Buiten aan 't werk

Afgelopen weekend kreeg ik foto’s toegestuurd van een super trotse Nynke. Prachtige foto’s van peultjes, broccoli, komkommer, aardbeien, rode bessen, witte kool, wortels, rabarber, frambozen en aardappelen… En, dat allemaal uit haar eigen tuin. Hoe gaaf!

Mijn liefste vriendin Nynke woont al jaren in Friesland. Ooit heeft ze een oude boerderij gekocht in een leuk Fries dorp. Dat afgebroken en samen met haar geliefde weer helemaal opnieuw opgebouwd zoals zij er van droomden. Gigantisch! Waar de kids lekker door huis rondfietsen terwijl zij achter haar (ook enorme) kookeiland in de pannen stond te roeren. Het was echt hun droomhuis, zelf bedacht én gebouwd. Maar ze miste iets. Buiten zijn. Er zat best een leuke tuin bij het huis maar het was net een beetje een donker stukje. En met zoveel bewegingsvrijheid ín huis was ze eigenlijk bijna altijd binnen bezig. Afgelopen voorjaar hebben ze het gewoon gedaan: hun 'droomhuis' verkocht en een kleiner huisje in the middle of nowhere gekocht. Met een enorme lap grond. Het huisje staat precies goed; als de zon schijnt is het binnen meteen zomer!

Het is best bijzonder; ze wonen maar een paar kilometer verderop dus aan het klimaat kan het niet liggen maar sinds ze daar wonen zijn ze eigenlijk áltijd buiten. In de tuin stond al een mooie plantenkas en Nynke is meteen aan de slag gegaan met het aanleggen van haar eigen moestuin.

De kas vullen, tuin omspitten, planten en zaaien…

En dan 'het heerlijke oogsten'…

 

Ik ben hartstikke trots op haar! Wil je ook een eigen moestuin? Dat kan tegenwoordig zelfs 'aan de muur'. Kijk maar eens bij Kitchengardenshop.nl Hier vind je verschillende soorten 'verticale kruidentuinpakketjes' en meer handig spul. Ook Hetgroenefabriekje.nl is een handige website als je meer wilt weten over de 'eetbare tuin'. Eigenaresse Dorien geeft tips (incl recepten!) en daarnaast kun je meteen het tuingereedschap bij haar kopen. Bij Rouwdouwers.nl leer je in kleine stapjes moestuinieren; je kunt een abonnement kopen voor 6 of 12 maanden en ontvangt dan elke maand de zaden die op dat moment de grond in moeten. Maar ook losse moestuinpakketten kun je hier aanschaffen en lekker handig: je ziet meteen wanneer je moet zaaien. Dat kan dus nog in augustus als je binnenkort ijzersterkte spinazie wilt eten of slagvaardige veldsla! 

 

 

 

reacties op dit blog (2)

04 augustus 2015
Pap
Ziet er goed uit!
04 augustus 2015
Sieuwke van Dam
wat gaaf!!!! En mooie oogst!!!! Dank voor de tips.
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)