We love Japan!

Een kijkje achter 't scherm bij Roppongi.nl
Een kijkje achter 't scherm bij Roppongi.nl

Wow, Japan! Ben jij er ooit geweest? Dit land staat bij mij bovenaan op mijn lijstje 'ooit te bezoeken'. Omdat ik verwacht dat alles daar zó anders is dan hier, in Europa. Nieuws uit Japan, opvallende trends, mooie of rare gebruiken en de spullen die ik ken uit Japan... voor alles uit Japan ben ik gevoelig. Aan de ene kant zie ik prachtige, rustgevende Japanse tuinen en uitgestrekte rijstvelden voor me en aan de andere kant een gekte van jewelste in een enorme stad als Tokio. Ik heb tot nu toe nog geen ticket geboekt maar ik ga wel op bezoek bij de Nederlandse webshop Roppongi.nl, in Amsterdam. Een webshop gevuld met Japans goed!

Roppongi.nl bestaat al een behoorlijke tijd en is voor de liefhebbers, van alles dat uit Japan komt, vast geen onbekende naam. In 2008 openden Jet en Ingrid de deuren van de eerste fysieke Roppongi winkel in IJburg (Amsterdam). Sindsdien ben ik de winkel ook nog op andere locaties in de stad tegengekomen en natuurlijk op Flavourites.nl! Vandaag ga ik Jet en Ingrid dus persoonlijk ontmoeten en mijn eerste vraag is of ze zelf ook in Japan geweest zijn. En ja hoor; allebei hebben ze een jaar in Japan gewoond!

Een warm welkom bij Jet en Ingrid: een kopje groene (Japanse natuurlijk) thee met ... een Japanse Kitkat!
Een warm welkom bij Jet en Ingrid: een kopje groene (Japanse natuurlijk) thee met ... een Japanse Kitkat!

Jet en Ingrid hebben elkaar leren kennen tijdens hun werk bij een Japanse supermarkt genaamd Meidi-Ya. En dit is niet zo maar een supermarkt; het is een oud familiebedrijf. Hier werden Japanse delicatessen verkocht en werd de eerste sushi in Nederland geproeft! Echte high end. In Japan is deze supermarkt een heel bekende keten maar worden er juist Westerse producten verkocht die daar zeer kostbaar zijn. Zo worden er o.a. Galia meloenen op een kussentje verkocht, de schil is dan prachtig bewerkt en ze vragen daar rustig € 60,- voor! Ingrid vertelt: "Ik ben direct na mijn studie Japanse taal en cultuur bij Meidi-Ya aan de slag gegaan en niet veel later kwam Jet binnenwandelen. Zij zat nog midden in haar studie, dezelfde als die ik afgerond had, en zocht een bijbaan. Ik heb haar destijds aangenomen, zo grappig!"

Oh, zo mooi het Japanse aardewerk! Je vindt het natuurlijk in de webshop van Roppongi.nl
Oh, zo mooi het Japanse aardewerk! Je vindt het natuurlijk in de webshop van Roppongi.nl

Of deze dames gek zijn van Japan hoef ik ze dan ook niet te vragen… ze zijn allebei doctorandus in de Japanse taal en cultuur! Ik moet wel lachen om de uitleg van Jet, waarom zij voor deze studie heeft gekozen. Jet vertelt: "Ik wist eerlijk gezegd niet zo goed wat ik precies wilde studeren, behalve dan dat het een taal moest zijn. En dat ik voor die studie naar het buitenland kon. Het liefst natuurlijk naar een land waar ik nog nooit geweest was. Het werd het Japan!"

Fijn werken vanuit huis; hier een blik in de huiskamer van Ingrid met op de achtergrond het werk van Yoshitomo Nara
Fijn werken vanuit huis; hier een blik in de huiskamer van Ingrid met op de achtergrond het werk van Yoshitomo Nara

Ingrid vervolgt: "Dat was in die tijd zo gaaf, dat je naar het buitenland kon voor je studie! Dat hebben we dus allebei gedaan. Het was echt een geweldige ervaring en erg indrukwekkend. We hebben er allebei gewerkt en gestudeerd. En ja, het is echt een bizar ander land. Wist je dat er zelfs een stukje Nederland is? In het themapark 'Huis ten Bosch' hebben ze het gelijknamige paleis volledig nagebouwd, ook Nijenrode, de grachtengordel, allemaal geveltjes… echt een stukje Nederland in Japan! En nee, hoewel ik gek op Japan ben, zou ik er niet kunnen wonen. De mentaliteit is er zo ontzettend anders. Vrouwenemancipatie staat er nog in de kinderschoenen. En ze zijn zo serieus! Er heerst een hoog moraal en vooral heel hard werken staat er hoog in het vaandel. Je werkt er van 9 tot 9. En zo suf; iedereen moet op het werk blijven zolang de baas er nog is. Vervolgens maakt het niet uit of je iets uitspookt of niet, je moet er gewoon zijn. Nee, dan houd ik me liever actief bezig met onze webshop Roppongi.nl, lekker vanuit huis!", lacht Ingrid.

