Gelukkiger door te lezen én te schrijven

Tea time!
Tea time!

“Fantasie is ons enige wapen in de oorlog tegen de realiteit”.

Een citaat van Lewis Carroll, de auteur van Alice in Wonderland. Geef mij het fantastische verhaal van Alice, inmiddels 155 jaar oud, en dan het liefst in boekvorm met wonderschone illustraties.

Alice in Wonderland
Alice in Wonderland

In mijn boekenkast is een plank gereserveerd voor de antieke versies van dit kinderboek. Maar er is zeker ook plaats voor meer recente uitvoeringen, zoals die in de vertaling van Sofia Engelsman met de illustraties van Floor Rieder.

Floor Rieder
Floor Rieder

De liefde voor dit verhaal is ontegenzeggelijk ontstaan in mijn kindertijd. Het fantasierijke boek vol vreemde plaatjes en geestige uitspraken, vond ik een verademing om te lezen en te bekijken. Vooral het verhaal in de vorm van pop-up boek was lange tijd bij ons thuis geliefd. En later, op één van mijn middelbare scholen, was het verplichte Engelse literatuur. Dat was pas fijn! Tijdens mijn opleiding Nederlands heb ik voor mijn scriptie het meisje Alice vergeleken met de meisjes uit de romans van Renate Dorrestein. Ook Renate had een zwak voor het meisje Alice, dat uit pure onbevangenheid en nieuwsgierigheid in de meest bizarre situaties belandt -waar overigens alle ‘volwassenen’ zich behoorlijk gek en onverantwoordelijk gedragen. Alice maakt haar eigen werkelijkheid. Bij elke hindernis voert zij een serieus gesprek met zichzelf om tot inzicht te komen. Ze neemt niet altijd het meest wijze besluit, maar achteraf wel het meest leerzame.

Fijn schrijfmateriaal
Fijn schrijfmateriaal

In deze tijd van crisis kunnen onzekerheid en angst je bijzonder ongelukkig maken. Het waakzaam zijn als je naar buiten gaat. In de supermarkt. Onderweg naar je werk. Tijdens je werk...
Van de week hoorde ik een bekende hoogleraar neuropsychologie zeggen dat je "in een tijd als deze moet zorgen dat je niet ongelukkiger wordt”. Dus niet voortdurend al het slechte nieuws absorberen, maar proberen het op gezette tijden tot je te nemen. Het breaking news bereikt je uiteindelijk toch wel.

Dus meer doen waar je blij van wordt. Zelf blijf ik scherp en redelijk opgewekt door dingen te doen als zingen met mijn jongste dochter, met mijn oudste dochter een yogales doen met behulp van YouTube filmpjes en ook door te schrijven. Die ene zin elke dag of dat serieuze gesprek met mezelf. Het liefste met een fineliner in een mooi geïllustreerd schriftje. Vandaar dat je bij Zilte ook zoveel mooi geïllustreerde schriftjes vindt. Is puur eigenbelang. Mijn plan voor de komende week is Alice in Wonderland voor te lezen aan mijn eigen meisjes. Zodat ze even de realiteit kunnen ontvluchten en meeleven met Alice die een wonderbaarlijke reis maakt door haar eigen wonderland.  

 

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)