WINTERSPORT & MODE 

WINTERSPORT & MODE 
WINTERSPORT & MODE 

Wintersport. Meteen al een item dat onze dualiteit staaft; Nicole is van team ‘yeahhh’, maar Ilse is van team ‘dacht het niet’. Neemt niet weg dat er een hoop moois te beleven valt op het gebied van wintersport en mode, daar zijn we het in ieder geval roerend over eens. 

THE SKI IS THE LIMIT 
Het skiën werd pas echt populair in de fifties. Jaja, ook in de pre-historie werd er al gebruik gemaakt van brede latten in besneeuwde gebieden - hoe ze die dingen dan glijbaar maakten is ons een biet - maar skiën als vrijetijdsbesteding is historisch beschouwd betrekkelijk nieuw.
Rond 1900 ontstond de eerste ski-club in Europa, in 1904 vond de eerste ski-race plaats in Italïe, en de oprichting van de International Ski Federation was tegelijkertijd het startschot voor de Olympische Winterspelen zoals we die nu kennen. Tot zover was skiën nog steeds een prestatiegerichte topsport, gedomineerd door mannen. Maar de vrouwen laten zich niet kisten en in de fifties verandert dat; skiën werd een recreatieve sport en de vrouwen haakten enthousiast aan. Je weet waarschijnlijk wel wat er gebeurt wanneer the ladies zich ermee gaan bemoeien, inderdaad… Er ontstond een serieuze behoefte aan modieuze ski-kleding. Even leuk mee gruwelen hoe ski-kleding er in de eerste instantie uitzag? Komt ie.....

TIJDLOOS COOL 
Hilarisch wat een rondje Google oplevert, niet? Maar eerlijk is eerlijk, het is niet allemaal kommer en kwel. We vonden ook inspirerende foto’s die qua stijl nog steeds relevant zijn.

GLAM, BAM, THANK YOU MA’ AM
De eerste golf vrijetijds-skiërs in de fifties waren de jet-setters. Early adapters hadden flink wat te makken en waren niet te beroerd om dat te laten zien. You name it, they did it. De Kennedy’s, Brigitte Bardot, het hele vorstenhuis van Monaco; skiën werd geadopteerd door de rich & famous en het was glamour troef. Audrey Hepburn flikte het zelfs haar Vuitonnetje mee de slopes op te sleuren.De paparazzi maakte er dankbaar gebruik van en stroomde in grote getalen de skigebieden in om de celebrities op de pistes te vereeuwigen. Skiën stond inmiddels gelijk aan glamour.

DE WORKING CLASS AAN DE SKI-PAS
In de sixties ging het roer om. De economie raakte uit het slop, skiën werd betaalbaarder, dus ook de working class wilde wel eens een slippertje maken. Betaalbare, functionele skimode kreeg een serieus bestaansrecht. De techniek was inmiddels ook zover dat rekbaarheid (Lycra®, oftwel elastaan, werd in 1959 uitgevonden) en lichtgewicht/waterafstotende/ademende stoffen (nylon en acryl) voldoende mogelijkheden boden voor betaalbare, functionele items. De mode-industrie ging losschhh....

KEN JE KLASSIEKERS
Ondanks dat de – in het licht van de huidige tijd – skimode van toen soms ronduit hilarisch was, zijn er ook een aantal pareltjes aan ontsproten waar we tot op de dag van vandaag veel plezier aan beleven;

 -We noemen de skibroek; die veredelde legging met verstelbare voetbandjes die we tegenwoordig weer vaak zien.
 -Pufferjackets. Niets meer of minder dan een modieuze copycat van de authentieke ski-jas en een trend van heb-ik-jou-  daar; de pastelkleurige en metallic versies van dit seizoen staan hoog op menige wishlist.
-De onesie, aka de jumpsuit. Ja echt! De sexloze ski-salopette stond aan de wieg van dit nu zo trendy pak-uit-één-stuk. Ok, misschien op een gedeelde eerste plaats met de garage-overall en de vliegeniers-jumpsuit, maar je snapt le point.
-Last but not least; ook de iconische (Sorel) all-weatherboots/sneeuwschoenenmet rijgsluiting hebben de weg naar de fashioncrowd gevonden.

SOREL BOOTS
Ok, leuk. Maar er ligt niet echt veel sneeuw nu, dus wat kan ik ermee? We horen je denken. Er is één item wat nu ook echt een trend item is, en dat is de de all-weather boot (Sorel zijn de bekendste). Behoorde je deze schoen voorheen alleen maar te dragen in koude wintergebieden, zo is deze nu helemaal hip en happening. Misschien ben je persoonlijk geen fan (ondergetekenden bivakkeren ook in tegenovergestelde kampen) maar de onbetwiste nieuwe street-credibility levert fraaie en inspirerende plaatjes op. Je draagt ze op je skinny jeans, onder lange rokken, bij je te korte broek en waarschijnlijk is er ook nog wel een influencer te vinden die het onder haar minirok draagt. Er blijven altijd van die types… Anyway, het is een trend, want als Victoria Beckham er mee over straat loopt, weten we wel genoeg toch?

Hebben we je kunnen overtuigen van de relevantie van all-weatherboots in het straatbeeld? Ja? Mission accomplished. Nee? Geeft nix. We doen het binnenkort nog eens even dunnetjes over met de ‘ugly sneaker’. Pinky swear. Over uitdagingen gesproken :)
Tot zover ons tweede duo-blog voor Flavourites; we hebben je even helemaal bijgepraat over wintersport & mode. Was leuk he? En tot slot een bijkomend voordeel; nu je tijd en energie hebt gestoken in het lezen van dit blog over skiën kom je wat ons betreft in aanmerking voor een after-ski. Dus trek iets leuks aan, pop een fles open en en hang in die lamp! Tot de volgende keer!

Lfs, Nicole & Ilse - Pleinpublique.com

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)