Gouden pleisters & mooie woorden

Simone de Jong in haar atelier annex woonkamer
Simone de Jong in haar atelier annex woonkamer

Ze verkoopt pleisters van bladgoud, handbeschilderde bordjes en bijzondere tekstlabels voor in je kleding. Maar je kunt haar ook inhuren als je beste vriendin of toiletjuf, of voor festivals, feesten en evenementen met haar gouden tips-loket. Ik heb het over beeldend kunstenaar Simone de Jong, al jaren een favoriet Flavourites-adresje. En eindelijk, ja eindelijk, ga ik Simone leren kennen!

Ik ben op weg naar Leiden en de regen komt met bakken uit de lucht. Het is zo’n stormachtige herfstdag, zo’n dag dat je liever binnenblijft en lekker bij de haard kruipt. Maar binnen bij Simone, in haar kunstzinnige atelier annex woonhuis in het hart van de Leidse binnenstand, is het warm en gezellig. Terwijl Simone zich over het maken van cappuccino’s ontfermt, kijk ik rond. Levensgrote zwart-wit foto’s van een familie – haar eigen familie, zo legt ze uit -  en waar je ook kijkt fotolijstjes met foto’s van vroeger. Over de volledige breedte van een wand staat een keur aan typische Deense ladekastjes tegen elkaar opgestapeld. Overal laatjes met teksten; mijn nieuwsgierigheid wordt hier flink geprikkeld. Wat zou erin zitten? Lachend trekt Simone een laatje open. “Kijk, dit is Pim, de hond die ik had.” Op de bodem van de lade ligt een grote foto van een slapend hondje op een kussentje. Alsof deze Jack Russell hier ter plekke in het kastje ligt te dommelen. Simone: “Hier wil ik een project van maken; onverwachte dingen tentoonstellen in laatjes. Leuk, toch?” Ja, ik vind het leuk. Zoals ik alles hier leuk vind.

Trek een laatje open en verbaas je
Trek een laatje open en verbaas je

Ik bekijk het opengeklapte koffertje met prachtige schatten, dat Simone steevast meeneemt als ze op een festival staat. Prachtige pleisters van goud komen op tafel, verpakt in een doosje met een troostende tekst. Handgeborduurde zakdoeken, maar ook tekstlabels die je in je kleding kunt naaien. Wat Simone - die de Rotterdamse Kunstacademie volgde – bedenkt, voert ze uit. “Ik ben kunstenaar, maar wil mijn ideeën altijd omzetten in producten waar mensen blij van worden. Mijn moeder, ze leeft al heel lang niet meer, zei vroeger altijd: ‘Simone, die maakt overal een feestje van’. Ik denk dat dat wel klopt. Daar word je gewoon mee geboren.”

Koffer vol verrassingen
Koffer vol verrassingen

Maar het allerleukst vind ik nog wel Simone’s loket met gouden tips, waarmee ze langs festivals en evenementen reist. Ze neemt dan dat ene speciale ladekastje op wielen mee, dat vol verrassingen zit. Simone: “Kijk, ik kan je bijvoorbeeld leren hoe je zo’n heel strakke knoop uit een plastic zakje krijgt, of ik geef een kei van een kooktip. Je kunt me ook inhuren of cadeau geven aan iemand anders om bijvoorbeeld je profiel te schrijven voor op een datingsite of ik leer je om een prachtige nieuwe handtekening te maken. Wist je dat je dit alleen maar even bij je bank hoeft door te geven en als je een nieuw paspoort of rijbewijs aanvraagt? Een suffe handtekening is dus nergens voor nodig, je mag gewoon een nieuwe verzinnen”. Ik zie het al. Simone geeft Aandacht met een hoofdletter A. En dat is nu precies wat er tegenwoordig nogal eens aan ontbreekt.

Gouden pleisters...
Gouden pleisters...

De handbeschilderde bordjes met mooie teksten die op de vloer staan uitgestald, zijn ook al zo prachtig. Grappig; het handschrift van Simone herken je uit duizenden. Niet zo gek dus dat ze voor het Museum De Lakenhal al eens een grote klus deed, en kilometerslange zinnen op een industriële vloer mocht kalken. Ze maakt ook woorden van zink, in datzelfde kenmerkende handschrift. En samen met haar man Martin – ook kunstenaar – heeft ze nog een ander bedrijfje: Klussen & Kletsen. Simone: “Hij klust, ik klets. Zijn we heel goed in en is écht gezellig.” Simone zet Martin trouwens vaker in. Samen met z’n tweelingbroer is hij te huur. Geef je een feest, dan wordt bijvoorbeeld de deur opengedaan door een onbekende meneer, die je vijf seconden later een glas wijn aanreikt – maar dan in een ander overhemd. Ik zie het helemaal voor me. Dat is hilarisch, natuurlijk.

... en bijzondere labels
... en bijzondere labels

Maar de webshop, hoe zit het daarmee? Simone vertelt dat ze blij is met de restyling die de shop onlangs doormaakte. Dat ze het leuk vindt om haar kleine schatten te verkopen, maar dat je wel eerst even moet mailen. “Ik ben namelijk nogal veel op pad en kan dan heel even geen bestelling versturen”, verklaart ze. Da’s een beetje gek natuurlijk voor iemand die een webshop heeft, maar bij Simone kan het. Net zoals je haar kunt meenemen naar een feestje als beste vriendin. Is ze ook voor in te huren. Of als toiletjuffrouw, samen met haar zus. “We nemen dan van alles mee”, vertelt Simone. “Panty’s, pleisters. Een schoenenpoetsdoos, strijkplank en een naaimachine. Voor als we even snel iets moeten fixen. En we leggen een Story en Weekend op de toiletten. We verzórgen de mensen. Dat wordt enorm gewaardeerd.” Dan moet ik gaan. En dan écht. Ik ben al veel te laat voor mijn volgende afspraak. Maar niet voordat ik een zakje met kleine hartverwarmende cadeautjes van Simone heb gekregen. Ik ga de regen en wind in, Simone zwaait me uit alsof we al jaren vriendinnen zijn. Wát een mooi mens. Een adresje om te koesteren.

Overal in huis: fotolijstjes met familiefoto's
Overal in huis: fotolijstjes met familiefoto's

 

Troostende zakdoek
Troostende zakdoek

 

Mooi: de bordjes met handgeschreven teksten
Mooi: de bordjes met handgeschreven teksten

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)