Hoe werkt het internet?

Veilig internetten met sim only
Veilig internetten met sim only

We gebruiken het vrijwel dagelijks, maar heb je er wel eens bij stilgestaan hoe het internet eigenlijk werkt? Het is een wereldwijd netwerk van computers die met elkaar communiceren, maar hoe dan?

De structuur, die door een aantal knappe koppen in het verleden is ontwikkeld, zit eigenlijk best logisch in elkaar. Net zoals iedereen een huisadres heeft, zo heeft ook elke computer een adrescode. Een website ken je over het algemeen van naam en niet van adres. Je tikt de naam in en dan verschijnt even later de website in beeld. Daar zit een stap tussen, waar je zelf niets van merkt. Op het moment dat je die naam intikt, wordt die via je provider omgezet naar het virtuele adres dat daaraan is gekoppeld.

Postbode
Je zou het een beetje kunnen vergelijken met de traditionele post die door de postbode wordt bezorgd. Je schrijft het adres op de envelop en op basis daarvan weet de postbode dat hij in een bepaald flatgebouw moet zijn. Bij het aanroepen van een website gebeurt iets soortgelijks. Een computer herkent het ingetypte adres en legt een verbinding met de computer die hoort bij dat adres. Op die computer staan allemaal kleine bestandjes met gegevens, die samen de website vormen. Deze informatie wordt via het netwerk naar jouw computer gestuurd en daar uitgelezen.

Hackers
Omdat elke computer op het internet dus een eigen adres heeft, dat benaderbaar is, kunnen kwaadwillende lieden zo’n computer ongewenst binnendringen. Het is daarom van belang om een computer te beveiligen met een zogenoemde firewall, dat is software die een virtuele muur optrekt tussen jou en de buitenwereld. Hackers zullen eerst die firewall moeten passeren en dat maakt het lastiger om tot jouw systeem door te dringen.

Mobiel internet
Sinds begin deze eeuw hebben we ook internet op onze telefoons. In het telefoontoestel zit een simkaart, dat is het kaartje waarmee je verbinding kunt maken met het netwerk. De nieuwe sim only deals bieden je de mogelijkheid om voor een laag maandbedrag permanent te beschikken over een kwalitatief hoogwaardige internetverbinding op je telefoon. Als je daarbij ook nog kiest voor onbeperkt dataverkeer, heb je de mogelijkheid om je telefoon in te stellen als hotspot en daarmee je eigen privénetwerk te creëren. Daar kun je dan met bijvoorbeeld je tablet of je laptop op inloggen. Op die manier hoef je niet meer in te loggen op openbare netwerken.

Powered by Vodafone

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)