Je tuin als woonkamer? 5 gouden tips!

Je tuin als woonkamer? 5 gouden tips!
Je tuin als woonkamer? 5 gouden tips!

Al (ver) voor het corona-tijdperk maakten we van de tuin regelmatig een verlengde van de woonkamer. In corona-tijd ontplofte de boel en kregen steeds meer woningen een veranda of op z'n minst een riante zithoek in de tuin. Anno 2022 zet de trend lekker door en bivakkeren we massaal in onze tuinkamer. Heerlijk! Nu wel een beetje bijhouden, hè. Met mooie planten, frisse tuinmeubels én op z'n tijd een nodige lik verf. Tips nodig voor dit laatste? Hebben we voor je!

Leuk natuurlijk, zo'n tuinkamer. Maar de buitenboel heeft natuurlijk wel regelmatig 't nodige onderhoud nodig! Nu kun je het schilderen natuurlijk uitbesteden aan een vakman. Maarja... da's 1. duur. Punt 2: zie ze maar eens te krijgen, die vaklui. Máánden vantevoren volgeboekt. En 3. Wist je dat het eigenlijk heel leuk is om zelf aan de slag te gaan? Even je brein leegmaken en iets moois creëren. Resultaat: je bent trotser dan trots, hebt het nodige bespaard (kun je weer wat leuks van doen) en zo geniet je dubbel van je noeste arbeid! Deze tips gaan je helpen bij 't schilderen:
.
1. Let op de temperatuur. Buiten schilderen doe je het liefst als het ergens tussen de 10 en 30 graden is. Bij kouder weer duurt het super lang voordat de verf droog is. Soms wel dagen! En dat wil je niet, want in die tijd kan er weer een regenbui vallen. Wil je ook niet. Schilderen bij temperaturen boven 30 graden is sowieso geen goed idee: dan doe je natuurlijk andere dingen (strand, zwembad, varen, feesten). Bovendien droogt de bovenste verflaag dan té snel en de laag eronder juist niet. Daar wordt de verf niet mooier van.
.
2. Goede voorbereiding is het halve werk. Ja ja ja... horen we je denken. Inkoppertje. Maar toch! Want voordat je de boel gaat schilderen, moet je eerst schuren, plamuren, gronden (over plamuur altijd een laagje grondverf aanbrengen) en weer schuren. Eerst zorgen voor een mooie basis, daarna laag verf erop.
.
3. Haastige spoed... Heb je eindelijk die basis klaar, wil je er alsnog snel vanaf zijn. Sta je op het punt om in één keer een lekkere dikke laag verf op te brengen? Niet doen. Twee keer dun dus, dat is de truc. Sikkens Rubbol SB is een perfecte buitenlak (geliefd bij de professsional én handige doe-het-zelvers) die je gemakkelijk aanbrengt en jarenlang mooi blijft. Tot wel acht jaar! Extra pluspuntje: deze verf is ook te verwerken bij temperaturen beneden de 10 graden, voor als het echt niet anders kan.
.
4. Vergeet de onderkant van kozijnen, dorpels en andere randjes niet! Je zal niet de eerste zijn die op die manier houtrot krijgt... Dus check, check, dubbelcheck, even op je kop hangen en echt héél goed kijken of je niets bent vergeten.
.
5. En nu... onderhouden! In het kader van 'voorkomen is beter dan genezen' check je elk jaar even goed hoe je schilderwerk erbij staat. Begint de boel al een beetje af te bladderen? Hup, herstellen die handel. Wacht je te lang, dan heb je er veel meer werk aan. Geniet van je buitenkamer!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)