Citytrip Kopenhagen

Concept Store Kaktus
Concept Store Kaktus

Afgelopen weekend was ik in Kopenhagen. Wat is dat toch een heerlijke stad! Smaakvol, aardige mensen, clean en hip. Een aanrader!

Ik ben wel vaker in Kopenhagen geweest, maar de laatste keer was alweer een jaar of zes geleden. Vantevoren had ik al een aantal wijken en straten eruit gepikt die ik echt even wilde zien. Verder op mijn wishlist: op de fiets door de stad, een lekker stuk hardlopen (vind ik altijd heerlijk om te doen in een andere stad, vooral in grote stadsparken), het Meatpacking District voor hippe restaurants en een aantal concept stores die ik echt even wilde zien. Op de foto: de concept store Kaktus (driemaal raden wat ze daar verkopen) in een ontzettend leuke straat: de Jaegersborggade in de wijk Nørrebro. 

Smørrebrød van Ida
Smørrebrød van Ida

Het was prachtig weer, ideaal dus om fietsen te huren en op die manier de stad te ontdekken. Fietsen in Kopenhagen is als fietsen in Amsterdam. O nee, toch niet, het gaat er iets gestructureerder aan toe. Mensen wachten gewoon voor een rood stoplicht! Best bijzonder :-). In plaats van een krat heb je vaak een mandje voorop. Ook veel gezien: bakfietsen. We namen een lunchpauze bij Kopenhagen's meest befaamde restaurant voor Smørrebrød: Ida Davidsen. Met veel geluk, want we hadden niet gereserveerd en de rij was lang, maar met veel mazzel was er tóch een tafeltje voor ons. Hier hebben ze 't Smørrebrøod (rijkelijk belegd Deens roggebrood) uitgevonden. Ze staan er zelfs mee in het Guiness Book of Records, want de maar liefst 178 varianten (een lijst van 140 centimeter) Smørrebrøod is zelfs voor Deense begrippen bijzonder. Het schijnt dat 't restaurant inmiddels zelfs 250 soorten maakt. Ida herself (overigens de vijfde generatie, het restaurant bestaat al 100 jaar) kwam nog even de keuken uit en gewapend met koksmuts, handjes schudden. Dat ze een beroemdheid is bleek wel uit het feit dat ze van alle kanten gefotografeerd werd. Mijn Smørrebrød met garnalen en dillesaus was in elk geval zalig. Nu we toch op de Deense toer waren, fietsten we natuurlijk ook nog even naar de Kleine Zeemeermin. Die is overigens zo klein dat we er eerst voorbij reden. Het is dat er een groep toeristen stond... Anders hadden we haar nooit gevonden.

De Kleine Zeemeermin
De Kleine Zeemeermin

Ik houd van architectuur en pastels. In Kopenhagen kon ik mijn hart ophalen, want de prachtige panden zijn er in allerlei kleuren. Ik maakte een hele rits foto's van de beste kleurencombi's. Amsterdam, maar dan net even anders! Prachtig.

Grachtenpanden aan de fameuze Nyhavn
Grachtenpanden aan de fameuze Nyhavn

Leuk shoppen doe je in de wijk Frederiksberg in de wijk Vaernedamsvej. Te gekke winkels heb je hier, zoals de Playtype Conceptstore (prachtige stationery en een must-visit voor grafisch ontwerpers), het Deense Samsøe & Samsøe (mooie kleding) en Shop Dora, met designproducten. Wat een mooie selectie, en goed ingericht. Heerlijk. Overal zijn koffiebarretjes, wij dronken een latte bij het kleine maar o, zo cosy Rist. Eén van de allerleukste verrassingen tijdens de fietstocht vond ik nog wel de omweg die we buiten de stad maakten: door de vrijstaat Christiania. Gelegen aan het water vind je hier (te) gekke houten huisjes. Auto's zijn verboden aan deze slingerende weg. Ontzettend leuk om doorheen te fietsen.

Mooie kleurencombi
Mooie kleurencombi

's Avonds gingen we naar het hippe Meatpacking District in Vesterbro, waar we niet ver vandaan een Airbnb hadden gehuurd. Het Meatpacking District doet New Yorks aan. Op een groot terrein staan vele voormalige slachthuizen die inmiddels omgetoverd zijn tot hippe restaurants, koffiebarretjes en clubs. Grote ramen, witte tegeltjes en een industriële uitstraling, terrasjes aan de voorkant (afgeladen want het was heel mooi weer) en ja, dan heb je een gouden formule. We schoven aan bij Mother, beroemd vanwege de waanzinnige pizza's en ja: ze waren zeker heerlijk - al moesten we er lang op wachten. Maar het was de moeite waard!

Playtype
Playtype

Een andere parel die je niet mag missen is Papiroen op 't Papier Eiland. Je ziet het aan de overkant liggen als je bij de befaamde gracht Nyhavn bent. Hier vind je Copenhagen Street Food: allemaal kleine eettentjes. Het doet erg denken aan Amsterdam-Noord: industrieel, een tikje rauw en natuurlijk vol met hipsters. Er was ook een tentoonstelling van aanstormend Deens designtalent: Copenhagen Contemporary. Was superleuk natuurlijk om hier even een kijkje te nemen!

Een latte van Rist
Een latte van Rist

Ook gezien: veel eco en bioproducten (lang leve de bewuste levensstijl van de Denen) en natuurlijk de Concept Store van Hay: Hay House. Ik zou zeggen: prik een weekend en ga ook heerlijk inspiratie opdoen in deze leuke stad. En daarna? Gewoon weer lekker je online winkelmandje vullen bij shops als Deens.nl, Nordicblends.nl en Deensedingen.nl.

Mother in het Meatpacking District
Mother in het Meatpacking District
De steenoven van Mother
De steenoven van Mother
Copenhagen Street Food bij Papiroen
Copenhagen Street Food bij Papiroen
Copenhagen Contemporary
Copenhagen Contemporary
Biomarktjes
Biomarktjes
Uitzicht vanaf de vrijstaat Christiania.
Uitzicht vanaf de vrijstaat Christiania.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)