Creatief met sinaasappels

Hoe warm en gezellig is dit?
Hoe warm en gezellig is dit?

Hebben jullie het al gemerkt? Toen wij een beetje aan het scrollen waren op Instagram en Pinterest bleef het ons namelijk maar opvallen: het creatief gebruik van sinaasappels tijdens de kerstperiode! Een heuze comeback waar we helemaal blij mee zijn, want het is heel gemakkelijk en het zorgt voor zoveel gezelligheid in huis! Ik deel een paar leuke ideetjes met je!

 

De kunstwerkjes van Flavourites' Petra en Natascha!
De kunstwerkjes van Flavourites' Petra en Natascha!

Drogen
Joe! Het drogen van sinaasappels om ze vervolgens te gebruiken als versiering kom je by far het meest tegen. En dat is ook helemaal niet zo raar, want het staat zó leuk en je kunt er lekker veel mee doen. Zo kun je, na het drogen van de sinaasappels, een gaatje prikken in de gedroogde schijfjes en ze ophangen in de kerstboom of ergens anders in huis. Maar je kunt ze ook samen met wat dennenappels- en takjes op tafel leggen tijdens het kerstdiner of gewoon op de schouw als versiering. Of je maakt een prachtige krans van gedroogde sinaasappelschijfjes (heb je wel iets meer sinaasappels nodig)! Meer dan genoeg leuke opties dus, en extra motivatie om het eens te proberen! Hieronder lees je hoe je gemakkelijk sinaasappelschijfjes droogt:
.
1. Verwarm je oven voor op 100°C.
2. Snijd je sinaasappel(s) in dunne schijfjes van ongeveer een halve centimeter dik. Probeer zoveel mogelijk dezelfde dikte aan te houden.
3. Dep je sinaasappelschijfjes voorzichtig droog en leg ze op een ovenrek. Je kunt een bakpapiertje eronder leggen om het vocht op te vangen.
4. Plaats het rek in de oven en laat je sinaasappels zo'n 2 à 3 uur drogen. Draai ze om de 15 à 20 minuten even om, en houd goed in de gaten wanneer de schijfjes een bruine kleur beginnen te krijgen.
5. Lijken ze bruiner te worden? Dan zijn ze klaar!
6. Laat ze afkoelen voordat je ze verder wil gaan bewerken. Superleuk om met je kids te doen!

Hmmmm... smells like christmas!
Hmmmm... smells like christmas!

Koken
Flavourites' Petra heeft ook een superfijn kerst-idee met sinaasappelen voor je, als je het drogen teveel werk vindt. Met haar tip gaat je keuken heerlijk naar kerst ruiken! Ze snijdt een sinaasappel in schijfjes, stopt het in een pannetje samen met kaneelstokjes, steranijs, kruidnagels en cranberries en brengt het met wat water aan de kook. Vervolgens zet ze het vuur wat lager en laat het even zachtjes pruttelen. En that's it, een heerlijk naar kerst ruikende keuken waar iedereen blij van wordt. Easy peasy, toch?

Vrolijk met kruidnagels!
Vrolijk met kruidnagels!

Prikken
Bij deze tip combineer je opnieuw sinaasappels en kruidnagelen samen, alleen houd je de sinaasappels in dit geval helemaal heel! Je gaat namelijk de kruidnagelen, in een patroontje naar wens, in de sinaasappels prikken! Als je dit gedaan hebt, kun je ze opnieuw als decoratie neerleggen, of je kunt van te voren een lintje om de sinaasappels heen binden zodat je ze na het prikken op kunt hangen. De sinaasappels zien er zo niet alleen super leuk en vrolijk uit, maar ze verspreiden ook nog eens een heerlijke geur door het huis! 

De schilletjes van mandarijn kunnen ook heel goed gebruikt worden!
De schilletjes van mandarijn kunnen ook heel goed gebruikt worden!

Schillen
Deze tip is ook weer heel gemakkelijk te doen en perfect als je left-over sinaasappelschillen hebt! Je snijdt met een scherp mesje simpelweg sterretjes, hartjes en rondjes (en als je handig bent misschien zelfs kerstboompjes?) uit de schil voor extra vrolijke kerstvormpjes! Je kunt ervoor kiezen om deze vormpjes ook te drogen (op de verwarming gaat heel gemakkelijk met de schilletjes alleen) en er vervolgens allerlei leuks mee te doen. Zoals ze aan een touwtje te reigen voor een leuke kerstslinger, of ze neerleggen als vrolijke versiering of een paar in een doorzichtige kerstbal stoppen. Maar dit kun je ook allemaal doen zònder ze te drogen, dan drogen ze langzaam uit zichzelf, alleen heb je dan wel de kans dat ze minder mooi blijven. Wat je ook kunt doen met de schil, is de schil in een mooi roosje draaien en deze vervolgens tussen de dennentakjes plaatsen. Maar dan moet je de sinaasappel wel het liefst in één lange schil pellen, anders krijg je je roosje niet rond. En die dennentakjes of ander groen? Die verzamel je zelf tijdens je eerstvolgende wandeling!

En voor de mensen die absoluut niet van DIY en knutselen houden, kun je nog altijd heerlijk kerst-kokkerellen met sinaasappelen. Van sinaasappelcustards tot heerlijke (vlees)sausjes met sinaasappel, er is ontzettend veel lekkers te vinden dat perfect is voor de kerst!  

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)