaan met mode. Bewuster, duurzamer, écht anders. Gelukkig zijn er inmiddels steeds meer fashionlabels die op een andere manier kijken naar de kledingproductie. Ook steeds meer grote modehuizen zijn zich hier bewust van - al moet je naar mijn idee altijd goed blijven kijken of er niet vooral aan green washing wordt gedaan. Oftewel: doen ze zich niet groener voor dan dat ze echt zijn? Cynthia was degene die mij ruim een jaar geleden tipte over het nieuwe museum Fashion for Good op het Rokin in Amsterdam. Een interactief museum waar je van alles leert over duurzame mode, nieuwe productiemethodes en innovaties. Heel leuk om eens naartoe te gaan, het is inspirerend (én met gratis toegang) om eens naartoe te gaan! 

Leasen bij MUD Jeans
Leasen bij MUD Jeans

Ben je in de fase van het opruimen van je kledingkast? Bekijk dan kritisch hoe je je oude kleding een mooi tweede leven kunt geven. Cynthia:"Misschien kun je het (laten) vermaken. Is een item nog mooi maar niet meer geschikt voor jou, maak er dan een vriendin, collega of kennis blij mee of verkoop het via een kledingverkoop website zoals:
- Vinted
- Rebelle
- United Wardrobe
- The Next Closet
Lukt het niet op deze manier, breng het dan naar een inzamelingsbak voor kleding. Gooi het in elk geval niet in de vuilnisbak. Dit levert veel extra verontreiniging op, want de kleding wordt dan verbrand en dat is weer heel schadelijk voor het milieu. Kleding die je in de textielbak doet, wordt gerecycled. Nog een extra tipje: ook knuffels, gordijnen, handdoeken en spullen met gaten of vlekken mogen in de textielbak!" Twijfel je over welke afvalbak je kunt gebruiken als je je spullen opruimt? De afvalscheidingswijzer kan je erbij helpen. Ook goed om te weten: er zijn veel bedrijven actief die bepaalde soorten textiel/mode-items inzamelen en ze een tweede leven geven. Mooie voorbeelden:
- Re-bell: hier koop je te gekke gerecyclede mode en kun je je eigen items inleveren, zodat zij het weer een nieuw leven kunnen leiden. Check de winkel in Amsterdam op de Czaar Peterstraat 263.
- Dress for Success: helpt mensen op weg naar economische zelfstandgheid door ze onder meer te ondersteunen met representatieve kleding die ze kunnen dragen tijdens sollicitatiegesprekken. Heb je zakelijke kleding over die nog prima gedragen kan worden? Je kunt het doneren bij Dress for Success!
- En dat ook grote partijen bezig zijn, blijkt uit het feit dat Zara in enkele grote wereldsteden is begonnen met het inzamelen van kleding. Nog niet in Nederland, maar dat zal een kwestie van tijd zijn.
- Re-Share Store is van 't Leger des Heils, in deze winkel kun je tweedehandskleding kopen en ook doneren. Ga eens kijken bij een winkel bij jou in de buurt! Andere mooie initiateven (doneer je hier je gebruikte kleding, dan weet je zeker dat het goed terecht komt): Sympany of A Beautiful Mess.

En dan zijn er ook nog heel toffe labels die circulaire kleding maken. Hier zie je nu zoveel mooie initiatieven ontstaan:
* Sowieso is MUD Jeans een pioneer op dit vlak. Hier kun je je jeans leasen en na gebruik retourneren, waarna hij weer een nieuw leven krijgt. Onder meer Susenso.nl verkoopt de broeken van MUD Jeans.
* Loop.a life maakt van gedragen breisels weer nieuwe (prachtige!) exemplaren.
* Bij Hulaaloop.com huur je kinderkleding voor je kleintje. Je komt vanzelf in een 'loop' waarbij je de kleding, als het te klein is geworden, weer inlevert en een nieuwe box krijgt.
* Circos is een abonnement voor zwangerschaps- en kinderkleding.
* Aarden heeft een leaseconcept voor maatkleding. En, leuk: hier kun je zelfs duurzame trouwpakken shoppen!
* Het Britse Ethical-clothing.com is een verzamelplek van producten van tientallen Europese duurzame kledinglabels. Snel zoeken op duurzame jurk, sweater of sneakers!
* Brand new: RE-SHIRT, waarmee mode-ontwerpster Merel van Glabbeek nieuw leven in oude kledingstukken blaast in de vorm van een uniek, op maat gemaakt T-shirt. Klanten krijgen dus hun opgestuurde oude kleding terug in de vorm van een 'nieuw' shirt.
* Ook vers van de pers: bij H&M kun je nu ook kiezen voor bezorging met Fietskoeriers.nl. Heel goed dat ook grote ketens dus bewust nieuwe keuzes maken.
Cynthia: "Er zijn dus heel veel manieren om op een bewuste manier met mode om te gaan. Als je eerst goed nadenkt over een aanschaf, of jezelf bijvoorbeeld een 'overdenk-periode' oplegt, zul je zien dat je al minder gaat kopen en dat wát je koopt, een aanschaf voor een langere periode wordt. Ik vind het ontzettend leuk om mijn klanten te helpen bij deze 'zoektocht'. En als ik dan zie dat na verloop van tijd de nieuwe manier van shoppen en duurzaam kijken naar je garderobe ook daadwerkelijk aanslaat, ben ik echt super blij. Ik vind het heerlijk om mijn klanten te inspireren, nieuwe inzichten te geven & met een goed gevoel naar huis te laten gaan!"

Ontwerpen van Sjaak Hullekes voor Re-share
Ontwerpen van Sjaak Hullekes voor Re-share

Wil je meer tips over hoe je een capsule wardrobe van start to finish aanlegt? Lees in deel 1 hoe je je kledingkast effectief opruimt en duurzamer maakt, en lees in deel 2 wat een capsule wardrobe precies is en hoe je deze aanlegt. 

Bron: Doctor Fashion i.s.m. Essentialiving

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)