Recept: De lekkerste vegan vanille taart

Dít is de lekkerste vegan vanille taart
Dít is de lekkerste vegan vanille taart

Vegan bakken klinkt niet zo eenvoudig, want hoe vervang je eieren? En melk? No worries, het is eigenlijk veel simpeler dan je denkt. In dit blog geven we je het recept voor de lekkerste vegan vanille taart!

 

Normaal ben ik niet zo van het bakken. Ik vind het super leuk, dat wel, maar laten we zeggen dat ik.... nogal de gewoonte heb om mijn eigen dingetje te doen. Dan gebeurt het wel eens dat de taart meer smaakt naar ouwe sok dan naar verjaardagstaart. Maar geen zorgen, bij dit recept heb je garandeerd een taart om U tegen te zeggen! Enjoy!
.
Mijn recept is gebaseerd op dat van The Banana Diaries en The Semisweet Sisters.
.
Wat heb je nodig voor de cake:
1x rond bakblik
1x bakpapier, op maat geknipt voor in het bakblik
Kokosolie of andere olie naar keuze voor het invetten van het bakblik
2 tl appel cider azijn
1 ¼ beker ongezoete plantaardige melk (amandelmelk is heel fijn om mee te bakken)
230 gram bakmeel
2 tl bakpoeder
1 tl natriumbicarbonaat (baking soda)
125 gram suiker
85 gram plantaardige boter
95 gram appelmoes
2 el vanille extract
.
Ingrediënten voor het glazuur:
85 gram plantaardige boter
125 gram suiker
1 tl vanille extract
½ beker plantaardige melk
2 el bakmeel
snuifje zout
.
Voor dit recept heb je vegan botermelk nodig. Je maakt dit door de appelazijn te mixen met de plantaardige melk en zo’n 7 minuten te laten staan.
.
Verwarm de oven op zo’n 180 graden celsius. Smeer het bakblik in met je gekozen olie, ik gebruik hiervoor graag kokosolie/boter. Knip je bakvel passend en leg het in het bakblik (het bakblik moet NIET de oven in). Terwijl de oven opwarmt kun je de droge ingrediënten bij elkaar doen in een kom. Dit zijn het meel, bakpoeder en baking soda.
.
Hierna bereid je de natte mix voor. Je start met de boter en de suiker. Met een vork -je kunt ook een staafmixer gebruiken als je dat liever doet- prak je de boter in een grote kom terwijl je de suiker er langzaam overheen giet. Dit zorgt ervoor dat de boter minder gaat plakken en een zachte suikerachtige structuur krijgt. Het zou kunnen dat ‘ie een beetje uit elkaar valt, maar dit is helemaal normaal. Je bent klaar als de boter niet meer plakt en het een mooi, dik mengsel is. Als je meer suiker nodig hebt, giet er maar lekker bij! Als je klaar bent met mixen, voeg je de appelmoes en het vanille extract toe. Dit meng je goed door, hiervoor heb ik zelf een mixer gebruikt om het wat beter te kunnen samenbrengen, maar het kan ook prima zonder.
.
Giet de helft van de botermelk en de helft van de kom met de droge ingrediënten bij je natte mix en blijf roeren. Als deze goed gemengd zijn, kun je de andere helft toevoegen tot je een mooie mix krijgt. Nu ben je klaar om dit mengsel in je bakblik te gieten en in de oven te zetten! Na zo’n 30 minuten -kan ook sneller, dus check je oven regelmatig- ruikt je huis lekker naar vanille cake! Yummie! Check met een houten tandenstoker in het midden van de cake of 'ie goed droog is, er mag geen nat deeg op de tandenstoker zitten. Als de cake klaar is, kun je ‘m uit de oven halen en ergens veilig laten afkoelen (niet in de koelkast!).
.
Als je de cake liever zo opeet, prima! Maar kies je toch voor dit lekkere glazuur… Pak dan maar vast een kom met boter en suiker. Je prakt de boter exact zoals je eerder hebt gedaan. In een pan op een laag vuur verwarm je het meel, zout en plantaardige melk. Het mag niet verbranden of koken, maar moet wel lekker dik worden. Als je mengsel terug tot kamertemperatuur is afgekoeld, mix je het met je boter- en suikermengsel. Als laatste voeg je het vanille extract toe. Zet het nu in de koelkast om het nog wat te laten afkoelen, hierdoor wordt het ook wat dikker waardoor je het beter over de cake heen kunt smeren.

Cupcakes met eetbare bloemen
Cupcakes met eetbare bloemen

De allerlaatste stap is het versieren van de cake met je gekozen decoratie, denk aan eetbare bloemen, fruit, eetbare cupcake versieringen… Als je liever cupcakes wilt maken, dan gaat dit ook perfect met dit recept! Wees lekker creatief en smullen maar! Nom Nom Nom… Enne, wel delen, hé!
.
Deel je gebakken lekkernij met ons op Instagram, tag @flavourites in je post of story! Meer bakinspiratie nodig? Check ons Pinterest bord.

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)