Zelf een kaartje ontwerpen? Dit zijn de beste tips!

Wat een prachtige kaartjes
Wat een prachtige kaartjes

We mogen dan wel in een digitale wereld leven, maar eerlijk is eerlijk. Er gaat toch niets boven het vinden van een écht gedrukt kaartje in de brievenbus of op de deurmat. Aandacht met een hoofdletter A, vinden we dat. En nóg leuker is het als het kaartje zelf ontworpen is. Heb je zelf iets te vieren en wil je een kaartje maken? Dan zijn dit de gouden tips.

1. Kies voor een slimme tool

Tuurlijk; als je handig bent met Photoshop of Canva kun je zelf aan de slag met het ontwerpen van je kaartje. Maar hé: dat geldt niet voor de meesten. Kun je wel wat hulp gebruiken? Dan is Lief, Leuk & Eigen een super adres. Hier weten ze wat mooi is qua kaartjes. Je kunt voor je geboorte- of trouwkaartje uit een van hun ontwerpen kiezen - die zijn sowieso prachtig - maar je kunt ook zelf aan de slag met de ontwerptool. Voordeel is dat het drukwerk dan sowieso uit handen wordt genomen en dat bespaart je heel wat kopzorgen, kunnen we je vertellen. Bovendien kan er tijdens het ontwerpen weinig mis gaan. Blijf netjes binnen de lijntjes maar kleur lekker buiten de lijntjes door eigen foto's of andere afbeeldingen toe te voegen. Zo maak je een super persoonlijke kaart.

It's all about details
It's all about details

2. Bewerk je foto vantevoren

Wil je zelf een foto uploaden? Bewerk hem dan eerst in Photoshop, Canva of met een andere tool. Zodra je de foto dan gaat uploaden bij Lief, Leuk & Eigen heb je de perfecte foto. Het goed bewerken van een foto (zoals de belichting, het gebruiken van een filter of iets wegpoetsen) kan namelijk niet in de ontwerptool zelf. Zorg ervoor dat de foto die je gaat gebruiken goed op de kaart past en dat hij niet verkeerd wordt afgesneden. Zo jammer als er iemand net een been of arm mist ;-).

Zo leuk om je geborte- of trouwkaartje te maken
Zo leuk om je geborte- of trouwkaartje te maken

3. Bedenk een sterke tekst

Grote kans dat je een tekst op de kaart wilt plaatsen. Neem even de tijd om een goede tekst te bedenken. Komt er alleen 'uitnodiging' te staan, of maak je het iets persoonlijker? Bedenk: less is more. En welk lettertype kies je? Probeer meerdere lettertypes uit en let erop dat de tekst goed leesbaar moet zijn. Het kan zijn dat de tekst die je wilt plaatsen in het ene lettertype prima te lezen is, maar in het andere lettertype niet. Plaats de tekst niet te dicht op de rand; houd altijd rekening met snijverlies. En je hoeft echt geen koeienletters te gebruiken om de tekst een beetje te laten opvallen.

4. Kleurtje kiezen

Wanneer je tekst over beeld heen plaatst, moet je goed checken of de kleur die je gebruikt voor de tekst goed leesbaar is. Heb je een foto met een blauwe lucht? Dan is een lichtblauwe letter geen goed idee. Probeer gewoon een aantal kleuren uit en kies de kleur die bij de foto past én die goed leesbaar is. Heel mooi is foliedruk: een glanzende letter in bijvoorbeeld goud! Echt prachtig. En wat dacht je van kalkpapier als extra laag bij je kaartje? Beeldschoon.

5. Vraag een proefdruk aan

Heel slim: vraag een proefdruk aan van je zelf ontworpen kaartje. Bij Lief, Leuk & Eigen heb je dat zo gedaan. Zo handig, kun je op je gemak de beste keuze maken. Op je beeldscherm zien kleuren er namelijk echt heel anders uit dan in 't echt, en je wilt natuurlijk wel de allerbeste keuze maken. Bij Lief, Leuk & Eigen hebben ze ook heel toffe accessoires die je kaartje helemaal 'af' maken. Van touwtje tot strikje, van lakzegel tot losse zegeltjes. De finishing touch op je geboorte- of trouwkaartje!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)