Waar let je op bij het kopen en plaatsen van een schutting

Een schutting plaatsen kan je vaak zelf maar hou wel rekening met de volgende punten
Een schutting plaatsen kan je vaak zelf maar hou wel rekening met de volgende punten

In je tuin wat privacy hebben is heel erg fijn. De tuin kun je goed afschermen door het plaatsen van een schutting of op een andere manier, bijvoorbeeld door een hekwerk of een haag neer te zetten. Veel mensen kiezen vaak voor een schutting, het is namelijk redelijk makkelijk te plaatsen, het is over het algemeen duurzaam en je schermt je tuin goed af. Een schutting plaatsen kan je vaak zelf maar hou wel rekening met de volgende punten.

De hoogte van een schutting
Het verschilt per gemeente maar er zijn een aantal regels wat betreft de hoogte van een schutting. Voordat je op zoek gaat naar een schutting kun je het beste eerst uitzoeken welke regels er in jouw gemeente gelden, dit kan uiteindelijk een hoop gedoe schelen. De standaard regels zijn over het algemeen dat een schutting aan de achterkant en zijkant van het huis maximaal 2 meter hoog mag zijn. Toch is het even verstandig om het eerst nog even te checken bij je eigen gemeente.

Hou rekening met de buren
Heb je een buren naast en/of achter je wonen, hou hier dan ook zeker rekening mee. Je buren kijken hoogstwaarschijnlijk tegen de schutting aan, dus betrek ze zeker bij je plan. Vooral ook wanneer de schutting op de erfgrens wordt geplaatst is het heel belangrijk om goed te overleggen, want ruzie met je buren wil je niet. 

Welke materiaal kies je?

Inmiddels weet je welke hoogte de schutting mag hebben en met de buren heb je overleg gepleegd. Nu is het tijd om te kijken wat voor soort schutting je gaat kopen. Uiteraard is het belangrijk om rekening te houden met je eigen smaak en wat mooi staat in je tuin, maar hou ook zeker rekening met het materiaal van de schutting. Het is namelijk fijn om bijvoorbeeld een houten schutting te hebben die duurzaam is. Kies bijvoorbeeld een schutting gemaakt van hout van Douglas, Douglas hout heeft gemiddeld een levensduur van 10 tot 15 jaar en is heel sterk, erg duurzaam dus.

Voor een meer moderne uitstraling voor je tuin is een schutting gemaakt van composiet een goede optie. Een composiet schutting bestaat voor ongeveer 50% uit kunststofvezels en 50% uit houtvezels. Hierdoor oogt de schutting wel natuurlijk, is het goed betaalbaar en de schutting is heel makkelijk in onderhoud.

Hou rekening met de grondsoort
Voordat je de schutting gaat plaatsen is het ook verstandig om nog even naar de grondsoort van je tuin te kijken. Per grondsoort is er een manier om de palen op de juiste manier te plaatsen. Bestaat je grond uit klei of veen, dan is het verstandig om de palen extra stevigheid te geven door met snelbeton te werken. De palen bepalen toch de basis van je schutting en die moet goed zijn.

Het plaatsen van een schutting is niet heel ingewikkeld, toch is het verstandig om goed voorbereid aan de slag te gaan door rekening te houden met de bovenstaande punten.

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)