"Ik wil verhalen maken"

Hij is verhalenverteller, filmmaker en kinderboekenschrijver. Wie ooit naar Flavourites Live is geweest, weet over wie ik het heb: Patz van der Sloot, geestelijk vader van CircusPatz. Een geweldig en inspirerend concept om eens een kijkje achter ’t scherm te nemen!

Dat Patz een creatieve geest heeft, zie je meteen als je een voet over de drempel zet van zijn ‘verhalenlaboratorium’. Ik ben er eerder geweest – mijn oudste volgde hier twee jaar geleden een cursus ‘verhalen maken’ – maar wederom kijk ik mijn ogen uit. In dit atelier, gevestigd in een voormalige Utrechtse tapijtenfabriek, komen de boeken van CircusPatz tot leven. Kasten vol bijzondere vondsten, op tafeltjes uitgestalde bootjes, lampen en wereldbollen, prenten en fotolijsten aan de wand en in het midden van de ruimte een meterslange tafel die tevens fungeert als Patz’ bureau.

Hier ontstaan ze dus; die wonderlijke verhalen die vervolgens tot leven komen in zijn kinderboeken. En die boeken, die zijn echt fantastisch. Zoals het boek ‘Hoe jij de Wonderbaarlijke Avontureneilanden ontdekte’. Een boek dat je kris-kras kunt lezen, en waarin de lezer zélf de hoofdrol speelt. Ik weet nog goed dat mijn zoon er twee jaar geleden zijn boekenbeurt over hield, en maar liefst drie kinderen uit de klas direct erna het boek kochten, aangestoken door mijn zoons enthousiasme. Da’s dus het ‘CircusPatz-effect’. En dat effect ga ik graag eens doornemen met Patz himself.

Patz zit meteen op de praatstoel. Maakt biologische thee en vertelt over het pad dat hij aflegde naar CircusPatz. Hij volgde de kunstacademie en studeerde af als fotograaf. Hij belandde als art-director in de reclame en had zijn eigen bureau. Totdat hij zich rond z’n 40e realiseerde dat hij niet langer van vakantie naar vakantie wilde werken. Hij wilde zijn dromen waarmaken. Patz: “Mijn kinderen inspireerden me om te gaan doen wat ik écht wilde doen: verhalen maken.” Hij pakt zijn allereerste boek – verpakt als map -  erbij dat hij ooit schreef: ‘Het Ministerie van Geheime Zaken en het Verdwenen Spiegelpaleis’. Dit is veel meer dan een boek”, vertelt Patz, terwijl hij de map openmaakt. “Kinderen moeten een mysterie oplossen. Een beetje à la ‘Wie is de Mol’; ze moeten inventief en creatief zijn en kunnen hierbij ook gebruikmaken van onder andere een website, een landkaart en binnenkort zelfs een app.”

Aan ideeën geen gebrek bij Patz. Niet heel gek dus dat hij ook inspiratiesessies geeft aan volwassenen. “Veel mensen willen hun droom najagen”, vertelt Patz. “Ik laat mensen hiernaar op zoek gaan. En ik laat ze zien dat instant succes een mythe is. Wie succes wil behalen, moet over een flinke dosis doorzettingsvermogen én veel geduld beschikken. Dat heb ik zelf ook ervaren.” Want doorzettingsvermogen en geduld, dat is Patz niet vreemd.

Hij vertelt dat de eerste gesprekken over de verfilmingsrechten van zijn boek ‘De Buitengewoon Opmerkelijke dagboeken van Gregor Groentestein’ zes jaar geleden plaatsvonden. Patz: “Het verfilmen van boeken zijn langlopende trajecten. Als alles volgens planning verloopt, verschijnt de film onder de titel ‘Veggiestein’ op de internationale markt in 2020.” In 2018 zal de animatiefilm Roboy gaan draaien, gebaseerd op Patz’ verhaal over een jongetje dat tussen robots opgroeit.

Patz’ ogen gaan glimmen als hij vertelt over zijn ondernemersplannen. Zo wil hij ooit belevingswinkels openen. “Prachtige speelgoedwinkels waar je ook graag als ouder komt. CircusPatz moet nóg meer een speelgoedmerk worden dat gebaseerd is op avonturen en verwondering. We worden steeds onverschilliger, en dat is jammer. Alles is al bedacht, kinderen verwonderen zich nauwelijks meer. Juist daarom zit er zoveel avontuur in mijn boeken, samen met een flinke dosis nostalgie zodat er ook herkenbaarheid voor de ouders is. De CircusPatz-winkels moeten dan helemaal gevuld zijn met écht mooie producten voor zowel kinderen als hun ouders.”

“Verhalen vertellen, mooie producten maken, mensen inspireren: dáár ligt mijn passie,” vertelt Patz. En terwijl ik het verhalenlaboratorium van Patz vastleg op de gevoelige plaat, gaat de telefoon. Een lyceum uit Zeist: of Patz een groep pubers van een jaar of 15 een gastles wil geven over het vinden van hun passie. Natuurlijk wil Patz dat doen. Wat goed en slim van deze school om Patz uit te nodigen voor zo’n motivatieles. Het zou een verplicht vak moeten worden op school: je passie zoeken. Met Patz de verhalenmaker als goeroe.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)