Slimme tuinmeubel tips voor in de lente!

Wicker tuinmeubels in Griekenland
Wicker tuinmeubels in Griekenland

Het is lente! En dat betekent: planten shoppen, tuinaccessoires uitkiezen én natuurlijk kijken of je tuinmeubels nog voldoen. Want waar kies je voor? Materialen zoals hout, kunststof en het populaire wicker zijn de meest voorkomende bij tuinmeubels. Maar vergeet ook aluminium niet als goede optie! 

 

Kunststof vezel
Wicker is een vezel gemaakt van kunststof die veel lijkt op rotan. Pluspuntje van wicker: het is veel minder gevoelig voor weersinvloeden. Daarom is dit materiaal uiterst geschikt om te gebruiken bij tuinmeubelen. Het is bestand tegen water, vorst en uv-stralen en is kleurecht. Wicker wordt rond een aluminium frame gevlochten. Er zijn wel kwaliteit verschillen in wicker, zo zijn er afwerkingen en diktes van 3 tot 9mm.

Ook rotan is populair. Heel tropisch!
Ook rotan is populair. Heel tropisch!

Rotan
Rotan is hout van de rotanboom. Het voordeel van rotan tuinmeubelen is dat loungesets heel licht van gewicht zijn. Toch hebben loungesets van dit materiaal meer onderhoud nodig dan wicker tuinmeubelen. Rotan is bijvoorbeeld behoorlijk gevoelig voor uitdroging. Dan gaat het materiaal scheuren of breken.

Hout
Tuinmeubelen van hout zijn robuust, rustiek en heel sfeervol. Teak loungesets hebben wel meer onderhoud nodig dan veel andere materiaalsoorten. Een loungeset van teak heeft in principe vier keer per jaar behandeling nodig. Hoe je dat doet? Zorg er eerst voor dat de loungeset goed schoon is en behandel het hout vervolgens goed met teakolie. Het grote voordeel van teakhout ten opzichte van loungesets van ander materiaal is dat het supersterk is. Teakhout kan tegen een stootje. Daardoor gaan loungesets van teakhout erg lang mee en eerlijk is eerlijk: het wordt vaak mooier met de jaren.

Een droom van een tuinmeubel van wicker
Een droom van een tuinmeubel van wicker

Aluminium
Veel metalen tuinmeubelen zijn van aluminium. Hierbij gaat het om het framemateriaal, want de zitting en de rugleuning van de tuinstoelen zijn meestal van kunststof. Zowel het kunststof als het aluminium zijn bestand tegen verschillende weersinvloeden als zon en regen. Het aluminium is meestal voorzien van een beschermlaag bestaande uit kunststof, verf of lak. In principe heeft een aluminium tuinset weinig onderhoud nodig om toch mooi en sterk te blijven. Vuil kun je verwijderen met warm water, groene zeep en een spons of zachte borstel. Het is verstandig om af en toe het aluminium met een speciaal aluminiumcleaner schoon te maken. Met een speciale protector zorg je er voor dat het vuil minder makkelijk hecht aan het materiaal. 

Het kiezen voor een houten, wicker of aluminium loungeset is een kwestie van smaak. Al deze materialen zijn uitstekend geschikt voor buitenmeubels. Zie je op tegen het moeten plegen van onderhoud? Kies dan voor wicker. 

I.s.m. Tuinmeubelshop

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)