Jet en Ingrid verkopen alleen typisch Japanse producten zoals bijv. deze Japanse knoopdoek. Kun je heel makkelijk een tasje van vouwen of bijv. je bento in meenemen!
Jet en Ingrid verkopen alleen typisch Japanse producten zoals bijv. deze Japanse knoopdoek. Kun je heel makkelijk een tasje van vouwen of bijv. je bento in meenemen!

Voordat de dames deze eigen webshop startten hebben ze 7 jaar samengewerkt in de supermarkt. Uiteindelijk begon het bij ze te kriebelen, het idee dat ze wel iets voor zichzelf wilden gaan beginnen, een eigen winkel. Maar of dat nou ook iets met Japan moest gaan worden, daar werd nog aan getwijfeld. Ingrid vertelt: "Uiteindelijk beseften we dat het onze kracht is, we hebben zoveel ervaring in deze markt. We vertelden over plannen aan onze Japanse manager en die heeft ons geweldig geholpen. Aan de juiste contacten, leveranciers etc. We schreven een bedrijfsplan, vroegen een geldlening aan, zochten een pand en oeps… bleek ik ineens zwanger! Dus tussendoor ook nog een kindje op de wereld gezet ha, ha! Jet heeft dan ook met name de winkel alleen in moeten richten maar al gauw pakten we samen de draad weer op en mijn kleine Jonas ging gewoon mee naar de winkel die we openden in april 2008", vertelt Ingrid.

Inspiratie nodig voor je bento?  Ze geven ook workshops en demonstraties!
Inspiratie nodig voor je bento? Ze geven ook workshops en demonstraties!

Jet vervolgt: "En toen… stortte een paar maanden daarna de huizenmarkt in… wij zaten juist in een gebied waar snel gebouwd zou worden, het moest er levendig en vol in ontwikkeling zijn en helaas, alles stond ineens stil. Dat was een behoorlijke tegenvaller. We hebben toen naast de fysieke winkel onze website uitgebreid met een webshop zodat we bereikbaar zijn voor een grotere markt.  Zodoende hebben we het er toch nog twee volgehouden maar toen kwam toch echt het moment dat we een keuze moesten maken. Gaan we stoppen of een nieuwe locatie zoeken? We besloten door te gaan en verhuisden naar een superleuke nieuwe locatie, aan de Rozengracht. We gingen er natuurlijk weer vol voor en wisselden elkaar af wat werkdagen in de winkel betrof. Eén dag per week werkten we samen. We hadden altijd zoveel te doen!" Jet kijkt Ingrid lachend aan: "Weet je nog dat we 350 dozen met Japanse boeken inkochten?". Ingrid reageert: "Ja, dat is het bijzondere van zo’n specialisatie. Het is een niche en als men dus iets zoekt (of kwijt wil!) dat met Japan te maken heeft, dan komen ze al snel bij ons terecht. Ondanks dat we genoten van het werk zelf bleven we het toch moeilijk houden om rond te komen. Het gat dat eerder ontstaan was konden we niet wegwerken ondanks dat we er veel tijd in stopten. We zagen om ons heen veel leuke winkels verdwijnen en op een dag zeiden we tegen elkaar, laten we dingen gaan doen we leuk vinden. We besloten te stoppen met de fysieke winkel en alleen nog via de webshop te gaan verkopen. Dan kunnen we ons blijven bezighouden met inkoop, het speurwerk naar echt bijzondere artikelen uit Japan, de presentatie etc. maar kunnen we onze tijd iets meer indelen zoals we dat zelf graag wensen."

Volg gewoon hun social media, ik zie echt de meest grappige berichten en tips voorbij komen!
Volg gewoon hun social media, ik zie echt de meest grappige berichten en tips voorbij komen!

