Ontwerp je eigen jurk, rok of top!

Een kijkje achter 't scherm bij Dressfactor.com
Een kijkje achter 't scherm bij Dressfactor.com

Wat een heerlijk idee: je eigen jurk ontwerpen. Stofje uitzoeken, de halslijn, lengte en mouwen bepalen en de jurk wordt door vakmensen in elkaar gezet. Dit kan online bij de webshop Dressfactor.com. Niet alleen jurken overigens, maar ook tops en rokken. Ik ben heel nieuwsgierig hoe dit achter de schermen gaat dus ik ben een kijkje gaan nemen in het atelier van Marloes, de eigenaresse van Dressfactor.com.

Van te voren zei ik nog tegen Marloes dat het slechts een uurtje zou duren maar ik heb me er een halve dag vermaakt!

Het atelier oogt als een winkel
Het atelier oogt als een winkel

Het atelier bevindt zich in de leuke Amsterdamse buurt De Pijp en oogt aan de buitenkant als een winkel. Het hangt aan weerszijden vol met kleurige jurken, rokken op diverse lengtes, verschillende soorten tops en leuke jasjes. In het midden staat een grote werktafel met naaimachine waaraan gewerkt wordt en natuurlijk kasten vol met de meest bijzondere stoffen.

Aan weerszijden hangt het vol met Unique Pieces en Ready to Wear kleding (ook online te shoppen!)
Aan weerszijden hangt het vol met Unique Pieces en Ready to Wear kleding (ook online te shoppen!)

Dressfactor.com betaat sinds vier jaar en ik ben benieuwd hoe Marloes op dit idee gekomen is en hoe ze gestart is. Marloes: "Ik werkte als manager bij een groot bedrijf en werd 40, hét moment om je af te vragen hoe je de komende jaren verder wilt. Ik was altijd al met het maken van kleding bezig; als jong meisje van 12 zat ik klaar voor de Duitse televisie als er modeshows getoond werden en ging ik vervolgens de kleding namaken. De moeder van een goede vriendin leerde me de fijne kneepjes en al snel maakte ik al mijn kleding zelf. Hier wilde ik meer mee gaan doen; kleding op maat/naar eigen ontwerp maken, maar wel betaalbaar. Ik ben begonnen met een paar basisontwerpen en heb vriendinnen uitgenodigd om te passen en te keuren. De ontwerpen werden zo enthousiast ontvangen dat ik uiteindelijk mijn baan heb opgezegd en me volledig op Dressfactor.com heb gestort. Mijn man heeft me geholpen met de ontwerptool en Dressfactor.com was geboren."

Het atelier van Marloes vind je in de gezellige Amsterdamse wijk De Pijp
Het atelier van Marloes vind je in de gezellige Amsterdamse wijk De Pijp

Ik houd wel van kleding die verder niemand heeft, en ben nieuwsgierig naar het ontwerp- en maakproces van de kledingstukken. Marloes: "Er zijn een paar basistukken die altijd in de collectie zullen blijven en die naar eigen wens zijn aan te passen. Je kunt ze zelfs zó ver aanpassen, dat je de oorspronkelijke basis bijna niet meer herkent. Stel, je wilt een blouse laten maken. Je kiest dan eerst een stof." Daar begint al meteen het persoonlijke ontwerp want Marloes bestelt de stof in een zeer kleine oplage bij een atelier in Italië. "Soms kan er zelfs maar 1 blouse van gemaakt worden!", vertelt Marloes. "Daarna bepaal je voor je blouse alle extra’s zoals de kraag, halslijn en de mouwen. Zelfs de lengte van je top kan langer dan standaard zijn omdat je dat bijvoorbeeld prettiger vindt dragen. Maar ook de knoopjes, de afwerking aan de onderkant met elastiek of zonder, álles kan naar wens aangepast worden."

Kledingrekken vol met rokken, jurken en tops in allerlei bijzondere stoffen
Kledingrekken vol met rokken, jurken en tops in allerlei bijzondere stoffen

Ik loop nog eens langs de rekken met blouses. Veel verschillende soorten maar dus allemaal gebasseerd op 1 basisstuk. Hoewel ik altijd dacht dat het me geweldig leek om helemaal zelf te ontwerpen begin ik nu toch te twijfelen. Hoe bepaal je nu precies wat een goede lengte is, dat is immers ook per stof weer anders. "Online bestellen mensen eerder uit de Ready to Wear collectie. En af en toe een zelf ontworpen jurk met de ontwerp module. Ook dan is er vaak nog even persoonlijk contact via de mail. In de meeste gevallen gebruiken de bezoekers de ontwerp module vooral om te zien wat er allemaal mogelijk is en komen ze uiteindelijk in de winkel langs voor persoonlijk advies. Vandaar ook het atelier."

Ik voel me een prinses als ik door Marloes in een mooie outfit wordt geholpen
Ik voel me een prinses als ik door Marloes in een mooie outfit wordt geholpen

Enthousiast besluit ik om wat blouses en rokken te gaan passen en Marloes brengt mij op nieuwe ideeën wat alle mogelijkheden betreft. Hier een beetje strakker, daar een andere sluiting etc. Uiteindelijk zit alles als gegoten. Ik voel me een beetje als een prinses, wat is persoonlijke aandacht toch fijn, daar geef ik graag een beetje extra geld aan uit. Marloes neemt alle maten op en vertelt dat ze samenwerkt met naaisters in de buurt. Doorgaans wacht je zo’n drie weken op je bestelling, echte slowfashion dus. Zelf kruipt ze ook graag achter de naaimachine om ideeën op te doen voor nieuwe basisontwerpen. Daarnaast is ze vooral aanwezig in de winkel om haar klanten te adviseren, de winkel en webshop te onderhouden en natuurlijk gaat ze zoveel mogelijk op mooie stoffenjacht! Waar je Marloes ook tegenkomt, ze zal altijd iets van zichzelf dragen. De blouse die ik zojuist heb bestelt, draagt Marloes ook - vanzelfsprekend nét weer even anders. Het zit haar als gegoten.

Bekijk de gehele Ready to wear collectie via Dressfactor.com
Bekijk de gehele Ready to wear collectie via Dressfactor.com

"Ik heb zeker geen spijt dat ik voor mezelf ben begonnen", aldus Marloes. "Mijn advies aan iederen die ervan droomt om voor zichzelf te gaan beginnen: gewoon doen! Van te voren had ik alles behoorlijk goed uitgedacht, maar veel is uiteindelijk toch anders gegaan. Je komt steeds met zoveel leuke, nieuwe dingen in aanraking!". Ik sluit me helemaal bij Marloes aan en het doet me denken aan mijn ervaring in haar winkel; ik had niet gedacht dat ik ooit zelf mijn kleding zou ontwerpen maar kijk mij straks eens rondlopen tijdens Flavourites Live, in mijn helemaal zelf ontworpen outfit. Mét advies van Marloes, natuurlijk...

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)