UPDATE: Flavourites on Tour: shoppen & logeren in Antwerpen

Bij MOOY Antwerp is alles mooi roze
Bij MOOY Antwerp is alles mooi roze

Oh... wat houden wij van Antwerpen. Dat vleugje luxe, die buitenlandse sfeer, de vriendelijke mensen en natuurlijk de heerlijke culinaire verrassingen van deze bourgondische stad. Afgelopen lente bezocht onze Vlaamse stagiaire Madelief zóveel fijne adresjes, dat we ler al een leuk (em vooral vol!) blog van maakten. En in augustus gingen we zelf op pad, Madelief had ons zo enthousiast gemaakt en per slot van rekening was het al even geleden dat we in Antwerpen waren geweest... Hierbij dus een hele rits pareltjes. Zijn we een ge-wel-dig adresje vergeten? Laat het ons weten in de comments!

Madelief: "Door velen wordt Antwerpen wel de tofste winkelstad van Vlaanderen genoemd, en ik ga vandaag ontdekken of dat ook echt waar is!"

De leukste tips voor een dagje (of weekend) Antwerpen
De leukste tips voor een dagje (of weekend) Antwerpen

Ik ga off-the-beaten-track en start de dag bij Humm, een vegan restaurant met een touch uit de Midden-Oosterse keuken. Hier ga ik de nodige energie opdoen. Een adresje dat ik al lange tijd wilde uitproberen, dus ik grijp mijn kans! Ik kies voor een gezonde wortel-orange-ginger juice en een plantaardige yoghurt met fruit en granola. Heerlijk! Ook een tof adres om overdag te lunchen of 's avonds te borrelen of te genieten van hummi (gegrild pitabrood met zalige toppings), street food of mezze - kleine gerechtjes om samen te delen. Met moeite ga ik hier weg, maar leuke winkeltjes lonken.

Eerst een kwartiertje wandelen naar de upcoming wijk Berchem, waar ik al lange tijd naar Host - sustainable fashion & lifestyle wil in de Statiestraat. Host is een fijne winkel vol internationale vegan merken. Ik neem hier een take-away coffee (fair trade!) want de winkel heeft ook een fijne koffie- en hapjesplek. Klaar om de hele dag op pad te gaan! Host wordt gerund door twee Antwerpse zussen die absoluut smaak hebben én houden van duurzame labels. Ik spot prachtige jurken, chique sandaaltjes en leuke interieuraccessoires. Fijne tip: vind je dat kledingrek of die tafel van Host te gek? Een deel van de winkelinrichting is te koop! Ook de webshop is fijn om doorheen te struinen. De Statiestraat is een mix van Turkse en Marokkaanse winkels, kapsalons, theehuizen, wasserettes én een aantal concept stores. Deze zijn het ontdekken waard. En kom je met de trein? Berchem heeft een eigen station!

Fijne conceptstore: Host in Antwerpen. Beeld: Host.
Fijne conceptstore: Host in Antwerpen. Beeld: Host.

Even verderop, ook op de Statiestraat, zit de nog maar net opgestarte concept store Femm, met kwalitatieve kleding van duurzame materialen van onder andere Antwerpse ontwerpers. Houd de website in de gaten; binnenkort opent de webshop! Handig als je even niet in de gelegenheid bent om hier 'live' te komen shoppen. De eigenaresse is een bevlogen dame die vol enthousiasme de stories deelt achter de mooie merken die ze verkoopt. Alle merken die ze inkoopt worden gerund door vrouwen. Een prachtig, persoonlijk concept. En nu je toch in de Statiestraat bent: ook leuk is Tint: een verzameling van lokale ontwerpers met duurzame designs. Ik kijk mijn ogen uit en zie behalve mooi woondesign en prachtige fashion bijzondere, duurzame beautyproducten, zoals haarzeep en zwarte recyclebare watjes. Wat een fijn adres, zeker voor vegan-lovers zoals ik! In dezelfde straat vind je Tint, een verzameling van lokale ontwerpers met duurzame designs. De Statiestraat blijkt de ene na de andere verrassing in petto te hebben. Ook deze adresjes zijn meer dan de moeite waard:
Lovely Panda - een heerlijke én good looking snoepwinkel
Tangerine Sunshine - Kleding en accessoires van een Belgische ontwerpster en andere mooie labels

