Van plastic naar zero waste: 7 duurzame alternatieven

Van plastic naar zero waste: 7 duurzame alternatieven voor dagelijks gebruik
Van plastic naar zero waste: 7 duurzame alternatieven voor dagelijks gebruik

Van plastic naar zero waste: 7 duurzame alternatieven.

 

We weten allemaal dat het beter is om veel minder single use plastic te gebruiken willen we de aarde nog een beetje leefbaar houden voor mens en dier. Daarom gingen we op zoek naar fijne duurzame alternatieven voor producten die we regelmatig gebruiken. Alle beetjes helpen!

Neem je einge stoffen en mesh zakjes mee naar de winkel
Neem je einge stoffen en mesh zakjes mee naar de winkel


1. Shampoo bars
Dit is een hele simpele, maar tegelijkertijd moeilijke switch: van vloeibare shampoo naar shampoo bar. Wij gebruiken inmiddels niks anders meer, maar tjonge jonge het was echt wel even wennen om van een zacht schuimend goedje naar een weinig schuimend hard blok over te stappen. Maar, eerlijk is eerlijk, ook dat went en het werkt hartstikke goed. Er zijn inmiddels heel veel kleine en grote merken die shampoo bars, soap bars, scrub bars en noem maar op maken. Kijk maar eens bij HelemaalShea en Glow Up Shop. Just give it a try!

Lunchzakjes van stof en pannenhoezen  van bijenwas
Lunchzakjes van stof en pannenhoezen van bijenwas

2. Herbruikbare zakken
Er zijn al heel wat supermarkten waar je misgrijpt als je je frisse appels in een plastic zakje wilt doen, want: die rol met zakjes is er niet meer! En terecht, want dat scheelt een een berg aan plastic afval. Neem dus je eigen verpakking mee voor groente en fruit. Wij zagen deze set van 8 herbruikbare zakken bij Beewise. Er zijn 3 verschillende formaten en ook je verse brood(jes) kun je hier in bewaren. Is de zak vies, dan kun je hem gewoon met water schoonmaken en opnieuw gebruiken. Super duurzaam dus!

Durf jij het aan: wasbaar maandverband?
Durf jij het aan: wasbaar maandverband?

3. Voor in de keuken
Je hebt vast minstens een van de twee in je keukenla liggen: aluminiumfolie en huishoudfolie. Als het op is, echt niet meer kopen, stap gewoon over op bijvoorbeeld bijenwasdoeken of stoffen zakjes. Neem je lunch voortaan mee in een katoenen lunchzakje, dek je pannen of restjes eten af met een pannenhoes, wikkel je kaas in een bijenwasdoek etc. bij Licht & Fijn vonden we niet alleen heel nuttige, maar ook hele stijlvolle exemplaren. Sta jij straks even duurzaam te shinen!

De allermooiste manier van inpakken!
De allermooiste manier van inpakken!

4. Maandverband
Met deze duurzame wissel hebben we zelf nog een ervaring, maar we vinden ‘m wel heel interessant: maandverband van stof. Als je je realiseert dat het meeste maandverband wel tot 90% plastic bevat, dan levert het dus een enorme besparing van plastic afval én geld op als je van wegwerp maandverband overstapt op herbruikbaar maandverband. Het schijnt net zo goed te werken als traditioneel maandverband, met als grote voordeel dat je dit duurzame alternatief jarenlang kunt wassen en hergebruiken. Het klinkt misschien nog wat vreemd, maar ook hiermee kun je een enorme groene impact maken.

Een velletje wasmiddel
Een velletje wasmiddel

5. Gift wraps
Ah dit is een van onze favoriete duurzame oplossingen: herbruikbare gift wraps van katoen. Zeg maar dag tegen single use inpakmateriaal van plastic en papier en hallo tegen herbruikbare stoffen doeken! We zagen ze jaren geleden al bij all time favourite Lush, maar tegenwoordig zijn de vrolijke katoenen doeken op veel meer plekken verkrijgbaar. Eigenlijk komt deze inpak traditie uit Japan, waar het bekend staat als Furoshiki. Stiekem willen we eigenlijk al onze cadeaus in deze mooie doeken ontvangen. Wat dacht je van deze prachtige exemplaren die we vonden bij Roppongi? Zo mooi! Tip: als je op Pinterest de zoekterm Furoshiki invoert, vind je heel veel creatieve manieren om de doeken te gebruiken.

Stijlvol en duurzaam: safety razor
Stijlvol en duurzaam: safety razor

6. Wasmiddel
Met deze wissel bespaar je niet alleen veel geld en single use plastic, maar ook heel veel ruimte. We hebben het over wasmiddel in de vorm van super platte, ultra geconcentreerde wasstrips. Makkelijk te doseren,  vrij van microplastics, conserveringsmiddelen of bleekmiddel en biologisch afbreekbaar. En die van Brauzz zitten met 32 stuks in een plat doosje, dat is dus veel compacter en milieuvriendelijker dan die grote flessen en zakken. Wij hebben ze een poosje geleden getest en dat viel zeker niet tegen. Het is altijd even wennen, zo’n ander merk laat staan hoedanigheid, maar hé, de was is letterlijk en figuurlijk schoon. 

7. Scheermes
Het is niet echt onze favoriete activiteit, maar zo eens in de paar weken gaan we de stoppels op onze benen toch weer te lijf met een scheermesje. Maar die plastic exemplaren zijn niet echt milieuvriendelijk. Als je je regelmatig scheert, verbruik je al snel meer dan 10 mesjes per jaar. Door te switchen naar bijvoorbeeld een Safety Razor verbruik je minder plastic en ben je ook nog eens voordeliger uit. En niet onbelangrijk, het scheerresultaat is na het scheren op deze toch wel traditionele manier vaak veel beter. Win win win dus! We zagen een mooi exemplaar van Oceonics in Chroom bij Klein Muisje en een Rose bij Ditha Bonita.

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)