En zo geschiedde. Ze hebben een prachtig gevulde webshop vol met écht Japanse producten, ze selecteren heel kritisch, het moet écht, origineel Japans zijn (ze weigeren de meer commerciële, populaire producten te verkopen!) en het moet er heel mooi uitzien. Je vindt hier pagina’s vol met bento producten (de Japanse lunchboxjes), van bakjes, zakjes, prikkers tot eetstokjes en cutters. Een uitgebreide selectie Japanse thee en theepotjes en meer fijn Japans servies. Grappige Japanse gadgets zoals deze sushi sokken, stiften die je kunt uitgummen en … joehoe: heel veel prachtig Japans papierwaren! Oh ja en voor de zoetekauw hebben ze ook allerlei lekkernijen verzameld, wat dacht je van een Japanse Kitkat?

Hier kan ik dus geen genoeg van krijgen: mooi origami papier.  Ook hoe je zoiets dan vouwt leggen ze op hun website uit (of via social)
Hier kan ik dus geen genoeg van krijgen: mooi origami papier. Ook hoe je zoiets dan vouwt leggen ze op hun website uit (of via social)

Ik vraag me af of ze het persoonlijke contact met de kopers en liefhebbers van Japan niet missen, nu ze geen fysieke winkel meer hebben. "Nee! Juichen ze lachend in koor; nee, helemaal niet want weet je wat we nu doen? We trekken door het land (en zelfs naar het buitenland!) van conventie naar conventie…". Huh? Iets waar ik nog niet eerder van gehoord heb, leg uit. Jet praat me even bij: "Er is een hele scene van jongeren die zich verkleden als een Japans personage zoals bijv. een favoriet figuur uit een manga film of een game. Zij komen met z’n allen een weekend samen tijdens een event en wij zijn daar dan aanwezig met een eigen stand. Zo reizen zo heel wat af, naar Duitsland, Frankrijk, Belgie, zelfs naar Denemarken!"

Jawel, de cosplayers! Japan.
Jawel, de cosplayers! Japan.

Ingrid valt bij: "Het is echt zo grappig; de eerste keer dat we meededen aan zo'n beurs reden we naar een verlaten stukje Nederland in de bossen. We bouwden onze stand op en zagen om ons heen al behoorlijk wat 'opvallende figuren' en toen de deuren opengingen stormden er alleen maar verklede mensen binnen, ze hadden totaal geen gene, de een nog mooier verkleed dan de ander! We wisten niet wat we zagen… Toen we na dat weekend weer uit die bossen terug naar huis reden hadden we echt het gevoel van 'wat was dat?!'. Maar het was geweldig. Deze 'cosplayers' (* deze naam komt van costume play) nemen hun passie heel serieus en daar passen wij prima tussen. Wij verkopen natuurlijk écht traditionele Japanse producten dus ook al vallen we daar best op met onze iets meer serieuze stand, alles wat met de Japanse cultuur te maken heeft, vinden ze interessant."

Links Jet in de stand op een van de vele beurzen. Recht, Ingrid na de beurs; natuurlijk weten die dames overal de beste Japanse tentjes te vinden...
Links Jet in de stand op een van de vele beurzen. Recht, Ingrid na de beurs; natuurlijk weten die dames overal de beste Japanse tentjes te vinden...

"Als we naar zo’n event/conventie gaan nemen we wellicht meer ander spul mee dan dat we in de webshop verkopen. Dozen vol kitkat natuurlijk maar echt anders is het niet. We blijven alleen datgene inkopen wat ze zelf ook leuk vinden. Dat is onze basis. Wij vinden dat we ook echt iets te bieden hebben," besluit Ingrid. En dat ben ik als fan natuurlijk helemaal met haar eens. Het is een echte niche en heel goed uitgevoerd. Enige puntje dat ik heb: van mij mogen ze nog wel veel en veel meer papierwaren gaan aanbieden! Heerlijk stukje Japan dit, Roppongi.nl!

Hét Sintcadeau: sokken! Rechts een poster bij Ingrid aan de muur: wist je dat je met drummen met eetstokjes boze geesten opwekt? Volg Roppongi.nl op social media en je weet alles van Japan en de gebruiken!
Hét Sintcadeau: sokken! Rechts een poster bij Ingrid aan de muur: wist je dat je met drummen met eetstokjes boze geesten opwekt? Volg Roppongi.nl op social media en je weet alles van Japan en de gebruiken!

P.S. Volgend weekend zijn Ingrid en Jet ook aanwezig in Amsterdam, tijdens Flavourites Live met een eigen stand. Je kunt daar dus naar hartelust de meest grappige, verrassende én mooie Japanse cadeautjes voor de decembermaanden shoppen!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)