Meer dan een winkel

Zelfgebakken cake... Wat een fijne winkel heeft José!
Zelfgebakken cake... Wat een fijne winkel heeft José!

Ja – ook wij dromen er stiekem wel eens van: het runnen van een winkel annex hip koffietentje annex webshop. Gevuld met alles wat wíj mooi vinden. Sommige mensen doen het gewoon, en starten zo’n concept. Neem José, die een jaar geleden de leuke winkel Noos31.nl in Breda opende. En ja – waar ze ook heerlijke latte en zelfgebakken cake serveert!

De kleine straatjes achter de grote winkelstraten, die vinden wij altijd ’t leukst. Zijn we in een stad die we niet kennen, dan zoeken we altijd dit soort straatjes op. Noos31.nl zit ook in zo’n leuk straatje, net achter de grote winkelstraten. Een prachtig pandje aan de zonnige kant van de straat, pastelkleurige kleding in het rek en woonitems waar je hebberig van wordt. En het ruikt er naar verse koffie. Eerst maar eens een latte! En ik wil meteen weten of dit altijd al José’s droom is geweest. Terwijl ze als een ware barista aan de slag gaat beaamt dat ze altijd al voor zichzelf wilde beginnen. “Ik heb een tijd bij Calvin Klein gewerkt”, vertelt José. “Van merchandise tot marketing tot in-store, ik heb allerlei facetten van het bedrijf gezien. Maar helemaal mijn eigen ideeën uitvoeren leek me nóg leuker."

Op ontdekkingsreis bij Noos31
Op ontdekkingsreis bij Noos31

Concept store
Het klinkt inderdaad geweldig: een mooi pandje zoeken, leuke labels scouten en daarvan de állermooiste items eruit pikken, elke dag latte’s maken… Wat een droom! José moet lachen om mijn plaatsvervangend enthousiasme: “Ik wilde eigenlijk een pand dat tien keer zo groot was als dit. Het was niet te vinden. Ik had de moed om mijn eigen winkel – het moest een soort concept store worden - te beginnen eigenlijk al bijna opgegeven, toen dit pandje ineens voorbijkwam. Niet groot, wel heel leuk. En de locatie is ook fijn. Er zat een klein keukenblok in en ondersteunende horeca was mogelijk. Heel lang hoefde ik er niet over na te denken.”

Sfeervolle plantjes buiten bij de winkel
Sfeervolle plantjes buiten bij de winkel

Cakes
Inmiddels is het een jaar geleden dat José de deuren opende van Noos31. De naam ontleende José van het Engelse ‘nose’, dat staat voor nieuwsgierig zijn en het willen ontdekken van dingen. En het nummer 31 is een verwijzing naar het netnummer van Nederland. De winkel staat vol met spullen waar ik instant hebberig van word. Veel van Hay, enkele unieke, vintage meubels, tassen van Susan Bijl, kunstwerkjes van lokale kunstenaars aan de muur, hippe baby- en kinderkleding en prachtige kleding in de rekjes en aan de muur van merken als Anecdote en American Vintage. Ik kan me nauwelijks inhouden maar hup - aandacht bij 't interview houden. En, hoe blikt José op dit eerste jaar terug? Heel even is het stil. Dan: “Het is te doen, ik heb het afgelopen jaar ontzettend veel geleerd. Het is vooral heel veel uren draaien en investeren. Van dinsdag tot en met zaterdag sta ik van 10.00 uur tot 18.00 uur in de winkel, nu het zomer is ben ik ook op zondag open. En vaak sta ik ’s morgens om 06.00 uur al cakes te bakken voor in de winkel. Geen punt, mijn kinderen zijn 6 en 2, dus we staan sowieso vroeg op.” Dat klinkt als een heftige job, zeker met jonge kinderen erbij.

Gespot: veel hippe kinderlabels
Gespot: veel hippe kinderlabels

Lokale ondernemers
En inkopen, wanneer doet ze dat? “Eigenlijk zou ik dat op beurzen willen doen, maar daar heb ik op dit moment geen tijd voor”, vertelt José. “Gelukkig ken ik veel grotere labels zoals Hay en Anecdote goed en kan ik tot nu toe goed op gevoel inkopen. Dat doe ik op maandag. Maar ik verkoop ook veel producten van kleinere, liefst lokale ondernemers. Ik wil graag een platform zijn voor dergelijke ontwerpers. Zij komen vaak bij mij in de winkel, waar we dan zomaar een of twee uur aan het praten zijn over bijzondere producten. Dat vind ik een van de leukste kanten van mijn winkel: het in contact komen met en verbinden van mensen. Consumenten aan ontwerpers en kunstenaars, en elkaar inspireren.”

Nu in de sale: verenketting
Nu in de sale: verenketting

Eigen concept
José heeft het zo druk met haar winkel dat we bijna zouden vergeten dat ze ook nog een webshop heeft. Heeft ze hier wel tijd voor? José: “Mijn vriend is webbouwer en -designer en onderhoudt zoveel mogelijk de webshop. Bij het inkopen van merken let ik er altijd op dat ze zelf goed beeldmateriaal hebben, zodat ik geen tijd kwijt ben aan fotografie. Pakketjes pakken we vaak samen in, een paar deuren verder zit PostNL waar ik ze naartoe breng. Als het even rustig is in de winkel, werk ik mijn social media bij. Dan zit ik op Instagram en Pinterest, en af en toe plaats ik iets op Facebook. Ik weet dat ik eigenlijk meer aandacht zou moeten besteden aan de webshop, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Ik heb gewoon te weinig tijd om alles zelf te doen en zoek naar manieren om dit beter te stroomlijnen.”

Noos31 in Breda
Noos31 in Breda

Geen moment spijt
We horen het veel vaker van webshopeigenaren: ontzettend leuk om je eigen concept te runnen, maar je moet écht van alle markten thuis zijn en niet vies zijn van vele uren in de week werken. Is het ’t allemaal waard? José vindt van wel: “Als ik hier voor de winkel in het zonnetje met mijn zoon een boekje zit te lezen realiseer ik me wel wat een voorrecht het is om écht te kunnen doen wat je zelf wilt. Het is hard werken, maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad.”

Kunst van lokale ondernemers
Kunst van lokale ondernemers
Fijne kleding
Fijne kleding
Nieuwe collectie Anecdote
Nieuwe collectie Anecdote
Tas van Susan Bijl
Tas van Susan Bijl

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)