En... ik spot er een p[aar straten verderop (stukje wandelen door verrassende straten) de shop The Plant Corner, waar alles draait om planten en bijbehorende accessoires. Ge-wel-dig! The Plant Corner heeft ook een fijne webshop. Even opletten, mocht je deze zomer langs willen gaan: van 01-08 tot 16-08 zijn ze gesloten. Een ander leuk adresje dat je niet mag missen (nu je toch in de buurt bent...) is Kupuku op de Driekoningenstraat, 5 minuutjes lopen van de Statiestraat. Zonder twijfel het schattigste winkeltje van Antwerpen vol Japanse items.

Tijd om een ander stadsdeel te ontdekken! Ik loop een halfuurtje richting de Schelde naar de Kasteelpleinstraat. Hier ga ik lekker lunchen bij veggie restaurant De Broers van Julienne, waar je op een zonnige dag kunt genieten op het terras. Ik bestel er een heerlijke spring salad. Eenmaal bijgetankt wandel ik naar het modekwartier van Antwerpen: het gebied rond de Nationalestraat. Voor een nieuwe collectie duurzame kleding voor dames, heren en kids ga je langs bij F.A.A.M in de Nationalestraat, waar je merken shopt zoals Armedangels en Veja. Heb je liever tweedehands kleding, wat overigens ook een duurzame optie is, dan vul je je tassen bij Melting Pot Kilo, een winkel met vintage kleding die je shopt per kilo! Ja, hier zijn die extra pondjes zeker welkom! Ook leuk is Stay op de Nationalestraat. Ik houd van deze mix van Belgische en internationale modelabels. Ook op de Nationalestraat en helemaal my cup of tea is Lila Grace. Geweldige outfits, een leuke sfeer. Ik voel me er helemaal thuis! Inmiddels snak ik naar een latte en strijk ik neer bij Kaffeenini; één van dé koffiehotspots van de stad. Een heerlijke plek, te herkennen aan de opvallende gele deur. Ik ga voor een Latte Maya, oftewel: een latte met honing. Genieten! 

Zalige Midden-Oosters eten bij Humm. Beeld: Humm.
Zalige Midden-Oosters eten bij Humm. Beeld: Humm.

Ook een leuke lunchtip is Maurice aan de Korte Nieuwstraat. Met recht een 'hidden gem'. Stap je deze bijzondere lunchplek binnen, dan valt meteen het hoge raam achterin de zaak op. Ja, dit is een voormalige kapel en dat is goed te zien. Overal planten, herinneringen aan opa Maurice (de opa van eigenaresse Véronique), planten en authentieke meubels en details. En dan het minideurtje naar de binnenplaats... Even bukken, en je bent in een kleine oase middenin de stad. Zalig en prachtig opgemaakt eten, een relaxte sfeer en leuke bediening. Een plek die je echt niet mag missen! 
>
Geloof het of niet, maar de winkel Curated by Edo, zo'n tien minuten verderop in de Lange Koepoortstraat, heeft wel meer dan vijftig duurzame en lokale merken! Van vegan make-up tot lingerie en tassen van zalmleer, check hier alle merken. Absoluut een bezoek waard! In dezelfde buurt vind je Kiez, een schattige winkel met een mooie collectie aan duurzame en elegante lingerie en natuurlijke huidverzorging. Ga ook zeker een paar straten verder langs bij Dressing Circles, een mooie winkel met prachtige tweedehands kleding. Elk kledingstuk is zorgvuldig gekozen door de eigenaresse, zo shop je een mooie collectie aan unieke, ook vintage, items.

Femm conceptstore in Antwerpen. Beeld: Femm
Femm conceptstore in Antwerpen. Beeld: Femm

Nog een heerlijke lunch hotspot is MOOY Antwerp. Hier is alles - ja, álles- roze. De plafonds, muren en vloeren, de meubels en het bestek. Ja, zelfs het toiletpapier is er roze. Aan de muur hangen geweldig grote papieren bloemornamenten, het eten is er heerlijk en zó mooi opgemaakt en je wilt eigenlijk continu foto's maken. Mega instagrammable! 

