Duurzame modematerialen

Deze foto maakt meteen duidelijk waar het merk Armedangels voor staat
Deze foto maakt meteen duidelijk waar het merk Armedangels voor staat

Kijk jij wel eens op het label in je kleding waar deze gemaakt is? Grote kans dat jouw shirt of rok al een hele wereldreis achter de rug had, voordat ‘ie bij jou in de kast belandde. Op het label kun je ook zien van welk materiaal je kleding gemaakt is. Misschien ben je van plan in 2017 vaker te kiezen voor duurzaam geproduceerde kleding. In dit blog zet ik een paar materialen op een rijtje die vaak gebruikt worden voor de productie van duurzame kleding.

De traditionele mode-industrie is een enorme vervuiler. Fast fashion wordt zo goedkoop mogelijk geproduceerd, in landen waar geen sprake is van strenge milieuwetgeving. Dit zorgt ervoor dat er vaak wordt gekozen voor de goedkoopste en meest schadelijke vorm van energie: steenkool. Ook wordt er bij de productie van kleding enorm veel water gebruikt en er komen grote hoeveelheden pesticiden en chemicaliën aan te pas. Veel mensen dragen tegenwoordig kleding die niet is gemaakt van natuurlijke stoffen, maar van synthetisch materiaal zoals nylon, acryl en polyester. Aan de basis van dit materiaal ligt ruwe olie; een niet-hernieuwbare grondstof. Gelukkig zijn er steeds meer duurzame materialen beschikbaar in de mode-industrie.

Label in een top van biologisch katoen van het duurzame merk Elroy
Label in een top van biologisch katoen van het duurzame merk Elroy

Biologisch katoen
Ontzettend veel kleding is van katoen gemaakt en katoen is dan ook heel belangrijk voor de kledingindustrie. Helaas is katoen het meest vervuilende landbouwproduct omdat het vaak wordt verbouwd in te droge gebieden, waardoor veel water nodig is. Daarnaast zijn er veel pesticiden nodig om onkruid en insecten te bestrijden én moeten chemische hulpmiddelen het oogsten en verwerken van de  katoen vergemakkelijken. Biologisch katoen is hetzelfde als gewone katoen, maar het wordt verbouwd zonder gebruik van pesticiden en chemicaliën. Er vindt veel wisselteelt plaats om uitputting van de bodem tegen te gaan, er wordt minder water gebruikt en biologisch katoen wordt met de hand geplukt. Door dit aangepaste productieproces is biologisch katoen een paar procent duurder dan gewone katoen; valt nog hartstikke mee vind ik.

Top van Tencel van Miss Green
Top van Tencel van Miss Green

Lyocell/Tencel
Lyocell is een relatief nieuw materiaal in de kledingindustrie. De stof is beter bekend onder de merknaam Tencel en wordt ook wel aangeduid als de milieuvriendelijke viscose. Net als viscose wordt het namelijk gemaakt van houtpulp. Bij de productie van viscose wordt echter een zeer toxisch middel gebruikt voor het oplossen van de houtvezels. De productie van Lyocell daarentegen vindt plaats in een gesloten systeem (‘closed loop’), wat wil zeggen dat de chemische producten die worden gebruikt vrijwel volledig opnieuw kunnen worden gebruikt en dus niet bij het afval terechtkomen. Het hout dat voor Lyocell wordt gebruikt is bovendien afkomstig uit verantwoord beheerde bossen met FSC keurmerk. Ook in het dragen heeft Lyocell eigenlijk alleen maar voordelen: het heeft de luxe uitstraling en zachtheid van zijde, is zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen, waardoor het nooit plakkerig aanvoelt op je huid. Kleding van Lyocell houdt je warm in de winter en koel in de zomer. En het is ook nog makkelijk te strijken.

Hennep top van Komodo en een kijkje in de fabriek
Hennep top van Komodo en een kijkje in de fabriek

Hennep
Je eerste associatie met de naam hennep is misschien wel drugs, omdat deze plant veel bekendheid geniet als grondstof voor wiet en marihuana. Er zijn echter veel verschillende soorten hennep en de industriële hennep die onder meer gebruikt wordt voor de productie van kleding, is zo goed als vrij van THC, het werkzame middel in wiet. De vezels uit hennepplanten zijn de langste, sterkste en meest duurzame ter wereld. Hennep is een van de snelst groeiende gewassen (terwijl het de grond veel minder uitput dan andere gewassen), verbruikt weinig water en voor de teelt zijn geen chemische middelen of pesticiden nodig. Bovendien levert hennep veel meer bruikbare stof op per hectare dan katoen. Kleding van hennep is sterk en gaat lang mee. Het is vochtregulerend, ademend en voelt aan als linnen. Wassen kan op lage temperatuur en strijken is niet nodig.

Vest van Armedangels van diervriendelijk geproduceerde wol
Vest van Armedangels van diervriendelijk geproduceerde wol

Biologische wol
Wol is een natuurlijk product en heeft in principe niet veel nodig om te groeien: voldoende gras en ruimte voor het schaap om te lopen. Helaas bevat onbehandelde wol lanoline (wolvet) en andere viezigheid. Voor het schoonmaken van de wol worden sterke chemicaliën gebruikt, die slecht zijn voor zowel het milieu als voor de fabrieksarbeiders die belast zijn met dit proces. Een andere kwalijke praktijk is dat schapen doorgefokt worden om maar zoveel mogelijk huidplooien te hebben waarop de wol kan groeien. Bromvliegen, aangetrokken door de ontlasting en urine in de huidplooien op het achterwerk van een schaap, leggen er eitjes waarvan de larven het schaap aanvreten. Om dit tegen te gaan wordt kwistig gestrooid met chemicaliën en wordt (vaak zonder verdoving…) huid rond het achterwerk van een schaap weggesneden. Gelukkig neemt het aandeel biologische wol toe: de schapen die deze wol leveren worden niet behandeld met chemicaliën, worden met beleid geschoren en ze kunnen grazen over ruime weides die zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden onderhouden. De wol wordt op natuurlijke wijze geverfd. Wol heeft een holle structuur waardoor het warmte goed geleidt. Dit betekent dat het zowel hitte als kou buiten houdt. Het neemt vocht goed op waardoor je er niet snel in zweet. Regelmatig wassen is niet nodig: wol heeft een zelfreinigende werking en af en toe een nachtje buiten hangen volstaat. Met name mist en ochtenddauw schijnen een weldaad te zijn voor de wol.

NB alle kleding op de foto’s in dit artikel is te koop bij Goodfibrations

reacties op dit blog (2)

24 januari 2017
Marlous
Dank voor je reactie, Anita. Het recyclen van textiel is inderdaad een goede ontwikkeling en er zijn gelukkig steeds meer duurzame merken die die hier gebruik van maken. Zoals Swedish Stockings, waar ik onlangs een blog over schreef: http://www.flavourites.nl/blog/lees/panty-s-van-gerecycled-nylon
16 januari 2017
Anita de Wit
Er is nog een 4e oplossing voor duurzaam materiaal waarin textiel wordt gerecycled en de immense berg niet meer draagbaar textiel als grondstof wordt gebruikt voor nieuw textiel. Bio katoen is een stuk beter voor de wereld dan regulier katoen echter het kost nog steeds veel water in gebieden waar al een tekort bestaat. Geregenereerd katoen vraagt geen nieuwe grondstoffen en door bestaande kleuren te gebruiken hoeft slechts minimaal te worden geverfd. Zo kan veel water worden bespaard.
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)