Toe aan tuinrenovatie? Bereid je voor met deze tips

De ideale tuin ziet er voor iedereen anders uit. Sommigen kiezen voor een groene tuin en anderen voor sierbestrating
De ideale tuin ziet er voor iedereen anders uit. Sommigen kiezen voor een groene tuin en anderen voor sierbestrating

Veel mensen dromen al langer van een tuinrenovatie. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Sommigen hebben bijvoorbeeld tijdens de verhuizing bewust niet gekozen om iets aan hun tuin te doen omdat zij druk waren met verbouwen en de verhuizing zelf. Anderen irriteren zich nu simpelweg aan hoe de tuin erbij ligt of hebben al langer een idee van hoe zij willen dat hun tuin er uit ziet. Het hebben van een tuin waar je plezier aan beleeft is natuurlijk erg belangrijk, vooral als je er graag tijd in spendeert tijdens de warme zomerdagen óf juist tijdens de koude wintermaanden onder het genot van een vuurkorf. Voordat het zover is en je eindelijk kan genieten van je langverwachte nieuwe tuin, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Dit is deels afhankelijk van je eigen voorkeuren. Ga je voor een groene tuin met planten of heb je toch liever sierbestrating? In dit artikel gaan wij dieper in op de voorbereiding van een tuinrenovatie en wat er allemaal bij komt kijken.

Een tuinplan
Een goede tuinrenovatie begint bij het ontwerpen van een goed plan. Weet jij al hoe je tuin er uit moet komen te zien? Het is hierbij ook belangrijk om na te denken over bestaande aspecten van je tuin die je graag zou willen houden. Het zou bijvoorbeeld zonde zijn om een mooie boom om te snoeien als die er al lang staat. Ook kan je er voor kiezen bepaalde planten te behouden, of juist weg te halen. Hoe je plan er uiteindelijk uit komt te zien is afhankelijk van je eigen voorkeuren, de beschikbare ruimte die je hebt en natuurlijk je budget. Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om een terras aan te laten leggen met daarop een mooie lounge set. Afhankelijk van je beschikbare ruimte kan je deze midden in je tuin laten aanleggen, of bij minder ruimte juist tegen je huis aan.

Een mooie tuin begint met een goed plan
Een mooie tuin begint met een goed plan

Planten of sierbestrating
Een andere belangrijke keuze als het aankomt op de indeling van je tuin is de keuze tussen planten en sierbestrating of juist een combinatie van beide. Een tuin gevuld met groen en gras neemt in de zomer meer warmte op. Een tuin met sierbestrating heeft als voordeel dat het over het algemeen onderhoudsvriendelijker is. Ook is het ideaal als je geen groene vingers hebt maar wel houdt van het buiten genieten van het weer. Uiteraard kan je ook kiezen voor een mooie combinatie tussen beide om het beste van beide werelden te ervaren. Als alternatief kun je ook speels gebruik maken van zowel planten in je tuin als planten in potten om zo wat afwisseling in je tuin te creëeren.

Een tuin met sierbestrating is gebruiksvriendelijker
Een tuin met sierbestrating is gebruiksvriendelijker

Zelf doen of uitbesteden
Afhankelijk van de beschikbare ruimte en je wensen kun je tuin renoveren een hele klus zijn. Sommige dingen zoals het planten van bepaalde bloemen en planten kun je prima zelf doen. Voor mensen die wat minder handig zijn kan het raadzaam zijn om bepaalde dingen uit te besteden, zoals bijvoorbeeld het leggen van tegels als je dit van plan bent. Bij dit soort zaken is het namelijk erg belangrijk dat alles goed waterpas komt te liggen om latere verzakkingen te voorkomen.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)