Bar Chapel. Zó leuk.
Bar Chapel. Zó leuk.

Als je denkt dat je al die leuke winkeltjes in één dag kunt bezoeken, think again. Antwerpen is zó groot (en leuk!) en heeft nog veel meer leuke shops, musea, parken en culturele instellingen. Die wil je niet snel afraffelen! Ga je naar deze heerlijke stad? Doe jezelf dan een plezier en boek een kamer in een leuk hotel of B&B en geniet nóg meer van de stad! Van super deluxe penthouse tot een koopmanswoning of een hutje in het bos, net buiten de drukte van de stad. Logeerplekken genoeg. Dit zijn leuke adressen:
SHWAY 60 - Moderne appartementen en studio's, middenin het modehart van Antwerpen.
Bushbox - Geweldig boshutje met hottub en sauna, op 20 minuten van de stad.
Historische koopmanswoning - Het kleinste huisje van Antwerpen, helemaal downtown.
Wellness penthouse - Lekker luxe, voel je on top of the world in dit superdeluxe wellness penthouse.
Yust - super leuk, super betaalbaar, super gezellig want: gelegen in het leuke Berchem staat hier alles in het teken van 'ont-moeten'.

Plant Corner: zó leuk! Beelld: Plant Corner
Plant Corner: zó leuk! Beelld: Plant Corner

Zucht... Antwerpen heeft gewoon teveel om op te noemen. Ik vroeg Flavourites' Petra en Natascha ook nog om hun persoonlijke favorieten die je zéker aan je trip moet toevoegen:
Fotomuseum Antwerpen: een geweldig museum over fotografie (met een fijne museumwinkel). Vlakbij zit ook het Museum voor Hedendaagse Kunst. In de buurt zitten veel leuke restaurantjes en winkels.
Chocolate Nation is het grootste chocolademuseum ter wereld. Je vindt het recht tegenover het station van Antwerpen, dus perfect bereikbaar. Waan je als Sjakie in de Chocoladefabriek! Let op de leuke tentoonstellingen en workshops die ze er organiseren. Bij binnenkomst krijg je een speakertje en volg je in groepjes de hele tour.; Zó leuk en leerzaam, en echt voor alle leeftijden. Aan het einde krijg je een fijne goodiebag (natuurlijk vol chocola) mee naar huis!
Alleen al in de Kloosterstraat kun je gerust een hele dag doorbrengen. Er zitten veel antiek- en vintagewinkels en conceptstores. 
Op zondag is er antiekmarkt op het plein aan de Sint Jansvliet. Daar is ook de ingang naar de voetgangerstunnel.
Een heel leuk winkelgebied, bestaande uit vijf straatjes, is Wilde Zee. Hier vind je veel boetiekjes, schoenenwinkels, beautywinkels en delicatessenzaakjes. Net achter de Meir, dwaal je hier langs de allerleukste adressen. Zóveel leuker dan al die grote ketens!
Bij Pasta Pici eet je zálige pasta, zoals ravioli gevuld met pompoen in salie botersaus. Smullen.
Heel leuk en inspirerend is PAKT: een duurzaam stukje stad vol bruisende creativiteit in Groen Kwartier. Kom hier sustainable ideeën opdoen!

De pop-up zomerbar Bar Chapel moet je écht op je lijstje zetten. Een heerlijke plek om hier wat uurtjes te spenderen. Heerlijke sfeer, lekker eten, super instagrammable. Was het maar altijd zomer. Maar let op: Bar Chapel sluit einde zomer '21 haar deuren.
Een handige website voordat je naar Antwerpen gaat is Visit Antwerpen.
>
Lees ook onze Flavourites on Tour-blogs naar Gent en Oostende!

Links Kaffeenini, rechts Lila Grace
Links Kaffeenini, rechts Lila Grace

 

Bushbox - SHWAY - Yust
Bushbox - SHWAY - Yust

 

Dakhuisjes van PAKT. Beeld: PAKT
Dakhuisjes van PAKT. Beeld: PAKT
Bar Maurice. Een hidden gem, middenin de stad.
Bar Maurice. Een hidden gem, middenin de stad.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)