Control freak

Angst is een emotie. Wie kent die uitspraak niet? Maar of het waar is, is een tweede. Angst is eigenlijk iets heel natuurlijks om te overleven en geeft de nodige adrenaline om scherp te blijven tijdens een bedreigende gebeurtenis. Helaas heeft het naast de survival-reden ook vaak haar beperkingen. Angst is vaak iets dat je overkomt en door dat passieve aspect kan het machteloosheid en frustratie met zich meebrengen. Daarom wil ik graag actief een rol spelen in het managen van mijn angsten. Maar hoe we daar zelf een verandering in kunnen aanbrengen is de vraag. Wat we in alle tijden willen vermijden is paniek. Dus ik pak een kopje thee om daar over na te denken - want hoe transformeer je paniek in common-sense?

Angst
Als je het zo allemaal opsomt zijn er genoeg zaken waar je - als je er lang genoeg over nadenkt - angstig voor kunt zijn. Veel voorkomend is vliegangst, hoogtevrees of bang in het donker. Allemaal heel logisch te verklaren, omdat je op die momenten geen controle hebt en overgeleverd bent aan de situatie. Dat is moeilijk omdat we tegenwoordig bijna alles uitvoerig plannen zodat er niets mis kan gaan. Als je overgeleverd bent aan een bepaalde situatie waarbij je die controle niet hebt, kan dat beangstigend voelen.

Intens
Misschien is het tijd om te beseffen dat zoveel controle hebben, helemaal niet eens zo natuurlijk is. Het neemt namelijk meer nadelige factoren mee dan je denkt. Hoeveel spanning, nervositeit en stress neemt het niet met zich mee om altijd alles maar in de hand te willen hebben? Daarbij denk ik dat het ook de angsten - die je al hebt - nog eens verergerd. Als je namelijk denkt dat je dingen naar je hand kunt zetten, dan is het een beangstigend idee als dat een keertje niet zo blijkt. Het idee om afhankelijk te zijn in een machteloze situatie, vormt dan een nieuwe bedreiging. Deze nieuwe angst stapelt zich op met de reeds bestaande angst. Dit intensifieert het dan nog eens extra. Ontspannen is het magische key-word.

Verdwaald
Te veel nadenken en te veel controle willen hebben, heeft dus ook de vinger in de pap bij het ervaren van nog meer angst. De flexibiliteit van een mens neemt naar mijn weten af, zodra er een te strak eisen plan ligt waaraan men moet voldoen. Zodra de teugels een beetje vieren, is er paniek. Denk aan een verdwaalde mier die het spoor verliest en in paniek rondjes begint te cirkelen terwijl de groep slechts 1 cm verwijderd is. 
Paniek ontstaat door angst als je niet precies weet hoe je de situatie moet aanpakken en je hoofd verliest. Een innerlijke blokkade waarbij je niet weet welke knoppen bediend moeten worden voor de juiste uitkomst. Storing! Een beetje zoals de mier die het spoor verliest. Hoe ga jij met je angsten om; fight, flight or freeze? Ik denk dat paniek een cocktail is van alle drie; Een poging om te herpakken (fight) maar door de angst niet in staat zijn om helder te kunnen nadenken (freeze) omdat je het liefst niet in de situatie wilt zijn (flight). Paniek willen we daarom het liefst voorkomen want het werkt beperkend in het kunnen aanboren van je common sense-vermogens.

Common-sense
De controle neem je terug door het overwinnen van je eigen saboterende brein. De sabotage vindt plaats op momenten waarbij er geen controle is over een situatie. Het brein begint dan in paniek te raken en projecteert jouw angsten maar dan uitvergroot. Het paniekerige ratelen van het brein stop je door je eigen gedachtes en gedragingen eens nauwlettend te observeren. Probeer dit met geen of zo min mogelijk oordelen te doen voor een zo zuiver en objectief mogelijk beeld van de werkelijkheid. Stapje voor stapje krijg je iets meer inzicht in jezelf en kun je je angsten en verwachtingen meer accepteren en los laten. Ik denk dat je dat kunt doen door te realiseren dat niet alles zo controleerbaar is als het lijkt. Hierbij manage je jouw verwachting van jezelf en situaties in je leven. Paniekerige gevoelens krijgen hierdoor meer ruimte om zich te ontwikkelen. Op den duur transformeert paniek in een common sense aanpak. Simpelweg door te accepteren dat niet alles controleerbaar is in het leven, voorkom je die blokkade in jezelf. Hierdoor bouw je een flexibiliteit op en heeft het tot gevolg dat je meer probleemoplossend gericht bent met de tools die je op dat moment voor handen hebt.

Zo overwin je je angst en win je aan flexibel vermogen door jezelf te kunnen herpakken in lastige situaties met creatieve oplossingen. Roei met de riemen die je hebt en gooi alle overige stagnerende bagage overboord. Dan kun je je veel makkelijker bewegen - krachtig en sierlijk zoals een mooie zwaan dat kan.

Innerlijk zwaan-momentje
Daarom is het goed om dat rustige contemplatie momentje voor jezelf te pakken. Vaak is dat genieten met een lekker kopje warme thee. Hoe fijn is het als dat in een extra mooi kopje wordt geserveerd? Als een soort traktatie voor jezelf. Bij Cupkes.nl weten ze hier alles van en hebben een speciaal theeservies ontworpen van porselein geïnspireerd door het ballet van het prachtige Zwanenmeer.

Een ontwikkeling van de mens blijft het hele leven doorgaan. Je kan je soms voelen als het lelijke eendje, maar als je drinkt uit deze kopjes, voel je je weer herboren - als een echte zwaan :). Deze beauties van kopjes worden fairtrade geproduceerd door Royal Raja, een gerenomeerd porseleinfabrikant in Thailand. Duurzaam en verantwoord. Bovendien verkopen ze ook heerlijke smaken thee van de beste theeplantages in de wereld. Een heerlijke manier om tot jezelf te komen en de innerlijke zwaan eens in het zonnetje te zetten. Laat je door de warme thee verwarmen door te zien hoeveel je al gegroeid bent.

Die baby dons veertjes van het lelijke eendje tranformeren in een prachtig sterke zwaan. Iemand die door levenservaring weet dat het leven zijn hobbels kent, maar altijd een beroep kan doen op haar volwassen vleugels voor de welbekende helikopter-view. Deze geeft in plaats van de tunnelvisie een goed overzicht van heinen en verre in een vogelvlucht. Dit voorkomt de paniek-modus en omarmt je innerlijke common-sense vermogen. Een transformatie die binnen handbereik ligt.

Bye, bye lelijke eendje! Neem een vogelvlucht, sla je volgroeide vleugels uit en voel hoe sterk je inmiddels al bent. Dat geeft zelfvertrouwen en innerlijke kalmte waarop je kunt vertrouwen. Wat een kopje thee allemaal wel niet kan doen met een mens. En dan nu, heerlijk genieten.

reacties op dit blog (1)

22 oktober 2015
Joya
mooi gesproken!! Heel herkenbaar... Ik pak meteen een kopje thee erbij 😊 xx
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)