“Ik koop in wat ik leuk vind”

In een Haagse woonwijk, op de hoek Weimarstraat – Franklinstraat, zit zo’n winkel die propvol staat met hebbedingen. Glazen sieradenkistjes, kralen, creatief speelgoed… Typisch zo’n winkel die je niet kunt verlaten zonder een volle tas. Dit is de winkel van De Maan is Rond, met gelijknamige webshop. Eigenaresse Maud: “Mijn kinderen weten niet beter dan dat mama een winkel heeft en veel werkt.”

Zodra ik één voet over de drempel zet van dit mooie hoekpandje, weet ik even niet waar ik moet kijken. Een lange tafel voor het raam waarop vele sieraden zijn uitgestald, kasten vol kleurrijke accessoires langs de muur: je komt ogen tekort bij De Maan is Rond en geen plek is níet gevuld. Maud staat achter de kassa en lacht: “Olcay Gulsen zou zeggen: ‘De helft eruit!’. Maar ik vind het juist zo leuk dat ik hier van alles verkoop. Je kunt hier terecht voor cadeautjes voor jezelf of voor kinderen. Sieraden, iets voor je interieur, do-it-yourself producten: mijn ideaal is dat mensen hier een mandje vol komen shoppen.”

En inderdaad: het is een hele uitdaging om hier níet iets te kopen. Het grootste probleem? Het maken van een keuze. Glazen sieradenkistjes (ik blijf ze prachtig vinden, Maud verkoopt ze in vele soorten en maten), ontdekspeelgoed maar ook heel veel knutselmaterialen. De winkel in Den Haag heeft nog veel meer aanbod dan de webshop, terwijl die al vol staat met hebbedingen en snuisterijen.

Terwijl ik kraamcadeautjes voor mijn pasgeboren buurmeisje uitzoek, vertelt Maud: “Ik koop in wat ik zelf leuk vind, en waar vanuit de markt vraag naar is. Sieraden blijven altijd populair, net als speelgoed. Maar ook interieurproducten doen het heel goed. De sieradenkistjes zijn inderdaad een hit, net als de fotolijsten van de merken Nkuku, Madame Stoltz en Nordal en natuurlijk de lightboxes. Maar ook het kartonnen huisjeslampje dat op zonne-energie verkoop ik veel.”

Vijf jaar geleden kreeg Maud het aanbod om voor een aantrekkelijke prijs  dit winkelpand te huren. Een prachtig hoekpand, ze kon er geen ‘nee’ tegen zeggen. Maud: “Ik had al vijf jaar een webshop  - volgende maand vier ik mijn tienjarig jubileum! - en gaf workshops. Een eigen winkelpand was voor mij ideaal; zo kon ik mijn producten ook fysiek verkopen.” Maud veranderde de naam van Het Webatelier naar De Maan is Rond en verbreedde haar assortiment met meer woonproducten. Bestellingen uit de webshop handelt ze nu in de winkel af.

“In het begin heb ik hier ook workshops gegeven”, vertelt Maud. “Nu gebruik ik die extra ruimte als kantoor en voor het maken van sieraden en het samenstellen van doosjes met allerlei kralen, draad en bedels om zelf accessoires te maken. Deze zijn er in allerlei samenstellingen en prijsklassen en zijn heel populair. Ik ben ook groothandel en bied handgemaakte sieraden en een aantal DIY-materialen uit de shop ook aan winkels of webshops aan. En binnenkort pak ik mijn oude werk weer op: het maken van glas in lood. Daar heb ik nu alle ruimte voor.”

Twee dagen in de week helpt haar vader in de winkel. Daarnaast springt hij bij wanneer nodig. Maud: “Met een eigen winkel ben je eigenlijk altijd aan het werk. Want ja: het is wel druk. Inkoop, marketing, de administratie… Het moet allemaal gebeuren en dat probeer ik te doen als mijn vader in de winkel staat. Mijn kinderen, die 9 en 11 zijn, weten niet beter dan dat mama veel werkt omdat ze een winkel heeft. Soms neem ik ze mee en mogen ze me helpen. En stiekem droom ik wel van een hulp voor de zaterdag, zodat ik ook eens weekend heb.” En toch… ondanks de vele uren die Maud maakt zou ze niet anders willen: “Ik kan mijn eigen plan trekken en heb veel vrijheid. Dat is me heel wat waard.”

reacties op dit blog (3)

30 oktober 2017
Beertje bloemen en planten "de buurman"
mooie winkel met een mooie uitstraling. Dit moet je gewoon even gezien hebben. "trefwoorden #geniet, #apart #exclusief
12 februari 2016
Joke van Emmerik
Hoi Maud, Leuk stukje op Facebook over je winkel. Ziet er echt leuk uit. Ja, veel werk is het wel he, gelukkig maar dat je vader zo lief is om je veel te helpen. Superpap! Veel succes verder Maud.
12 februari 2016
De Hartjesfabriek
Leuk artikel! Ik ga snel even op je webshop kijken! Groetjes Angela, De Hartjesfabriek
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)