3x originele en bijzondere (buurt)initiatieven

Plantenbieb Hilversum
Plantenbieb Hilversum

In ons blog ‘Flavourites' beste leestips voor de meivakantie’ lees je over de minibieb: een klein kastje bij mensen in de voortuin of langs de weg, gevuld met boeken die je eruit mag pakken om te lezen. Toen bedachten we: dat kan natuurlijk met nog veel meer dingen! Van ruilen komt geen huilen met deze leuke initiatieven.

De plantenbieb
Altijd fijn om groen in huis te hebben, maakt je interieur net even wat frisser. Planten in huis halen is nu ook een heuse trend geworden. Bij mij overleven ze het vaak niet, maar ik kan me voorstellen dat het al gauw verslavend werkt, al dat groen in huis. Al is het maar om zo’n leuke Tarzan in huis te lokken. Planten zijn niet per se goedkoop, maar wat als ik je nu vertel dat je helemaal niet naar zo’n mega druk tuincentrum hoeft voor je geliefde plantencollectie… Je kunt namelijk ook gewoon naar een plantenbieb. Bestaat echt! Dat zijn kleine houten kastjes op straat vol met stekjes waar iedereen uit mag meenemen en ruilen. Hartstikke gratis dus! En voor als je er zelf één wil beginnen: het is heel simpel. Je hebt eigenlijk alleen maar een paar houten kisten, glazen potjes, de nodige stekjes, planten of zaden en een beetje creativiteit nodig. Je bepaalt de regels helemaal zelf en je zult zien dat er binnen no time volop wordt geruild. Succes!
.
The Swapshop
Misschien heb je dit bijzondere concept ook al voorbij zien komen in één van onze blogs. Bij The Swapshop ruil je geen boeken of planten, maar kleding. Je levert per bezoek maximaal vijf kledingstukken in en daar krijg je zogeheten ‘swaps’ voor terug. Dat zijn punten waarmee je nieuwe kledingstukken (die anderen naar de shop hebben gebracht of voorraad van The fashion library) koopt. Het aantal swaps dat je krijgt, wordt bepaald aan de hand van een ‘baseline’. Elk kledingstuk dat je inlevert, behoort in een bepaalde categorie. Het maximale aantal swaps dat je kunt krijgen voor één kledingstuk is 100 swaps. Dat zijn de designer items. Stel, je levert een jumpsuit van NA-KD in, dan is dat 20 swaps waard, omdat het én in een lagere categorie viel maar wel van hoogwaardig kwaliteit is. In de lagere categorieën vallen alle soorten kledingstukken, maar die zijn vaak basic, minder bijzonder. Verder betaal je naast de swaps ook een klein bedrag aan servicekosten per item. De swaps kun je bijhouden via de app ‘The Swapshop’, te vinden in de App Store.

The Swapshop Amsterdam
The Swapshop Amsterdam

 

Leuke zomerjurkjes: beneden links
Leuke zomerjurkjes: beneden links

Buurtkastjes
Houd je dagelijks restjes eten over of staat er van alles in de koelkast waarvan je weet dat het niet wordt opgegeten? Misschien een idee om met een buurtkastje te beginnen. Deze kom je steeds vaker tegen. Ze zijn er vooral om voedselverspilling tegen te gaan. Dus als jij etenswaar in huis hebt dat normaal gesproken zo de prullenbak in wordt gegooid, en het wordt nu meegenomen door iemand die het heel hard nodig heeft, is dat een win-winsituatie. Hoe meer mensen in de buurt er vanaf weten, hoe vaker het kastje gevuld wordt. Je kunt zo’n buurtkastje kopen op de webshop van Stichting SoGoed. Deze wordt geheel in elkaar gezet, geschilderd en afgewerkt in hun werkplaats. Maar je kunt er natuurlijk ook zelf – of met een beetje hulp - eentje in elkaar zetten. Nogmaals bepaal je zelf de regels, bijvoorbeeld of er ook geruild worden of een maximum aantal mee te nemen producten. Verder is er alleen vertrouwen nodig. En dat hebben we allemaal, nietwaar? Een heel mooi initiatief!

Handgemaakt buurtkastje Stichting SoGoed
Handgemaakt buurtkastje Stichting SoGoed

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)