Tips voor buiten koken in een Dutch Oven

Tips voor buiten koken in een Dutch Oven
Tips voor buiten koken in een Dutch Oven

Hoe heerlijk is het om in de zomer (of misschien wel gedurende het hele jaar?) lekker buiten te koken? En dat hoeft niet altijd met een barbecue te zijn. We doken in de wereld van het buiten koken, en kwamen bij de Dutch Oven uit. Hier kun je waanzinnig mee kokkerellen, laat je inspireren!

Zeg 'buiten koken', en denk aan de barbecue. Nu kun je bijvoorbeeld een bbq kopen bij bbqtime.nl, maar wist je dat je ook op allerlei andere manieren in de buitenlucht kunt koken? Met een Dutch Oven bijvoorbeeld kun je heerlijke gerechten maken. Je kunt ermee grillen, bakken, braden, zelfs frituren! Wat dacht je van het maken van een lekkere pizza, cake of quiche in de Dutch Oven? Kun je er allemaal in bereiden. En dat gewoon boven je kampvuur. Een Dutch Oven is gemaakt van gietijzer. Lekker zwaar dus, en van stevige kwaliteit. Grappig dat deze outdoor pan Nederlandse roots heeft, terwijl hij in landen als Amerika veel meer bekendheid geniet dan in ons eigen land. De naam is bedacht door de Engelsman Abraham Darby. Toen hij rond 1700 in Nederland was, zag hij hoe hier in zandmallen pannen van gietijzer gemaakt werden. In Engeland ging men aan de slag met het ontwerp, en werd de naam Dutch Oven verzonnen. We mogen trots zijn op deze Nederlandse vinding!

Dutch Ovens zijn gemaakt van zwaar gietijzer en zijn er in allerlei formaten. Ze hebben een heel dikke rand die de hitte goed vasthoudt. Kenmerkend aan het deksel is de opstaande rand, waarop je kolen kunt leggen. Zo kun je de pan zowel vanaf de onder- als de bovenkant verwarmen. Maar je kunt er ook perfect stoofpotjes in bereiden of een zelfgebakken visje in bakken. Dat is het ultieme buitenleven, toch?

Zo'n Dutch Oven zet je in het vuur, of je hangt hem erboven. Dat gaat perfect wanneer je een driepoot standaard boven je kampvuur hebt. Door een ketting aan het deksel van de pan te maken kun je de pan aan de driepoot boven het vuur hangen. Vervolgens kun je lekker je eigen potje koken. Hij is super veelzijdig: je kunt er een ei in bakken, maar ook een appeltaart in bakken. Wel moet je er goed op letten dat je een Dutch Oven goed behandelt tegen roestvorming. Een Dutch Oven heeft heel kleine gaatjes, een soort poriën. Doordat je steeds weer olijfolie gebruikt in de pan, trekt dit in de gaatjes en wordt er elke keer dat je ermee gaat koken weer olie afgegeven. Hierdoor wordt de pan eigenlijk steeds beter naarmate hij ouder wordt.

Zo zie je dat buiten koken op de barbecue natuurlijk heerlijk is, maar dat er nog veel meer mogelijkheden zijn om van het buitenkoken te genieten!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)