Welke voordelen hebben NAC supplementen?

Welke voordelen hebben NAC supplementen?
Welke voordelen hebben NAC supplementen?

Onderzoeken suggereren dat N-acetylcysteïne (NAC) - de supplementvorm van het semi-essentiële aminozuur L-cysteïne - een effectieve, veilige en goedkope behandelingsoptie is voor een reeks aandoeningen, die zowel acuut als chronisch zijn. NAC wordt de laatste tijd dan ook erg veel als voedingssupplement verkocht, maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een NAC supplement?

Wat is NAC?
N-acetylcysteïne, de supplementvorm van cysteïne, is een aminozuur dat het lichaam helpt beschermende antioxidanten aan te maken en te gebruiken. Terwijl cysteïne voorkomt in veel eiwitrijk voedsel, wordt NAC alleen verkregen door het innemen van supplementen of voorgeschreven medicijnen.

Omdat het menselijk lichaam wat NAC kan maken uit andere aminozuren, met name l-methionine en l-serine, wordt het beschouwd als een semi-essentieel aminozuur. Dat betekent dat er geen dagelijkse behoefte aan NAC is die je uit je voeding moet halen, maar het krijgen van hogere hoeveelheden kan sommige mensen ten goede komen.

NAC heeft antioxiderende effecten (en helpt Glutathion te vormen)
NAC is betrokken bij de regulering van het glutamatergische systeem. Met andere woorden, als voorloper van L-cysteïne, dat resulteert in de biosynthese van glutathion, is NAC (samen met glutamine en glycine) een aminozuur dat nodig is voor de productie van wat aantoonbaar de belangrijkste antioxidant in het menselijk lichaam is.

De belangrijkste werkingsmechanismen van N-acetylcysteïne zijn de antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Dit komt door zijn vermogen om het glutathiongehalte te verhogen, vrije radicalen op te ruimen en oxidatieve stress te verminderen.

NAC kan mogelijk helpen bij zwanger worden 
Enkele studies hebben aangetoond dat NAC in combinatie met vitamine E, of vitamine A en E, en essentiële vetzuren reactieve zuurstofspecies (ROS) kan verminderen en kan leiden tot verbetering van de zwangerschapsresultaten bij mensen die moeite hebben om zwanger te worden en te blijven, vooral vrouwen met PCOS.

Dit komt omdat het de niveaus van de antioxidant glutathion verhoogt, die positief inwerkt op de insulinesecretie en de insulineresistentie vermindert, waarvan wordt aangenomen dat die in verband wordt gebracht met PCOS.

Volgens een artikel in Women's Health lijkt NAC te werken als therapeutische aanpak om het niveau van circulerende insuline te verbeteren, evenals de insulinegevoeligheid, bij PCOS-patiënten met hyperinsulinemie.

NAC heeft ook ontstekingsremmende effecten die de zwangerschaps- en geboorte-uitkomsten kunnen verbeteren bij vrouwen met infecties, die gevoelig zijn voor het doormaken van vroeggeboortes. 

NAC supplementen werken positief op je stemming
Het meest bekend is NAC om zijn stemmings bevorderende effecten. Een verstoord evenwicht van glutamaat wordt beschouwd als een factor die bijdraagt aan stemming en cognitieve aandoeningen. En omdat dit invloed heeft op de niveaus van de neurotransmitter glutamaat in de hersenen, kan NAC bij angst, depressie en andere psychische aandoeningen een nuttig supplement zijn.

Het is tevens aangetoond dat het positieve therapeutische effecten heeft op psychiatrische syndromen die ofwel gekenmerkt worden door oxidatieve stress ofwel door impulsiviteit en dwangmatigheid.

Hoe kom je aan NAC supplementen?
NAC is een vrij verkrijgbaar supplement, dat je favoriete vitamine winkel kunt kopen in de vorm van capsules of tabletten. Terwijl cysteïne (een zwavelhoudend aminozuur) voorkomt in voedsel als kip, kalkoen, ander vlees, knoflook, yoghurt en eieren, wordt NAC alleen verkregen door het innemen van NAC als voedingssupplement. De webshop van Vitamines.com heeft diverse kwalitatieve NAC supplementen op voorraad. 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)